Dronningens 80-års fødselsdag fejres med stor galla i Tivoli

Tivoli er en del af dronning Margrethes officielle fødselsdagsfejring, og forlystelsesparken fejrer Majestæten med koncert, balletgalla og festfyrværkeri.

5. april er der særlig balletgalla i Tivoli for Dronningen, der her er fotograferet i forbindelse med en kostumeprøve på »Snedronningen« i Tivoli. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I år kan dronning Margrethe 16. april fejre sin 80-års fødselsdag, og det kommer ikke til at gå stille for sig. Lørdag den 25. april bliver Tivoli forvandlet til en form for fødselsdagsland for Dronningen, hvor flere forskellige aktiviteter vil kredse om hende.

På havens udendørsscener vil der dagen igennem være forskellige typer af optrædener. Blandt andet kan man opleve opvisninger fra balletskoler fra hele rigsfællesskabet, inklusive Grønland og Færøerne.

Et andet af elementerne i fejringen er en helt særlig balletgalla, der er en hyldest til dronning Margrethe.

Den store balletforestilling er skabt til lejligheden af den amerikanske balletdanser og instruktør John Neumeier og byder på et miks af forskellige af hans balletter. Man kan blandt andet se frem til »Persistent Persuasion«​, »​Birthday Dances«​ og uddrag af »Romeo & Julie« og »Hamlet«. På scenen kan man opleve dansere fra Hamburg Ballett, som John Neumeier leder, og Bundesjugendballett, som han har stiftet, samt den danske solodanser Ida Praetorius. Balletgallaen akkompagneres af Tivolis Symfoniorkester.

Dronningen og hele den royale familie deltager selv i festlighederne som tilskuere.

Transmitteres på storskærm

Balletgallaen transmitteres live på en storskærm på Plænen i Tivoli, så man kan følge med.

Dronningen har et nært forhold til ballet og særligt til balletten i Tivoli. Otte gange har dronning Margrethe selv været scenograf og kostumedesigner på en af Tivolis balletforestillinger. Tidligere har hun eksempelvis skabt scenografi til »Fyrtøjet«, »Svinedrengen« og »Askepot«, og senest var det »Snedronningen«.

Efter balletforestillingen er der koncert på Plænen kl. 22, inden aftenen afsluttes med festfyrværkeri kl. 23.45.

Billetter til gallaforestillingen er tilgængelige for alle, og de sættes til salg 10. februar.

I Tivoli glæder man sig over fejringen, og direktør Lars Liebst fortæller, at man »sætter alle sejl til for både at give Dronningen en fest og for at give havens gæster mulighed for at tage del i fejringen«.

»Vi glæder os til at folde Tivolis gave ud for Dronningen over en hel aften, ikke mindst som tak for hendes kunstneriske virke i haven gennem mange år. Dronningen har haft stor betydning for den kunstneriske udvikling af balletforestillingerne på Pantomimeteatret og i Tivolis Koncertsal til stor glæde for Tivolis mange gæster,« lyder det fra Lars Liebst.