Dronning Elisabeth har skiftet stil efter 60 år på tronen

Englænderne holder fri sammen med deres dronning, når hendes 60 år på tronen fejres med pomp og pragt fra søndag til tirsdag. Særligt London vil stå på den anden ende, men hele landet vil følge festlighederne.

Det engelske kongehus er i dag sammen med det danske det mest populære i Europa, men i 90erne var opbakningen ved at smuldre totalt. Her ses dronning Elizabeth til et arrangement 30. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEWIS WHYLD

Den traditionelle »stiff upper lip« er ikke så stiv længere. Faktisk har Englands dronning Elisabeth de senere år mere lignet en rar gammel dame. Det meget ophøjede image er afløst af en mere åben stil. Derfor er der også mange englændere, som er med på at gøre det til én stor fest, når deres 86-årige dronnings 60 års regentjubilæum markeres fra 2. til 5. juni.

Det bliver blandt andet med fælles folkefrokost, 1.000 både på Themsen, koncert på Buckingham Palace, hvor deltagerne er fundet ved lodtrækning blandt almindelige borgere, og selvfølgelig karetkørsel gennem London til Buckingham Palace, hvor hele den kongelige familie kort efter vil vinke fra balkonen tirsdag eftermiddag.

Egentlig er det lidt snyd, at jubilæet markeres i juni, for den dengang 26-årige Elisabeth overtog faktisk tronen efter sin far allerede 6. februar 1952. Selve kroningen fandt dog først sted 2. juni 1953.

Det engelske kongehus er i dag sammen med det danske det mest populære i Europa, men i 90erne var opbakningen ved at smuldre totalt. Skilsmisser og utroskab fik den stive overlæbe til at krakelere, det var dengang dronningen talt om »annus horribilis« i sin nytårstale. Helt galt gik det, da Dronningen og den øvrige familie i første omgang ikke tog del i befolkningens sorg over prinsesse Dianas død. Først da daværende premierminister Tony Blair havde givet regenten et vink med en vognstang, gik hun direkte på TV og talte til sine sørgende landsmænd.

Tilbage til normale tilstande

Historiker Lars Hovbakke Sørensen er overbevist om, at dronning Elisabeth siden har arbejdet på at ændre det dårlige image, som kongefamilien fik.

- Men det engelske kongehus har traditionelt altid været populært. Det var kun i de kritiske år i 90erne, at populariteten faldt. I dag er de tilbage til normale tilstande. Meningsmålinger har vist, at over 77 procent af befolkningen er tilhængere af monarkiet, siger Lars Hovbakke Sørensen, som er ekstern lektor ved Københavns Universitet.

Han mener, at der ligger en bevidst strategi bag, når regentjubilæet nu gøres til en folkefest. Prins Williams bryllup med Kate Middeleton har betydet et »boost« i populariteten, men dronning Elisabeth har også selv gjort en del af arbejdet.

- Kongefamilien er blevet beskyldt for at distancere sig meget fra befolkningen, men især inden for de sidste fem år har dronning Elisabeth i den grad skiftet til en mere folkelig og åben stil, siger Lars Hovbakke Sørensen.

I sammenligning med vores egen dronning Margrethe er Elisabeth dog mindre folkelig, mener han. Det britiske kongehus har traditionelt anset sig for at være lidt finere end de øvrige kongehuse og har for eksempel sjældent deltaget i de kongelige »familiefester«. Her spiller det ifølge Lars Hovbakke Sørensen ind, at dronning Elisabeth ikke blot er overhoved for England, men også for 16 Commonwealth-lande, der alle tidligere var en del af det britiske imperium.

- Og så tilhører den engelske dronning en anden generation. Hun er omkring 15 år ældre end de fleste af de øvrige europæiske kongelige regenter og rundet af en anden tradition. Hun var en meget uerfaren og ung kronprinsesse, da hun overtog efter sin far, og det har påvirket hele hendes regeringstid, siger Lars Hovbakke Sørensen.