DR-stjerner bekymrede over besparelser: Det er voldsomt

Politikerne er nået til enighed om at beskære DR, men beslutningen skaber panderynker hos flere DR-stjerner.

»Jeg synes, man skal passe på med at skære de forkerte steder. Jeg synes, det er voldsomt med den udmelding, der er kommet, og jeg håber, at der i hvert fald stadig kan laves kvalitet hele vejen rundt, og at vi også har et sted, der er uafhængigt af private interesser.« siger Trine Dyrholm Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikernes beslutning om at skære DR's budget med 20 procent over de kommende fem år er ikke gået uhørt hen, og hos landets skuespillere var der ved lørdagens Bodil prisfest også bekymrede miner.

Skuespillerinden Trine Dyrholm har medvirket i store søndagssatsninger som »Arvingerne« og »Taxa«, og den 45-årige skuespillerinde synes, at de kommende beskæringer lyder voldsomme.

»Jeg synes, man skal passe på med at skære de forkerte steder. Jeg synes, det er voldsomt med den udmelding, der er kommet, og jeg håber, at der i hvert fald stadig kan laves kvalitet hele vejen rundt, og at vi også har et sted, der er uafhængigt af private interesser.«

»Det er vigtigt i disse tider,« siger Trine Dyrholm.

Hendes kollega på tv-serien "Arvingerne" Lene Maria Christensen håber, at DR fremadrettet vil blive ved med at prioritere de store dramaserier, selv om pengene bliver færre.

»Hvis alle pengene kommer til at gå den vej (i retningen af kulturen, red.), kommer det til at gå vældig fint med dramaproduktionerne. Hvis der bliver skåret hårdt i det, betyder det, at de også på Danmarks Radio skal bruge alt for kort tid på tingene, og det forringer kvaliteten helt vildt,« siger hun.

Serier som »Broen« og »Borgen« har opnået stor international succes, og hvis fremtidige DR-serier skal have samme chance for succes, så skal de også prioriteres økonomisk, påpeger Lene Maria Christensen.

-»DR-produktionerne skal om nogen have penge og tid til at lave det ordentligt, hvis de skal sælges ude i den store verden. Det pres, der er fra tv-serier, er bare blevet større og større,« siger hun.

Skuespillerinden Trine Pallesen, der har medvirket i DR's "Forbrydelsen" og "Rejseholdet", har også gjort sig tanker om de kommende besparelser.

»Jeg er bange for, at man gør det for at trykke ånden ud. Hvis man ikke kan trække vejret godt, kommer man kun til at gøre det, der er absolut nødvendigt, og så forsvinder kunsten. Og det kan jeg godt blive bange for,« siger hun.

Også Charlotte Munck, der har medvirket i "Bedrag", har også bidt mærke i politikernes beslutning om at skære i DR.

»Jeg er i tvivl om, hvorvidt man har gjort sig det klart, hvad det egentlig betyder. Jeg synes, det er et spørgsmål, som generelt gør sig gældende for kunst og kultur,« forklarer hun.

»Jeg synes, vi er lidt for gode i det her samfund til at regne ting ud i, om det kan betale sig. Og jeg tror, at det handler om alt muligt andet. Jeg er klart bekymret.«

Regeringen og Dansk Folkeparti nåede fredag til enighed om rammen for DR's økonomi de kommende fem år.

DR's budget skæres med 20 procent i perioden, og medielicensen bortfalder.

/ritzau/