DR skruer op for fakta og videnskab

»Historien om Danmark« er næppe en enlig svale. Næste år vil DR satse endnu tydeligere på klassiske Public Service-programmer, der markerer DR som et stærkt alternativ til de amerikanske streaming-tjenester. Sådan lyder udmeldingen fra generaldirektør. »Det var da på tide,« svarer medieordfører

PUBLIC SERVICE-UDVALGETS FJERDE TEMAMØDE Public Service-udvalets fjerde temamøde på Det Danske Filminstitut i København d. 16. november 2016. DRs generaldirektør, Maria Rønn Rørbye. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det klassiske public service-indhold skal fylde endnu mere på DR. I 2018 skal der fokus på fakta, videnskab og på stærkt indhold til de unge medieforbrugere.
Tiltaget skal blandt andet markere en tydeligere forskel mellem DRs indhold og streamingtjenesternes tilbud.

Gennem de seneste fem år har de unge halveret den tid, de bruger på at se tv. Ved at satse på tungere indhold vil DR forsøge at vinde de troløse teens tilbage fra streaming og digitalt indhold.

»Vi sætter ekstra fokus på Public Service, fordi vi tror, at det er den rigtige vej at gå. Det er også et led i den digitale udvikling. Tidligere kom programmerne som perler på en snor. Nu skal de tilvælges mellem alt muligt andet, og det betyder, at hver enkelt program skal stå tydeligere,« forklarer DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn, der understreger, at man især skruer op for indhold til børn og unge.

»Netflix, som er den største aktør på streaming-markedet, har primært film og serier. Alt vores indhold har rod i det danske sprog og det danske samfund. Der er masser af unge, der ser fakta-stof, så jeg mener bestemt, at de kan fanges af ordentligt indhold, uden at vi nødvendigvis skal give dem lektier for,« forklarer Maria Rørbye Rønn, der drømmer om at lave flere »ambitiøse fyrtårne«, der kan samle danskerne. Præcis som »Historien om Danmark« gør søndag aften. Ifølge de nyeste tal fra DRs Medieforskning blev sidste afsnit set af 1 million danskere.

»2017 har været et år, hvor vi har prioriteret programmet med historisk indhold. I 2018 har vi fokus på videnskab. Ikke nødvendigvis som noget, der erstatter en dramaserie, men man kan da godt forestille sig, at indhold, der formidler videnskab, også kan samle danskerne,« siger Maria Rørbye Rønn.

Ønsket at hvæsse DRs Public Service-profil kommer i en spændende tid for stationen. I det nuværende regeringsgrundlag står der, at licensen skal beskæres, og det har udløst endnu en debat om DRs rolle i mediebilledet.

Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, glæder sig over, at DR vil satse på at udvikle fornuftigt indhold til de unge, men han er lidt bekymret for om økonomien kan holde.

»Især børn og unge er nemme ofre for det lette indhold på blandt andet streamingtjenesterne. Derfor er det fin målsætning, hvis DR vil tilbyde dem noget andet, men det er også dyrt. Det billigste er at købe udenlandske indhold,« påpeger Mogens Jensen, der bliver suppleres af DFs medieordfører:

»Det var da på tide,« siger Morten Marinus og tilføjer, at man skulle tro, at »DR ved, at der skal laves medieforlig næste år«.
»Vi har længe ønsket os, at DR fokuserede mere på de unge, og at de gjorde det med fornuftigt indhold. De skal jo være et alternativ til de kommercielle aktører og ikke bare tilbyde det samme.«

Maria Rørbye Rønns udmelding kommer i forbindelse med Producenternes Dag, hvor eksterne leverandører inviteres til at producere indhold til DRs mange kanaler. DR køber årligt programmer for lidt under 500 mio. kr. hos eksterne producenter. Til næste år skal de tænke i fyrtårnsprogrammer, formater til børn og unge samt klassisk public service.

Hvad der til gengæld, ikke længere skal vises på DR, vil Maria Rørbye Rønn endnu ikke afsløre.
»Når man prioriterer noget, er der selvfølgelig noget andet, der vil ryge ud,« siger hun.