DR vil fjerne alle restriktioner på sin streaming

DR vil af med tidsbegrænsninger på dr.dks danske og udenlandske programmer for bedre at kunne klare sig i konkurrencen med de kommercielle streamingtjenester. »Det gør os nervøse,« siger direktør for Producentforeningen, Klaus Hansen.

DR vil satse på dansk og europæisk dansk indhold på i sin fremtidige streaming. Foto fra DR-serien »Arvingerne«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: per Arnesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag offentliggør DR en længe ventet redegørelse om sine ambitioner med streamingtjenesten DR TV til Kulturministeriet, og fra DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn er udmeldingen klar. DR ønsker helt at få fjernet de tidsbegrænsninger, der i dag er pålagt de programmer, som er tilgængelige for streaming på DR TV, som kan tilgås via dr.dk eller en app.

»For at fremstå som en moderne streamingtjeneste, som folk har lyst til at bruge, er det helt nødvendigt. Befolkningens forventning i dag er, at programmer generelt er tilgængelige, når man har lyst til at se dem,« siger Maria Rørbye Rønn til Berlingske, der har fået forelagt hovedpunkterne i redegørelsen.

Et eksempel på programmer, som folk ønsker at kunne streame ubegrænset, er den populære norske serie »Skam«, der har langt flest seere efter den periode på otte dage, som mange serier ifølge den nuværende medieservice-aftale må være tilgængelige på DR TV. De otte dages restriktion på udenlandske programmer skal fjernes, ifølge redegørelsen, Programmerne skal i princippet kunne ligge på sitet, indtil seernes interesse for at se dem ikke længere er til stede.

»En stor del af befolkningen benytter sig af streaming hver eneste dag. Streaming kommer til at vokse og accellerere ikke bare for unge, men for alle. Det betyder, at DR TV bliver en primær indgang til DR, og hvis vi skal levere public service til hele befolkningen, er det vigtigt, at DR TV bliver et attraktivt tilbud, der kan stå i sin egen ret ved siden af de dominerende tjenester som Youtube og Netflix,« siger Maria Rørbye Rønn.

DRs streamingtjeneste har tidligere vakt vrede hos kommercielle streamingtjenester, der har anset den som konkurrenceforvridende, ikke mindst, da DR for nogle år siden ønskede, at oprette en særlig app, der skulle lette adgangen til streamingindholdet.

Men det nye strategi er ikke tænkt som et redskab der skal forvandle DR til et nyt Netflix, siger Maria Rørbye Rønn.

»At have brede populære film liggende i ubegrænset tid på vores site, er ikke en del af vores strategi,« siger Maria Rørbye Rønn til Berlingske.

Tværtimod, siger hun, skal DR have en profil der er et markant alternativ til de kommercielle udbydere. Ifølge redegørelsen vil DR gøre dette ved at skrue op for andelen af dansk indhold og udenlandsk indhold, der er produceret til eller af public service-institutioner, heriblandt de nordiske stationer og engelske BBC.

Et hyppigt brugt eksempel, når kritikere vil påpege DRs »licensbetalte konkurrenceforvridning«, er den uhyre populære sangkonkurrence »X Factor«, som kritikerne har svært ved at se som public service. Den skal fortsat have en plads i DRs streaming- univers, siger Maria Rørbye Rønn.

»Men vores ambition vil så være, at lede seerne videre til noget andet indhold, som de måske ikke kendte i forvejen, og som kan være med til at udvide deres horisont. Det er sådan, vi vil adskille os fra de kommercielle aktører. Og fremover vil vi søge at tydeliggøre den forskel,« siger Maria Rørbye Rønn, der samtidig påpeger, at underholdningsprogrammerne kun fylder 4 procent i den samlede sendeflade.

DRs redegørelse skal indgå i forhandlingerne om en ny medieaftale, og i det politiske landskab udvises der forsigtig positivitet overfor indholdet.

»Jeg møder ofte borgere, der synes, det er for dårligt, at DRs programmer ligger tilgængelige i så kort tid. Det kan ikke nytte noget, at DR teknologisk og i sine tjenester halter bagefter på brugervenlighed i forhold til andre streamingtjenester,« siger Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen.

Også Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus finder det umiddelbart positivt, hvis programmerne kunne blive tilgængelige i længere perioder.

»Det er også godt, at der skal satses på mere public service indhold. Det som bare ikke er sagt endnu, er hvad der skal skrues ned for. Jeg håber, at det betyder at man erkender at man har prioriteret forkert og derfor må skrue ned for noget af det som de kommercielle udbydere gerne vil tilbyde,« siger Morten Marinus (DF), der også gerne så redegørelsens mål blive »værditestet«, så at dens konsekvenser for de private udbydere bliver klarere.

Klaus Hansen, der er direktør for Producentforeningen, udtaler sig »forsigtigt positivt« om DRs planer.

»Tilgængelighed er godt for forbrugerne, men på den anden side er vi som producenter selvfølgelig nervøse for, om et meget stærkt udvalg på en gratis streamingtjeneste vil kunne underminere et kommercielt marked,« siger Klaus Hansen.

Redegørelsen er en følge af public service-kontrakten, hvoraf det fremgår, at DR skal gøre status over de foreløbige erfaringer med streaming og behovet for at ændre rammerne for streaming i forbindelse med en ny medieaftale og public service-kontrakt næste år.