DR skruer på programmernes længde: Flere bliver kortere, andre bliver længere

En række af DRs populære programmer er blevet enten forlænget eller forkortet for at udfylde den nye primetime mellem kl. 20 og 21.

Løvens hule er et af de populære programmer på DR, der nu bliver forlænget med et kvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Arnesen

Spareplanerne i DR har betydet at TV-avisen er flyttet til kl. 21, og at primetime på DR i dag er mellem kl. 20 og 21. Det betyder, at en række populære DR-programmer har fået skruet på længderne.

Flere programmer er blevet forkortet, men der er også en række programmer, der er blevet forlænget. Med TV-avisens flytning forsvinder 100 timers primetime-programmer om året.

Flere af programmerne i primetime har tidligere varet 45 minutter, og de programmer bliver nu enten gjort længere eller kortere.

De programmer, der bliver barberet ned fra 45 minutter til 30 minutter, er de kendte DR-klassikere Kender du typen, Hammerslag og Bonderøven.

De programmer, der bliver gjort længere og bliver udvidet fra 45 minutter til en time, er Forsvundne arvinger, Løvens hule, Alene i vildmarken, Danmarks næste møbelklassiker, I hus til halsen og Nak og æd.

Peter Rosberg, publiceringschef i DR

»Denne gang har vi også fået reaktioner, men mange har forståelse for, at vi skal få tingene til at gå op i den nye virkelighed med færre midler.«


Publiceringschef i DR Peter Rosberg forklarer, at programmerne helst skal vare enten en halv time eller en time, da programmer på eksempelvis 15 minutter »ikke er nemme at producere og planlægge til DR1s primetime«.

»Vi har set på de programmer, der tidligere varede 45 minutter, og vurderet, hvilke der bedst egnede sig til at blive kortere eller længere. Baseret på de enkelte programseriers format har vi vurderet, hvilke programmer der kan bære at blive forlænget til en time, og hvilke programmer, der kan fremstå skarpere ved at blive forkortet til 30 minutter,« siger Peter Rosberg.

Han mener ikke, at DR risikerer at programmerne ender med at »have for lidt kød på«, når de bliver forlænget.

»Vi har netop foretaget en konkret vurdering af hvert program for i så høj grad som muligt at undgå dette. Ud af otte programserier, der har ændret varighed, er de fem blevet længere og tre blevet kortere,« forklarer han.

Han bekræfter også, at det skaber opmærksomhed, hver gang der sker ændringer i DRs programmer, og det har det også gjort denne gang.

»Det skyldes, at rigtig mange danskere heldigvis holder meget af det, vi sender, og at mange vaner er knyttet op til vores programmer og sendeplaner. Denne gang har vi også fået reaktioner, men mange har forståelse for, at vi skal få tingene til at gå op i den nye virkelighed med færre midler,« fortæller han.