DR og signalpolitikken

Lars Rix, kulturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne uges nyhed om at DR flytter flere af sine afdelinger og knap 150 medarbejdere fra København til Aarhus og Aalborg kom ifølge flere medier som et »chok« og en »overraskelse« for medarbejderne. I så fald er de nok stort set de eneste, som planerne for alvor kom bag på.

Overvejelserne har været på tegnebrættet i DR længe, og uanset hvor meget generaldirektøren benægter det, handler udflytningen i sidste ende også om det politiske pres, som hele Danmarks Radio er blevet sat under i den seneste tid.

Så sent som for et halvt år siden sagde kulturminister Bertel Haarder således til Berlingske: »En stor del af DRs programudbud afspejler placeringen i København til trods for, at licensen betales af alle danskere. En større del af produktionen kunne godt foregå uden for København. Når det nu har været så stor en succes, at børne- og ungdomsafdelingen flyttede til Aarhus, kunne andre programmer måske gøre det samme.« Vi lader billedet stå lidt.

Sådan en udmelding er bare svær at sidde overhørig – også selv om man er fredet frem til 2018 af det nuværende medieforlig. Noget måtte gøres, og med denne uges melding sendte DRs bestyrelse og ledelse så et signal om, at de skam både er lydhøre og omstillingsparate. Et klogt træk, hvor man vinder lidt tid, og samtidig undgår, at andre – og måske værre - rationaler pludselig bliver presset ned over hovedet på en.

Man kan så diskutere, hvor virkningsfuld denne »omrokering« ender med at blive. Beslutningen får direkte indflydelse på 150 medarbejderes dagligdag, og man mister sikkert en række profiler, men vil det betyde noget drastisk for det, vi ser i tv og hører i radioen? Næppe.

Hvis man skal være lidt polemisk, er der næppe yderligere behov for flere jyske håndboldkampe på DRs sendeflade. Faktisk kan en udflytning af DR Sporten ende med at betyde en yderligere udgift, da langt de fleste store sportsbegivenheder trods alt stadig finder sted i og omkring hovedstaden. Og med hensyn til vejrudsigten, så er de fronter vist heller ikke bedre i Jylland...

Så ja, det er da helt ok, at DR flytter nogle af sine arbejdspladser til Aarhus og Aalborg, men om det gør, at folk i Sønderjylland eller på Mors pludselig føler, at de får meget mere for deres licenskroner, er mere end tvivlsomt.

Helt grundlæggende savner man en mere dybdegående ny vision for DR og hele begrebet public service. Hvordan skal Danmarks Radio agere i fremtidens samlede mediebillede, og hvordan får vi det bedste ud af vores licenskroner?

Den vilje til handling på de store linjer har vi endnu til gode at opleve.

Indtil da må vi nøjes med lidt signalpolitik.