DR-redaktør: Helt ærligt, hvad er problemet?

TV. Programmet »Blachman«, som DR2 viste tirsdag aften, er billedet på selve DRs krise, mener flere debattører. De efterlyser, at DR spørger sig selv, om TV-kanalen virkelig gør det godt nok. »Blachmans« redaktør, Sofia Fromberg, afviser kritikken.

I den nye programserie Blachman på DR2 tager 12 kvinder tøjet af foran Thomas Blachman og seks meget forskellige mænd. Første gæst var forfatter Jan Sonnergaard (tv.) Fold sammen
Læs mere
Foto: Theis Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Radio er ude i en åndelig krise og en tivolisering af kanalens programmer, og taberne er i sidste ende seerne.

Så skarpt trækker debattør og blogger Anna Sophia Hermansen linjerne op efter at have set DR2s seneste nyskabelse med programmet »Blachman«, hvor musikeren og X Factor-dommeren Thomas Blachman sammen med en mandlig gæst diskuterer kønsroller, mens en nøgen kvinde står tavs foran dem.

»Jeg synes, at det var pinligt og kedeligt. Men det mest væsentlige er, at det her program blot viste, at der er nogle problemer i DR, som mange efterhånden peger på. Der er helt åbenlyst noget i vejen med DRs konceptudvikling, formater og desværre også med deres intellektuelle niveau. Der er simpelthen sket en tivolisering, og det her er det fremmeste symptom på den,« siger Anne Sophia Hermansen.

Ulla Tornemand Larsen fra Dansk Kvindesamfund er heller ikke begejstret for, hvad hun så og hæfter sig især ved, at DR er med til at fremstille et forældet og utidssvarende kvindesyn.

»Den her objektiviserede fremstilling af kvinden, ved vi beviseligt er med til at øge omfanget af sexchikane mod kvinder. Det, synes jeg, er ret alvorligt, og jeg synes også, at det er ret uheldigt, at DR er med til at fremstille et kvindesyn, hvor kvinden bare står og tager imod og skal agere, hver gang manden giver hende ordrer,« siger Ulla Tornemand Larsen.

Hun kalder det »forstemmende«, at Blachman er nødt til at udstille en kvinde som sexobjekt for at kunne reflektere over sin egen moderne manderolle.

»Det er et forkvaklet kropsideal, han sætter op, og for mig at se er det mere en bagstræberisk manderolle, han repræsenterer,« mener Ulla Tornemand Larsen.

Niveauet er for dumt

Begge kvinder mener, at de, der i sidste ende er blevet snydt af DRs seneste satsning, er seerne. Ikke bare af programmet, men også af hele debatten om det.

»En debat bør jo også kunne gøre seerne klogere. Men seerne er ikke blevet klogere på den moderne mand, og jeg ved heller ikke, hvad det er for mænd, der ser sig præsenteret ved Blachman, Søren Fauli, Mads Christensen eller hvem, DR2 ellers foretrækker at trække ind i manegen som repræsentanter for den moderne mand. DR2 mangler at kigge sig selv i spejlet og spørge, om de egentlig synes, at de gør det godt nok. Niveauet er simpelthen for dumt,« siger Anne Sophia Hermansen.

Også TV-kommentator Lotte Hansen har hårde ord til programmet. Hun mener ligeledes, at »Blachman« reducerer kvinder til objekter og synes, at DR bør lukke programmet øjeblikkeligt.

»Alle intentioner om at positivere synet på kvinden er blevet gjort til skamme af konceptet. Jeg kan godt lide Jan Sonnergaards blik på det moderne samfund og ville hellere have haft et interview med ham, hvor en interviewer spurgte ind til noget af det, han siger. Men at man skal se kameraet panorere op og ned ad en kvindekrop samtidig gør i bedste fald, at man slet ikke hører efter, hvad der bliver sagt,« siger Lotte Hansen.

DR-redaktør Sofia Fromberg mener ikke, at »Blachman« er et tegn på DRs åndelige krise. Tværtimod ser hun det som et tegn på, at DR står stærkere end nogensinde.

»Alene i denne uge har vi premiere på to nye formater. »Danmark på piller« som sætter fokus på danskernes stigende medicinforbrug, og »Blachman« som sætter vores forhold til kvindekroppen og manderollen til debat. To væsentlige og vigtige emner, hvilket den heftige debat da også er et glimrende bevis på,« siger Sofia Fromberg.

Et respektfuldt billede af kvindekroppen

Dansk Kvindesamfunds Ulla Tornemands formodning om, at programmet er med til at øge sexchikane mod kvinder, kalder redaktøren en »grov beskyldning«, som det ville være rimeligt at fremlægge dokumentation for.

»Programmet er skabt med nøjagtigt det modsatte forsæt, nemlig at give et nuanceret, respektfuldt billede af kvindekroppen og mænds forhold til den som et alternativ til den stereotype fremstilling, der hersker i mediebilledet,« siger Sofia Fromberg.

Flere kommentatorer har påtalt skævheden i de påklædte mænd, der kommenterer, og de nøgne kvinder, der skal tie stille, men DR overvejede aldrig, at rollerne skulle byttes om, siger programmets redaktør.

»Programmet er skabt ud fra Blachmans mission om at repositivere kvindens syn på mandens syn på kvinden. Og derfor var det ikke på tale at gøre det omvendt,« siger Sofia Fromberg, der finder det »vanvittigt ærgerligt, at nogle få kvinder skal tage patent på, hvad der er rigtigt og forkert for andre kvinder«.

»Jeg mener faktisk, at det er dem, der gør kvinder til ofre. De fastholder et tabu om, at vi ikke må se og høre mænd forholde sig til kvindekroppen. Dermed overlader vi denne vigtige samtale til pornoindustrien, og det er da om noget til skade for både mænd og kvinder,« siger Sofia Fromberg.

Hun afviser også, at DR som public service-station bør lukke programmet før tid, sådan som blandt andre Lotte Hansen siger.

»Det er i den grad en public service-opgave at få åbnet for en debat om denne tabuisering af kvindekroppen. Vi skriver 2013. Vi har et program, som på lødig vis italesætter mænds forhold til kvindekroppen og til manderollen. Og vi får samtidig vist et nuanceret, respektfuldt billede af kvindekroppen og mænds forhold til den, som et alternativ til den stereotype fremstilling der hersker i mediebilledet. Helt ærligt, hvad er problemet?« spørger Sofia Fromberg.