DR viser omdiskuteret Breivik-stykke

Dramatikeren Christian Lollikes prisbelønnede teaterstykke "Manifest 2083" vises på to-års dagen for massakren på Utøya på mandag.

Skuespilleren Olaf Højgaard er eneste medvirkende i Christian Lollikes "Manifest 2083", som DR2 viser på mandag. Foto: Søren Solkær. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På mandag den 22. juli er det to år siden, Anders Behring Breivik dræbte 77 mennesker med sit bombeattentat mod regeringsbygningen i Oslo og massakren på Utøya.

I den anledning viser DR2 mandag aften kl. 20.00 dramatikeren Christian Lollikes omdiskuterede, anmelderroste og prisbelønnede teaterstykke "Manifest 2083".

»Terrorhandlingerne i Norge indskriver sig som noget af det mest tragiske og ubegribelige, der har fundet sted i Norden,« siger DR2 redaktør Christoffer Guldbrandsen.

»"Manifest 2083" beskæftiger sig med skyggesiderne i den menneskelige psyke for på den måde at gøre os klogere på, hvad der kan få nogle mennesker til at udføre helt ubegribelige ugerninger. Teaterstykket er dermed et godt eksempel på, hvordan scenekunsten kan få os til at reflektere over det, der tilsyneladende er uforståeligt.«


Samarbejde med Café Teatret

 
Optagelserne til TV er sket i et samarbejde mellem DR og Café Teatret, hvor "Manifest 2083" siden urpremieren i oktober 2012 har spillet for udsolgte huse i tre spilleperioder

Stykket er skrevet og instrueret af Café Teatrets kunstneriske leder, Christian Lollike og har skuespilleren Olaf Højgaard som eneste medvirkende. Forestillingen er blevet til i samarbejde med dramatikkens hus, Dramaten, i Oslo, hvor den også har været vist.

Da Christian Lollike første gang fortalte om sine planer om stykket, blev han beskyldt for at være smagløs og for at give taletid til en morder. Men ved premieren var anmelderne begejstrede, og i foråret modtog "Manifest 2083" Juryens Særpris ved Reumert 2013, hvor Christian Lollike også blev hædret som Årets Dramatiker.

"Manifest 2083" får repremiere på Café Teatret 19. oktober og skal gæstespille på den svenske nationalscene Dramaten i Stockholm til november.

DR planlægger at genudsende stykket på DR K i løbet af sommeren og efteråret.