Dronningen fortæller nu om alvorlig bilulykke: »Pludselig lød der et ordentligt brag. Det næste, jeg ved af, er, at jeg vågnede op i en sygeseng«

Dronning Margrethe fortæller nu detaljeret om sin oplevelse af en alvorlig bilulykke med dronning Ingrid bag rattet. Det sker i erindringsbogen »Undervejs«, der handler om Majestætens barndom og ungdom.

Billedet af dronning Ingrids totalsmadrede Ford viser, hvor alvorlig ulykken ved Gråsten faktisk var. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sven Gjørling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Et par dage efter ankomsten skulle jeg med ud til en stor gård i landsbyen Kiding i nærheden af Augustenborg for at hente en liggehøne til vores dværghøns. Mor sad ved rattet, og Anne-Marie, der dengang ikke har været mere end godt to år, sad på forsædet sammen med mig. Det gjorde børn dengang. I dag kan det virke utroligt, ikke mindst med tanke på, at sikkerhedsseler endnu var et ukendt fænomen.«

I en ny interviewbog af forfatteren Tom Buk-Swienty, »Undervejs«, der handler om tiden fra Dronningens fødsel i 1940 og frem til tronbestigelsen i 1972, fortæller dronning Margrethe om en alvorlig bilulykke, der meget vel kunne have ændret danmarkshistorien på sørgelig vis.

Onsdag 14. juli 1948 var kongefamilien lige ankommet til den sønderjyske sommerresidens, Gråsten Slot. Den motorglade dronning Ingrid stævnede ud på udflugt i sin Ford Mercury, der havde kronenummerpladen 411. Dronningen sad selv bag rattet, mens chaufføren var forvist til bagsædet. De to prinsesser, otteårige Margrethe og hendes yngste lillesøster, Anne-Marie, sad på forsædet ved siden af dronning Ingrid.

Blod over det hele

Offentlighedens kendskab til ulykken er ikke ny, selvom datidens referater af uheldet var relativt diskrete. Men det er første gang, dronning Margrethe taler detaljeret om sin egen oplevelse af den alvorlige hændelse.

Ulykkens skyldtes dronning Ingrids egen uagtsomhed et kort øjeblik.

»Mens hun kørte, forsøgte hun, så vidt jeg husker, at hjælpe Anne-Marie op på skødet af mig og var derfor ikke helt opmærksom på vejen. Pludselig lød der et ordentligt brag. Det næste jeg ved af, er, at jeg vågnede op i en sygeseng på Sønderborg Sygehus med bandager om hovedet. Jeg havde det ikke godt. Jeg havde fået en flænge i hagen. Det var ikke alvorligt, men det var slemt nok til, at der var blod over det hele.«

Dronning Ingrid kolliderede med et vejrtræ, da hun tabte kontrollen over sin bil. Her tager nysgerrige forbipasserende ulykkesstedet i øjesyn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Polfoto/Ritzau Scanpix.

Dronning Ingrid var kørt ind i et vejtræ få kilometer fra slottet. Bilen var totalskadet. Både dronning Ingrid og de to prinsesser blev slået bevidstløse, da bilen ramte træet. Dronning Ingrid slap mirakuløst fra ulykken med et skadet knæ, mens hendes ældste datter havde fået hjernerystelse. Værst gik ulykken ud over lille prinsesse Anne-Marie. Hendes underansigt blev slået en smule skævt ved munden. Chaufføren på bagsædet var også ilde tilredt og fik blandt andet slået et par tænder ud.

Kongefamilien ankommer til Gråsten i1947, året før ulykken. Kong Frederik  9., dronning Ingrid, prinsesse Margrethe og prinsesse Benedikte får blomster, mens de kører gennem byen i bil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vittus Nielsen.

Dronning Margrethe husker, at de tre kongeligheder lå på hospitalet i Sønderborg »en del dage«. Hjernerystelsen gjorde, at den videbegærlige pige ikke måtte læse selv, men overlade det til barnepigen. Og da hun kom tilbage til Gråsten Slot, måtte hun heller ikke løbe eller lege vilde lege. I stedet lyttede hun til de spændende radiotransmissioner fra De Olympiske Lege i London.

»Ulykken var en forskrækkelse for os alle,« husker Dronningen.

»Mor var brødebetynget over, at hun havde udsat os for den, og far var dyb chokeret. Begivenheden gjorde et voldsomt indtryk på mig.«

En dårlig bilist

Det alvorlige uheld afholdt dog ikke dronning Ingrid fra at fortsætte med selv at køre. Hun havde som ung prinsesse været en af Sveriges første kvindelige bilister, og hun var også som dansk dronning især glad for hurtige Jaguarer.

Samme køreglæde har hendes ældste datter aldrig ejet. Tronfølgeren Margrethe fik ganske vist en blå Volvo Amazon i gave, da hun i 1958 fyldte 18  – det var i en sådan, hun hentede den kommende prins Henrik i Kastrup i forbindelse med forlovelsen i oktober 1966. Alligevel gik der nogle år, fra hun fik bilen i 1958, til hun fik taget kørekort.

»Jeg var ikke vild med tanken og tøvede simpelthen. Jeg blev da heller aldrig nogen god bilist, tværtimod, jeg var bestemt ikke god til det og var en usikker bilist, og jeg kørte kun selv en relativ kort periode af mit liv,« fortæller hun andetsteds i »Undervejs«.

Tronfølgeren sad selv bag rattet af sin Volvo Amazon ved ankomsten til Fredensborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ebbe Andersen.

Det gjorde beslutningen om helt at holde op med at køre selv nemmere, at mange andre medlemmer af familien var ivrige og glimrende og entusiastiske bilister, og desuden havde hun chauffører til rådighed.

»Hvorfor så sidde bag rattet og ikke synes, det er særlig rart, og ikke gøre det specielt godt. Og når jeg ikke var specielt tryg ved mig selv som bilist, så tror da pokker, at andre heller ikke var det,« forklarer Dronningen.

Slog en kolbøtte

Mens uheldet i 1948 stort set fløj under radaren, var der meget mere bevågenhed om et andet alvorligt biluheld, som indtraf for medlemmer af Kongehuset 40 år senere. 19-årige prins Joachim mistede en augustdag i 1988 herredømmet over regentparrets Peugeot 205 under kongefamiliens ferie på vinslottet Châteaux Caix. Med i bilen var hans et år ældre bror, kronprins Frederik, samt vennerne Peter Heering og Anders Moltke-Leth.

Prins Joachim forsøgte at undgå en modkørende bil og mistede kontrollen over bilen, der ramte to træer, inden den slog en kolbøtte.

»Det hele gik selvfølgelig meget stærkt, men da ulykken sker, får bilen først et ordentligt tryk foran og så et ordentlig tryk bagi,« fortæller Peter Heering i bogen om kronprins Frederik »Under bjælken«.

Kronprinsen, der sad på bagsædet, blev slynget ud gennem bagruden med sidemanden Peter Heering efter sig. De var mere end heldige. Umiddelbart efter blev bilen krøllet helt sammen i bagenden.

»Jeg husker faktisk ikke så meget andet, ud over at jeg bliver kastet ud i floden, Frederik lander nede i vandkanten, mens Joachim og Anders sidder oppe i bilen. Jeg besvimer og vågner ved, at jeg er ved at drukne,« fortæller Peter Heering. Kronprinsen sad i vandkanten og tog sig til hovedet. Efterfølgende hjalp de fastspændte prins Joachim og Anders Moltke-Leth ud af bilen, der lå på taget på skråningen ned mod floden.

Alvorlige miner hos kongefamilien, efter kronprins Frederik og prins Joachim sammen har været involveret i et trafikuheld. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix.

Kronprins Frederik, der havde brækket kravebenet og fik et ar i baghovedet, måtte tilbringe natten på hospitalet sammen med Peter Heering og Anders Moltke-Leth.

I modsætning til i 1948 fik uheldet et offentligt efterspil og stor bevågenhed i medierne, som ivrigt diskuterede de unge prinsers moralske ansvar i forbindelse med ulykken. Kongehuset indkaldte blandt andet til et alvorsstemt pressemøde med forældrene og de to brødebetyngede prinser.

»Undervejs« udkommer den 26. oktober.