DR vil bevare UnderholdningsOrkestrets populære koncerter

DR lukker UnderholdningsOrkesteret, men vil forsøge at bevare flere af orkesterets populære koncerter. Det gælder blandt andet slots- og julekoncerterne.

»Vi har en ambition om fortsat at lave slotskoncerter. Det er et skønt sted at spille, og det er dejligt at komme udenfor Valby Bakke og møde så mange mennesker« siger DRs ensemblechef Kim Bohr. Foto: Carsten Andersen Fold sammen
Læs mere

20.000-24.000 mennesker besøger hver sommer det smukke Ledreborg Slot ved Roskilde for at høre en af de to årlige koncerter.

I de 23 år, koncerterne har fundet sted, er det DR UnderholdningsOrkestret, som har spillet sammen med populære solister. Nu har DR besluttet at lukke orkestret, men DR er indstillet på, at traditionen skal fortsætte.

»Vi har en ambition om fortsat at lave slotskoncerter. Det er et skønt sted at spille, og det er dejligt at komme udenfor Valby Bakke og møde så mange mennesker. Nu skal vi til at kigge på, hvem der skal spille, og hvordan repertoiret skal se ud,« siger DRs ensemblechef Kim Bohr.

Ejerne af Ledreborg, Silvia og John Munro, ønsker under alle omstændigheder at fortsætte slotskoncerterne.

»Det er en trist nyhed, at UnderholdningsOrkesteret lukker, men vi er indstillet på at fortsætte traditionen. Vi er i dialog med DR om det, og det er mit indtryk, at de gerne vil fortsætte, men hvis det ikke lykkes, skal vi finde en anden løsning. Vi mener, at slotskoncerterne er et stærkt produkt,« siger John Munro.

X Factor, juleshow og solister

Kim Bohr arbejder på at videreføre flere af de populære koncerter, som UnderholdningsOrkestret har samlet et stort publikum til. Udover slotskoncerterne drejer det sig om DRs Store Juleshow, som også transmitteres på TV, og måske nogle af de koncerter med kendte solister som Tommy Seebach, Tina Dickow og Tim Christensen, som UnderholdningsOrkestret også har lavet.

»Sjællands Symfoniorkester har taget nogle skridt i den retning med deres 60 minutes koncerter, hvor klassisk møder rytmisk, og det er vores håb, at også andre vil tage dette repertoire op,« siger Kim Bohr.

Beslutningen om at lukke UnderholdningsOrkestret er et led i den økonomiplan til 161 millioner kroner, som DRs ledelse forleden fremlagde. Lukningen af det højt anerkendte orkester med 42 musikere sparer DR for 20 millioner kroner årligt. Til gengæld styrkes DRs øvrige ensembler – SymfoniOrkestret, PigeKoret og Big Bandet, lover DRs ledelse.

En ny musikplan skal sikre, at sangen styrkes igennem projektet »Danmark Synger«, at DRs ensembler kommer ud i hele landet – også på skoler og gymnasier, og at landsdelsorkestrene inviteres til et samarbejde.

Kim Bohr beklager lukningen af UnderholdningsOrkestret, som han siger har et meget højt kunstnerisk niveau, men han siger, at DR fortsat vil tilbyde mange og store musikoplevelser. Både når det gælder kormusik, filharmonisk musik og jazz.

Det er ikke kun slotskoncerterne, ensemblechef Kim Bohr gør sig overvejelser over. UnderholdningsOrkestret har også spillet ved f.eks. X Factor finalerne, DRs juleshow og andre store shows:

»Det er vores intention, at der fortsat skal være juleshows, men jeg kan ikke på nuværende tidspunkt svare på, hvem der skal spille. Jeg har en ide om, at hvis vi laver shows ude i landet, f.eks. i Aalborg eller Sønderjylland, så vil vi invitere landsdelsorkestrene til at spille. Når det gælder X Factor, så har Big Bandet gjort det rigtigt godt der, men hvad der konkret skal ske, ved jeg ikke endnu.«