DR lukker Ultra - men det er på DR1 problemerne findes

Lars Rix, kulturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Min datter på 8 er vild med Ultra Nyt – en daglig fem minutters TV Avis i børnehøjde, hvor ofte komplicerede nyheder bliver formidlet, så børn kan forstå dem.

Hendes far er også vild med det. Efter udsendelserne sidder vi ofte lidt og taler sammen om de forskellige emner. Om hvorfor mennesker går i krig, hvorfor nogle må flygte fra der, hvor de bor, hvorfor klimaet forandrer sig og den slags. En kompliceret verden bliver pludselig lidt mere logisk i et barns hoved.

Men nu skal der ændres på det. Senest i 2020 skal Ultra lukkes som flow-tv og bliver herefter udelukkende digital, hvis det står til DR. Det lyder jo umiddelbart logisk. En ny generation sidder ikke og ser tv som i gamle dage. De åbner for deres iPad og ser programmer, når de har lyst til det.

Vi sidder ikke og ser iPad sammen hjemme hos os. Fremtiden tegner til at blive individualiseret – også på den front. TV-skærmen som familiens samlingspunkt forsvinder. Alle vil sidde og kigge på hver sin skærm og vi vil ikke på samme måde kunne tale om, hvad vi lige har set sammen.

Ifølge DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn overvejer man også, hvornår det kan betale sig at omlægge DR3, der er public service-stationens unge og eksperimenterende kanal. Det er helt sikkert sød musik i visse politikeres ører. Kanalen er noget af det, som DRs argeste kritikere har foreslået lukket, og generaldirektøren kommer således behændigt kritikerne i forkøbet.

Jeg synes, det er tåbeligt.

DR3, Ultra, Ramasjang, DR2 og DR-K er Danmarks Radios absolut stærkeste aktiver på tv-fronten. Det er de kanaler, der tidligere med et let nedladende udtryk blev kaldt »niche-kanaler« – men som i en moderne og stadig mere fragmenteret verden bliver mere og mere væsentlige.

Det er på disse kanaler, public service-forpligtigelsen for alvor kommer til sin ret. Derfor er det mig komplet uforståeligt, at det er de kanaler, der konstant er til diskussion. I grel modsætning til hovedkanalen DR1, hvor de sande problemer ligger.

Lad mig kort opremse udfordringen: I aften genudsender DR1 i den bedste sendetid 12. afsnit af Krøniken. Bagefter kommer Unge Morse. I løbet af ugen får vi på aftenfladen i tilfældig rækkefølge programmer som »Antikduellen«, »I hus til halsen«, »Den store bagedyst«, »Bonderøven« og »Versus«. Helt sikkert udmærket underholdning, men skal DR sende letbenet tv i så stort omfang, når der skæres ned andre steder?

Jeg ved, der også findes andre og gode programmer på DR1, men har personligt mere end svært ved at se, hvad eksempelvis »Antikduellen« laver der. Der er ingen logisk forklaring. Det samme gælder for så vidt landets for øjeblikket mest populære program »Den store bagedyst«.

Selv om det måske vil gøre ondt på selvforståelsen og seertallene, bør DR overlade en del af underholdningsfladen til andre kanaler og i stedet bruge flere kræfter på programmer med substans og på at skabe nye formater. Kagen kan godt skæres anderledes.