DR vil nu tage kampen op mod TV 2s »Badehotellet«

DR vil afsætte lørdag aften til en kommende familieorienteret TV-serie, men det kan blive en stor udfordring at få fat i flere generationer, siger ekspert.

»Badehotellet« har været en af TV 2s største seersucceser. Nu vil DR forsøge at ramme samme segment med en kommende dramaserie. Foto: TV 2 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DR udvikler i øjeblikket en ny familieorienteret TV-serie, der vil blive sendt lørdag aften, siger DRs dramachef, Piv Bernth. Det er endnu ikke fastlagt, hvilken historie og cast der vil blive satset på, men lørdagsserien er en del af en strategi om at ramme de samme seere, som TV 2 har haft held med at få fat i.

»TV 2 rammer børnefamilierne med »Badehotellet« om mandagen, så vi vil gerne satse på at få fat i dem om lørdagen. Normalt har vores drama ligget om søndagen, og enkelte gange på hverdage, og vi synes, der har manglet noget lørdag,« siger Piv Bernth, der siger, at DR »har lagt penge til side« til ny drama.

Serien vil blive målrettet dem, der er hjemme lørdag aften efter kl. 20 – et publikum, som Piv Bernth definerer som forældre, der har børn i syvårsalderen og opefter, samt bedsteforældre og deres børnebørn.

»Det bliver ikke krimi,« siger Piv Bernth, der siger, at serien er klar til at blive sendt næste år eller, mere realistisk, i 2018. Ud over denne serie er DR også i gang med forberedelserne til en ny historisk serie af samme kaliber som Ole Bornedals »1864«. En serie, der dog først skal være færdig om syv-otte år.

TV 2: Lørdag er ikke speciel

På TV 2 siger fiktionschef Katrine Vogelsang, at man allerede har et stort fokus på børnefamilierne og også vil have det i fremtiden. Sidste år sendte stationen »Hjørdis«, der var blevet til som følge af, at den såkaldte public service-pulje allokerer 25 procent af sine midler til børnevenligt drama.

'»Noget af det, flow-TV kan (TV-programmer, der bliver sendt i realtid, red.) i forhold til streaming, som hyppigt er noget, man ser alene, er at give den her oplevelse af at se noget sammen, for eksempel børn og voksne. Det er noget, som fastholder seerne, og derfor er det attraktivt for TV 2 at levere,« siger Katrine Vogelsang, der ikke hæfter sig specielt ved lørdag som en særlig attraktiv aften for dette publikum.

»Vores julekalender er det bedste eksempel, hvor børn sammen med deres forældre kan se og blive rørt af en historie, der er underholdende og har god kvalitet. Og den kørte jo på alle ugedagene,« siger Katrine Vogelsang.

Lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Lars Kabel siger, at DR længe har nedprioriteret lørdag aften.

»Det har været uambitiøst i mange år. Man har vist gamle film, genudsendt »Matador«, og når man har lavet underholdningssatsninger, har det været i den billige ende, med undtagelse af Melodi Gand Prix og store støtteevents,« siger Lars Kabel.

Men DR har før haft held med at få børnefamilien til at vælge kanalen, siger han, som for eksempel da DR sendte den meget populære britiske serie »Downton Abbey«.

Har svært ved at fange de unge

Generelt har både DR og TV 2 svært ved at få fat i de helt unge. En nylig rapport fra Slots- og Kulturstyrelsen om mediernes udvikling i Danmark fastslog, at den daglige TV-sening for de 12-18-årige fra 2010 til 2015 er faldet 52 procent. Samme rapport viser dog også, at TV-sening til gengæld er blevet en social ting for de unge – altså noget, de foretager sig sammen med andre fremfor alene.

Ikke desto mindre forudser Lars Kabel, at det bliver en vanskelig opgave for DR og TV 2 at forøge den fælles familiekigning blandt seerne.

»Det bliver mere og mere tydeligt, at generationerne ikke længere bruger medierne på samme måde, så man kan godt have sine tvivl. I dag sidder man typisk sammen, men har forskelligt medieforbrug, som for eksempel at de voksne ser fjernsyn, mens de unge bruger iPad,« siger Lars Kabel.

Overordnet er det rigtigt set af flow-TV-stationerne, mener han, at satse på det familieorienterede, da de nuværende streamingtjenester er domineret af rent voksenrettede serier, som »House of Cards« – men omvendt vokser træerne ikke ind i himlen.

»Flow-TV kan ikke forhindre en generel flugt til streaming-tjenesterne. Men stationerne vil også være glade for en lidt mindre drastisk sivning,« siger Lars Kabel.