Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hele landet skal synge med på julens sange. I butikscentre, på torve og i DRs Koncerthuset på samme tid. Alt sammen transmitteret på DR K og med hjælp fra både DRs egne og lokale kor. Sådan lyder visionen for »Danmark synger julen ind«, en landsdækkende event, som DR vil iværksætte.
Eventen er et af tiltagene i den musikplan, som DR har arbejdet med siden starten af september, og som tirsdag eftermiddag blev fremlagt for medieordførerne. En plan, der skal få den klassiske musik længere ud i landet, formidlet på flere platforme.
»Det allervigtigste er, at vi fastholder den høje kvalitet i vores tilbageværende orkestre og kor og får musikken mere ud til befolkningen. Med planen rækker vi hånden ud til flere samarbejder i musiklivet og styrker musikformidlingen i vores egne medier,« siger Tine Smedegaard Andersen, kulturdirektør i DR.
Musikplanen kommer på baggrund af den spareplan og den bebudede lukning af DR UnderholdningsOrkestret, som DR har meldt ud som direkte konsekvens af en medieaftale med besparelser og nye krav til DR. Ifølge planen, som er DRs bud på en fremtid uden DR UnderholdningsOrkestret, skal de tilbageværende fem ensembler, bestående af omkring 200 professionelle musikere og sangere, fremover være mere fleksible og i højere grad kunne være til stede ude i landet. For eksempel skal DR SymfoniOrkestret kunne deles i to og på den måde løse flere opgaver samtidigt. DRs musikalske flagskib skal stadig spille de store koncerter og også til dels dække det wienerklassiske repertoire, som DR UnderholdningsOrkestret hidtil har stået for. DRs juleshow og slotskoncerter på Ledreborg, regner DR også stadig med at kunne løfte uden UnderholdningsOrkestret.
»Vi er i gang med at se på det på ny, og vi forventer bestemt fortsat at kunne holde slotskoncerter og juleshow. Der er andre samarbejdsparter, der vil kunne indgå, og så skal man huske på, at DR stadig har meget store ensembler selv i DR,« siger Tine Smedegaard Andersen.
DR skal ifølge musikplanen i højere grad samarbejde med det øvrige musikliv. Blandt andet med landsdelsorkestrene.
»Vi kan være mere lydhøre over for de ønsker, der kommer til os om at komme rundt i hele landet også til de mindre steder. Vi vil have musikken mere ud af DR Byen. For eksempel skal Pigekoret synge grundlovskoncert på Hvide Sande Fiskemarked og koncerter på Sønderborg Slot. Det er eksempler på, at vi bedre kan tune ind på noget af det, der også bliver efterspurgt.«
Musikchef: Et skridt i den rigtige retning
Rasmus Adrian, musikchef for Sønderjyllands Symfoniorkester, glæder sig over, at DR har fået mere øje på resten af musiklivet. Men man burde være gået længere, mener han.
»Det er et skridt i den rigtige retning. Jeg fornemmer en åbenhed over for at finde samarbejdsprojekter og lave en fælles udvikling. DR er både landets største medieinstitution, men også landets største musikinstitution, og musikplanen bærer ikke nok præg af, at DR påtager sig et medansvar for musiklivet. Der er meget fokus på, hvad ensemblerne skal lave, og hvor de skal lave det, men ikke så meget på, at DR er en institution, som positivt kan bidrage i hele fødekæden i musiklivet,« siger Rasmus Adrian.
Henrik Rørdam, direktør på pladeselskabet Dacapo Records, kalder musikplanen for en langsigtet og aggressiv strategi fra DRs side.
»Det er ærgerligt, at DR UnderholdningsOrkestret ikke længere eksisterer, men den her plan burde eksistere, uanset om UnderholdningsOrkestret var der eller ej. Der er behov for at øge samarbejdet med landsdelsorkestrene, som DR nu vil gøre.«
Et af de konkrete tiltag i musikplanen er TV-programserien »Dansk Musik i 1.000 år«, hvor den danske musikhistorie bliver gennemgået, både på P2 og på DR K. Men som Henrik Rørdam ser det, burde der være mere fokus på den moderne, nye klassiske musik og ikke så meget på den historiske.
»Der ligger et kæmpe arbejde i at få den moderne kompositionsmusik formidlet. Her kunne DR have en større opmærksomhed og spille en rolle. Men på det punkt savner jeg nogle konkrete mål.«
Et politisk flertal vil kræve DR UnderholdningsOrkestret bevaret, men Tine Smedegaard Andersen fra DR vil ikke forholde sig til, hvorvidt musikplanen kan gennemføres med orkestret som en del af ensemblerne.
»Det er et helt hypotetisk spørgsmål, og nu venter vi på kulturministerens tilbagemelding.«