DR-redaktør om Dicte i Iran: »Programmet er på ingen måde en hyldest til præstestyret«

DRs redaktør for DR Ultra forsvarer DRs udsendelse om Dicte i Iran. Ifølge redaktør Morten Skov Hansen er udsendelsen ikke holdningsløs og er ikke en hyldest til præsteregimet.

I programmet er 11-årige Dicte i Iran for at prøve hijabmode. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har vakt opsigt, at DR sender en serie om den 11-årige Dicte, der rejser til Iran for at prøve det smarte hijab-tøj. Flere iransk fødte debattører tager kraftig afstand fra historien om Dicte og påpeger, at kvinder i Iran undertrykkes, og at myndighederne påtvinger iranske kvinder tilsløring i form af bl.a. hijab.

Udsendelsesserien hedder »Dicte tester« og er produceret af en ekstern producent.

Debattøren Firoozeh Bazrafkan, der er født i Iran, opfordrer DR til at trække serien tilbage og kalder det politisk manipulation og et manifest for præstestyret i Iran.

Morten Skov Hansen, der er kanalredaktør for DR Ultra og Ramasjang, siger til Berlingske:

»I webserien ’Dicte tester’ rejser Dicte til Iran med sin familie for at se verden med egne øjne. Meget naturligt går en 11-årig op i, hvordan man ser ud, når det er dikteret, at man skal være tildækket. Programmet er et nysgerrigt, men ikke holdningsløst syn på mode i Iran, og i programmet fortæller Dicte også om bagsiderne ved de regler, som dikterer moden i Iran.«

»Programmet er på ingen måde en hyldest til præstestyret i Iran, men en fortælling om, hvordan kvinder navigerer i et undertrykkende system set med 11-årigs øjne, og hvor man bruger ekstra meget make-up, tørklæderne rettet bagud, kort pandehår, der kan ses, og tatoveringer på hånden for at få særlig og personlig stil. Vi når ikke rundt om alle sider af det iranske samfund i programmet, men på DR Ultra har vi flere nye programmer, som giver danske børn et syn på, hvordan det er at leve andre steder i verden under andre spilleregler – hvad enten det handler om mode, ramadan eller barnebrude.«