DR satser stort: Jakob Ejersbo-roman bliver til ny TV-serie

DR har erhvervet rettighederne til Jakob Ejersbos Afrika-roman »Liberty«. TV-serien i fem dele rammer de danske seere i foråret 2018.

Forfatteren Jakob Ejersbo har skrevet Nordkraft, den mest roste roman i 2002. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annett Bruhn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den afdøde forfatter Jakob Ejersbos roman »Liberty« bliver nu til en stor TV-serie i fem afsnit.

DR Drama har købt rettighederne til at filmatisere romanen, som er den trejde og sidste i Ejersbos trilogi om Afrika, og som udkom 2009.

I en årrække har DR Drama udelukkende produceret TV-serier, som har været baseret på materiale, som afdelingen selv har udviklet fra bunden. Men nu gør man op med det princip for i stedet at prøve romanfilmatiseringen af, betoner dramachef Piv Bernth i en pressemeddelelse:

»Nu bryder vi et af DRs dramadogmer om kun at lave TV-drama på originalt materiale. Det gør vi, fordi Ejersbos »Liberty« er et hovedværk i moderne dansk litteratur. »Liberty« beskriver et yderst dramatisk kultursammenstød både mellem mennesker og i det enkelte menneske. Mellem to kontinenter, mellem rig og fattig og mellem håb og fortvivlelse. Det er et fantastisk værk, der rummer mange af de modsætninger og dilemmaer som et menneskeliv indeholder. Vi sætter stor pris på at få lov at lave en dramaserie baseret på »Liberty«.«

To stemmer

Jakob Ejersbos 700 sider lange roman har to fortællestemmer, afrikanske Marcus og danske Christian. To jævnaldrende drenge, der  forsøger få tilværelsen til at hænge sammen i det tiår, romanen varer, og lærer hinanden at kende umiddelbart efter, at Christian er ankommet til Tanzania i 1980 med far, mor og lillesøste og stadig har illusioner om en lykkelig tilværelse i behold.

»Et trøstesløst eksempel på, hvordan vestlig, hvid kultur kan køre ikke kun andre kulturer, men også sig selv og sine højt besungne humanistiske værdier i sænk, når begæret får frit spil, og scenen er sat med sex, sprut, stoffer og socialisme af den bundkorrupte, afrikanske slags,« skrev Jens Andersen i sin anmeldelse i Berlingske, hvor han samtdig udstyrede romanen med seks stjerner.

»Som talerør for ungdommen til alle tider har »Liberty« en chance for at blive klassiker og måske endog gå hele vejen videre op i verdenslitteraturen i vores globaliserede tidsalder,« spåede han.

DR med på ideen

Det er manuskriptforfatteren og instruktøren Asger Leth, som sammen med prodcent Karoline Leth (»Arvingerne«), har fostret ideen om en filmatisering af romanen, og som har fået DR med på ideen. Efterfølgende har DR så erhvervet rettighederne. Instruktør på serien bliver Mads Kamp Thulstrup. Han har tidligere lavet dokumentarfilm, men også instrueret afsnit af DRs TV-serie »Livvagterne«.

»Liberty« bliver en karakterdrevet dramaserie, der gennem familien Knudsens rejse ind i Afrika fortæller os, at vi nogle gange skal helt derud, hvor vi ikke kan bunde, hvor intet er genkendeligt og alt fremmed, før vi virkelig forstår, hvem vi er ... Den gode vilje har vanskelige vilkår og udsætter vores skandinaviske expat-familie for ekstremt pres, fremgår det af pressemeddelelsen.

»Liberty« rammer de danske TV-skærme i foråret 2018. Jakob Ejersbo døde i 2008 i en alder af blot 40 år.