DRs generaldirektør: DR skal have »dynamiske regler«

DR skal have et nyt regelsæt for iscenesat journalistik, men vil også undå at låse situationen fast for TV-producenter, siger DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn til Berlingske.

DR's nye generaldirektør Maria Rørbye Rønn Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at DRs direktion fredag aften afleverede en redegørelse om de tre sager om fineget og iscenesat journalistik, udtrykker generaldirektør Maria Rørbye Rønn overfor Berlingske tilfredshed med, at bestyrelsen har taget direktionens redegørelse til efterretning.

- Men det som har været vigtigt for mig, er dels at vi har fået beklaget det som er passeret overfor seerne, dels at vi har fundet ud af, at vi fremadrettet sikrer os, at dette ikke sker igen, siger Maria Rørbye Rønn.

- Det skal ske ved at stramme op på tre fronter, siger generaldirektøren.

- For det første vil DR generelt styrke sin programetik, for det andet vil DR lave en særlig bestemmelse i sin programetik, der handler om rammer og grænser for iscenesat TV, og så vil DR i øvrigt sætte fokus på planlægningen og dækningen af større sager som den meget omtalte retssag ved landsretten i Hjørring. Dette tredje fokus skal forhindre lignende situationer, som opstod da en DR-journalist tog en fingeret demonstration for pålydende.

Generaldirektøren bekræfter bestyrelsesformand Michael Christiansens udsagn om, at sagen omkring indslaget fra Hjørring ikke vil få konsekvenser for nogle af de implicerede journalister.

- Nej. DR tager ansvaret for det som er sket. DR-journalisten der dækkede EBH-retssagen havde ikke opfattet, at der var tale om en iscenesat begivenhed, og jeg har ikke noget som helst belæg for at tro, at dette ikke er sandt, siger generaldirektør Maria Rørbye Rønn til Berlingske.

Hvordan skal TV-producenter der arbejder med kreative programtyper som benytter iscenesat journalistik forholde sig til DR i fremtiden?

- Vi kan stadig arbejde med iscenesat TV, men skal have en række bestemmelser ind i vores programetik på området. Og hvis vi putter nye bestemmelser ind i vores programetik, skal vi naturligvis også sørge for at producenterne kender dem. De følger allerede nu vores eksisterende regler.

Hvem skal være med til at lave reglerne for iscenesat journalistik? Der er flere Tv-dokumentarister der til Berlingske har udtalt, at man skal være varsom med at lave et regelsæt, der på forhånd udelukker nye former for kreativ journalistik?

- Vi har et fast programetisk udvalg som skal arbejde med dette. Men vi er selvfølgelig opmærksom på, at vi skal have et regelsæt, der ikke låser situationen fast - der skal være tale om dynamiske regler, i og med at dette område selvfølgelig ændrer sig løbende. Det afgørende er at finde de kriterier, som man skal kigge på, for at vurdere om noget ligger på den rigtige eller forkerte side af stregen, slutter DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn.