Drone-forsvar, betonbarrierer og nye håndvåben skal beskytte filmfestival mod terror

Film festivalen i Cannes har sat terrorberedskabet endnu en tand i vejret i år - efter sidste års massakre i Nice.

Franske elitetropper blander sig i år med de letpåklædte festivaldletagere på Cannes Festivalen. Sikkerheden er skruet i vejret.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERTO PIZZOLI

Der tages både gammeldags ildkraft, simple beton-potter og den allernyeste teknologi i brug for at få sikkerheden op på allerhøjeste niveau ved årets Filmfestival i Cannes.

Frankrig er om noget land blevet et terrormål de seneste år, og sidste sommers lastbil-massakre på den centrale boulevard i Nice har bragt terroren endnu tættere på - ikke mindst ved et arrangement som filmfestivalen, hvor øjne fra hele verden i forvejen hviler på Cannes.

At man er klar over det og har strakt sig til det yderste for at forberede sig, var derfor budskabet, da et et større panel af politi og sikkerhedsstyrker, borgmester og festivalledelse kort før åbningen af festivalen onsdag præsenterede en bred vifte af sikkerhedstiltag, der skal garantere sikkerheden for festivaldeltagere og alle andre over de næste uger.

»Vi er inde i terrorisme-æraen og det var en reel bekymring sidste år. Siden tragedien i Nice er det en endnu større bekymring, som vi møder med hvad jeg håber er en realistisk tilgang,« lød det ifølge The Hollywood Reporter fra direktøren for Cannes Festivalen, Pierre Lescure.

Et af de nyeste teknologiske våben er et antidrone-system, der netop er taget i brug i Paris, hvor det skal sikre mod overraskelser fra luften. Samtidig er der indført no-fly zone for private fly over den lille lufthavn i Cannes samt over Hotel du Cap. Det var her, gæsterne blev noget rystede, da det sidste år lykkedes en gruppe fra et selskab, der ville skabe opmærksomhed om en film, at sejle en bådfuld mænd klædt i kampuniformer og med et vajende IS-flag ombord helt ind på stranden. Det lykkedes at skabe opmærksomhed, men mest om den manglende søsikkerhed.

Det er der taget hånd om i år, hvor hele det indre vandområde ud for Cannes er blevet erklæret sikkerhedszone, lød det på sikkerhedspressemødet.

I selve byen møder man igen i år forskellige udgaver af svært bevæbnede halv- og helmilitære sikkerhedsstyrker. Derudover er antallet af patruljerende politibetjente i år sat i vejret, de er blevet udstyret med nye semi-automatiske 9 mm håndvåben med 17 skud i hvert, blev det oplyst.

Sikkerheden på gadeplan stiger jo nærmere man kommer festival-palæet. På Croisetten, der løber langs vandet, er der opsat kæder, overdimensionerede urtepotter og betonbarrierer for at forhindre, at man kan krydse vejbanerne, og på bestemte tidspunkter er uautoriseret kørsel simpelthen forbudt. Ved selve festivalpalæet er der i år indført metaldetektorer og bombehunde.

Udover de mange synlige tiltag vil der også være en indsats, der ikke er synlig for deltagerne i festivalen. Og selv om festivalledelsen erkender, at den megen sikkerhed gør det lidt mere bøvlet at deltage I år, så  blev der lagt vægt på, at filmfejring og festlighederne stadig er det, festivalen handler om.

»Det er festivalens 70 års jubilæum og man kan godt forvente, at det bliver en fødselsdagsfest mere end en mindehøjtidelighed,« sagde Pierre Lescure.