DR skruer op for den danske musik

Det er dansk, det er dejligt - og det vil blive stadig mere digitalt. En stor handlingsplan i DR vil satse mere på dansk musik og skrue op for tilbuddene til de unge lyttere.

MØ og andre danske kunstnere overtrumfer de udenlandske kolleger på P3, P4, P5 og P6 Beat. Nu vil DR have P4 med på den bølge, så nye danske udgivelser i P4-genren får de bedst mulige betingelser. Arkivfoto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DR er klar med en stort anlagt handlingsplan for stationens udbud af musik. Initiativet hedder »Nye veje for musikken« og skal udvikle den samlede musikflade gennem et stærkere fokus på tre områder:

Musiktilbuddet på DRs digitale platforme skal styrkes. For eksempel ved større synlighed omkring DRs gigantiske bagkatalog og kendte musikværter.

Stationen vil ikke gå de egentlige streamningstjenester i bedene, men facilitere en stærkere musikopdagelse og musikformidling på dr.dk og andre sider af det nuværende univers.

»Vi kan se nogle markante ændringer på musikområdet,« siger radiochef Gustav Lützhøft til Berlingske.

»Musik forbruges i stigende grad på digitale platforme. Selv om radiomediet stadig står stærkt, bliver de unges forbrug stadig mere digitalt. Hvis vi skal forblive vedkommende i hele befolkningen, må vi tænke anderledes og ændre vores tilbud på nogle områder.«

Det andet indsatsområde handler om dansk musik. Store streamingtjenester verden over fylder vores øren med udenlandske toner og sætter dansk musik under pres.

Modtrækket fra DR vil være en række tilbud med fokus på dansk musiks tilgængelighed og dansk musikkultur i al dens mangfoldighed.

»Syv ud af ti af de mest spillede numre på både P3, P4, P5 og P6 Beat er danske i dag – så det går allerede godt på de kanaler. Men musikvalget på P4 vil fremover fokusere endnu mere på nye danske udgivelser. Dansk musik skal have de bedste mulige betingelser,« siger DRs kulturdirektør, Tine Smede­gaard Andersen.

Man vil endelig kigge stationens musikformidling i sømmene. Lytterne forventer i stadig højere grad indhold, de ikke kan få andre steder. Svaret hedder udvikling af originale formater med fokus på præsentation og brugerinddragelse.

Hele planen skal rulles ud fra begyndelsen af 2017 og bygger på en stor undersøgelse af lytternes behov. Man har også været i tæt dialog med vigtige aktører i dansk musikliv – herunder Lena Brostrøm Dideriksen fra Dansk Artist Forbund, Niels Mosumgaard fra Danske Populær Autorer og Susi Hyldgaard fra DJBFA.

Den unge udfordring

Planen er foreløbig konkretiseret i ti punkter.

DR vil eksempelvis både introducere et digitalt format med levende dansk musik og en fast podcast til musikinteresserede. Børnene tilgodeses med initiativer inden for lytning, formidling og medsabelse af musik. Også den ambitiøse »Malko Dirigentskolen« hører under den nye paraply.

»Vi har en kæmpe traditon for musik og for at skabe både store og små fællesskaber gennem musikken. Initiativet her udspringer af vores ønske om at tydeliggøre vores ambitioner for musikkens fremtid i DR, herunder for vores orkestre og kor,« siger Tine Smedegaard Andersen.

Handlingsplanen sætter altså fokus på ikke bare det danske, men også på det unge og det digitale. Også selv om op mod en million danskere er over 65 år. Radiochef Gustav Lützhøft understreger da også, at »intet af det her er tænkt alene for de unge«:

»DR har bare en særlig udfordring i øjeblikket med den unge generation. Ældre mennesker  har en meget stærkere tilknytning til kanaler – de er mere trofaste og stiller os ikke over for så store udfordringer i forhold til musikformidlingen, « siger han.

DR arbejder med et musikbudget på omkring 500 millioner kr. alt i alt. »Nye veje for musikken« realiseres rent økonomisk inden for den nugældende ramme.