DR vil genoplive den politiske satire

Danmarks Radio har fået over 300 ansøgere til deres nye satirehold, og der er mange sjove kvinder i feltet.

Sidst der var større satsninger på politisk satire i TV, var i slutningen af 1990erne, hvor skuespillere som Ulf Pilgaard, Birthe Neumann, Paprika Steen og Niels Olsen optrådte i »Ansjosen«. Nu vil Danmarks Radio genopfinde den politiske satire. Fold sammen
Læs mere

Kvinder kan skam godt være sjove trods hårdnakkede påstande om det modsatte. Det kan redaktionschef i Danmarks Radios unge-afdeling Kasper Tøstesen bevise ved at stikke hånden i den bunke af ansøgninger til DRs kommende satirehold, der ligger på hans skrivebord. Der står pigenavne på rigtig mange af de hjemmeproducerede videoer og lydbånd, der er blevet sendt ind.

»Ansøgernes materiale spænder meget bredt fra sketches til hele manuskripter for fiktionsserier,« siger redaktionschef Kasper Tøstesen.

Inden for satiren har mange kvindelige komikere i nyere tid især gjort sig bemærket med at opbygge gennemgående karakterer, såsom Søs & Kirsten, Linda P og de kvindelige figurer i Krysters Kartel.

»Der er stadig en del af de kvindelige ansøgere, der satser på den form for satire, og det har vi bestemt ikke noget imod, men ellers er der lige så stor spændvidde i formaterne som hos mændene,« siger Kasper Tøstesen.

Overvægt af social satire

Danmarks Radio har for nylig høstet kritik fra TV-forskere for at have en overvægt af såkaldt social satire, hvor det særligt er samfundets svage og skæve, der udstilles snarere end magthavere, der oprindeligt var satirens primære ofre.

»Danmarks Radio har bestemt et erklæret mål om at få den politiske satire med substans tilbage. Men det kræver, at man finder de helt rigtige folk, der både har skarphed og bid,« siger Kasper Tøstesen.

Hvordan den ny politiske satire skal skrues sammen, afhænger i høj grad af hvilke personer, der får lov at levere varen, men Kasper Tøstesen mener ikke, at satiren nødvendigvis skal forstås ud fra de traditionelle højre-venstre kasser, som ældre generationer har været vant til.

»Perspektivet vil være de unges, og for dem handler det ikke nødvendigvis om de politiske fløje, men mere om at navigere i en hverdag med uddannelsesstøtte og uddannelser der bliver påvirket politisk. Her må den politiske satire meget gerne bidrage til, at også de unge får en dybere forståelse for den verden de befinder sig i, for det står udtrykkeligt i Danmarks Radios målsætning,« siger Kasper Tøstesen.

Hanne Bruun, der er lektor på Aarhus Universitet og som snart udgiver en bog om dansk TV-satire, siger, at satiren i en vis forstand skal tilbage til udgangspunktet, som netop var det politiske.

»Den politiske satire har haft svært ved at forny sig siden slutningen af 90erne, så det bliver en virkelig udfordring,« siger Hanne Bruun.

Hun forholder sig skeptisk til tanken om en satire der kan gøre de unge klogere på den politiske virkelighed, samtidig med at den skal være morsom.

»Politisk satire henvender sig jo mest til dem, der følger med i forvejen. Jeg er i hvert fald ikke sikker på, at den vil blive sjovere af at forklare det, den gør grin med,« siger Hanne Bruun.

Selv om det kommende satirehold er en del af DR Ung, skal det udvikle satireidéer til flere af DRs fjernsyns- og radioafdelinger, og til både unge og ældre seere og lyttere. Det nye hold på seks til otte bliver endeligt sammensat i slutningen af august, og efterfølgende skal holdet uddannes i blandt andet dramaturgi.