»Drop din gustne, letkøbte provins-populisme og dit opportunistiske københavner-had«

Bør Radio24syv flyttes ud af København for at sikre en mere balanceret dækning af landet? Dette, samt åbningen af Aarhus' Kulturår, Madonna og modtagelsen af »Underverden« er indslag i mandagens kulturnyheder.

RB plus. 70.000 festede da Aarhus blev kulturby.Åbningen af Aarhus som europæisk kulturhovedstad var ifølge arrangører en "drømmestart" for et begivenhedsrigt år med budget på knap en halv milliard kroner. Aarhus fejrede lørdag d. 21. januar sin titel til Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Her er det store optog igang gennem byen med de 6 modeller af vikingeskibe og en masse andre skibsmodeller, i baggrunden rådhustårnet . (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Der er »Højt til loftet« på Radio24syv ifølge stationens eget slogan. Men not so much, når politikere lufter skumle tanker om at flytte taleradioen til Jylland. Lige siden torsdag, da socialdemokraten og tidligere skatteminister Benny Engelbrecht fik offentliggjort en kronik i JydskeVestkysten, hvori han postulerede, at medierne har en tendens til at »vise Danmark fra taget af en københavnsk ejerlejlighed,« og derfor foreslog at flytte radiostationen uden for hovedstaden, har radioens chefer faret i flindt over påstanden.

Det var tilsyneladende forfatteren Martin Kongstads madprogram »Bearnaise er dyrenes konge,« hvor københavnske kultur-personer bliver interviewet på gourmetrestauranter, der havde fanget Benny Engelbrechts opmærksomhed.

»Og inden de smarte københavner-drenge i Radio 24Syvs ledelse går helt i selvsving, kunne de jo lytte til musikeren Simon Kvamms kloge ord om, at han hellere vil drikke en bajer med naboen i provinsen, end være småborgerlig i storbyen,« skrev Benny Engelbrecht.

Den tone fik hårde kommentarer fra Mads Brügger, programchefen på Radio24syv, der blandt andet opfordrede den tidligere minister til at droppe sit »gustne, letkøbte provins-populisme og dit opportunistiske københavner-had,« samtidig med at han påpegede, at Kongstads madprogram flere gange har anmeldt restauranter i Jylland.

Program-vært Martin kongstad gik en anden vej i sit svar til sin kritiker, og opfordrede i en kommentar til kronikken i Jydske Vestkysten, at man kaldte »en spade for en spade«:

Ifølge Ekstrabladet taler landets tre største partier nu om at flytte stationen ud af byen for at gør den mere landsdækkende.

Et forslag fra Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, var at flytte radioen til Danmarks næststørste by, Aarhus, hvor byens kulturår blev blæst i gang i weekenden af dronningen og flere tusinde lysmarch-deltagere.

Undertegnede havde fornøjelsen af at se optoget bestående af seks store lysende vikingeskibe sejle gennem Smilets By, og byens egen avis, Aarhus Stiftstidende, fangede stemningen på byens rådhusplads.

»Lysende projektører gled hen over himlen og ledte tankerne hen på nordlys fra fjernere nordiske egne. 80 børn fra Engdalskolen havde fået æren af at åbne ballet sammen med dronningen. Trippende kom de ind på skøjtebanen med lysende både i hånden. I selskab med dronning Margrethe og borgmester Jacob Bundsgaard kunne de med bådene løftede over hovederne og Basil Hogios' musik gjaldende ud over Rådhusparken sætte optoget af lysende lanterner og både i gang.«

DR transmitterede hele begivenheden, der kunne være svær at få helt overblik, når man stod midt i folkemængden.

Den færøske sanger Eivør stod forrest i stævnen på et af vikingeskibene og sang, så stemningen blev ikke ulig den der frermmanes i HBOs TV-serie »Vikings«, fuld af nordisk oldtidsmystik og djærve følelser af at være i forlængelse af gamle hedensk krigerkultur. Her en af Eivørs videoer, hvor man nærmest kan mærke sagatiden blive vakt til live.

Donald Trump blev indsat som præsident i USA, og ikke et ondt ord om det lige her, for han er demokratisk valgt osv. I mellemtiden blev der afholdt kvindemarch i Washington og 600 byer i resten af verden, hvor det nye statsoverhoved blev kritiseret talløse gange, heriblandt af Madonna, hvis tale blev krydret med så mange bandeord, at CNN måtte undskylde overfor deres seere.
»Velkommen til kærlighedens revolution. Til oprøret. Til vores afvisning af, at kvinder skal acceptere denne nye tid med tyranni,« sagde den 58-årige Madonna, da hun gik på scenen.

»Vi er ikke bange. Vi er ikke alene. Vi vil ikke trække os!«

Og til slut til Danmark, hvor Fenar Ahmads anmelderroste actionfilm »Underverden« trak prublikum til i sin første vigtige biografweekend med 43.714 solgte billetter, hvilket sender filmen ind som en direkte nr. 1 på ugens biografhitliste.

En pressemeddelelse fra Scanbox Entertainment, som har distribueret filmen, boblede af begejstring for resultatet:

»Det her er en ren drømmestart for UNDERVERDEN, og en stor triumf for Fenar Ahmad, Dar Salim, Profile Pictures og hele holdet bag filmen. Filmen har overgået alle vores egne forventninger i premiereweekenden, og vi er bestemt ikke blevet mindre optimistiske på filmens vegne hvad angår dens videre liv i biograferne. Vi kan se, at filmen får et stærkt ”word-of-mouth” af publikum, og nu glæder vi os bare til at se, hvad der sker de kommende dage og uger,« udtalte distributionschef Merete Christensen.

Læs her instrukøtren Fenar Ahmads interview med undertegnede i Berlingske og se traileren her: