DR lægger UnderholdningsOrkestret i graven efter 75 år

En tragedie for musiklivet, mener nogle. Andre siger, at orkesteret har udspillet sin rolle. 170 job nedlægges i DR. Timenyhederne på DR2 lukkes. Flere børneprogrammer.

DR UnderholdningsOrkestret er blevet folkeeje via slotskoncerterne i Ledreborg Slotspark, hvor titusinder gennem årene har lyttet til populærmusik spillet af orkestret og en lang række solister. I år var Søs Fenger blandt de kunstnere, der stop på scenen med orkestret. Fold sammen
Læs mere

DRs bestyrelse fremlagde i går sin økonomiplan for de kommende fire år, og et af planens punkter har vakt chok og bestyrtelse.

DR UnderholdningsOrkestret lukkes 1. januar, og dermed mister kulturlivet en institution. I 75 år har orkesteret sat sit præg på dansk musikliv. Mange kender de 42 musikere under ledelse af den ungarske chefdirigent Adam Fischer fra de store koncerter på Ledreborg ved Roskilde, de roste Mozart-indspilninger og koncerter med solister som f.eks. Tina Dickow, Kurt Ravn og Rasmus Seebach.

»Vi ønsker at omlægge DRs levende musiktilbud, så befolkningen med DRs ensembler også i fremtiden har mulighed for at opleve levende musik af allerhøjeste kvalitet i og uden for DRs koncerthus,« siger formanden for DRs bestyrelse, Michael Christiansen, der forsikrer, at planen trods de store besparelser er en styrkelse kunstnerisk og ressourcemæssigt af DR SymfoniOrkestret, DR PigeKoret og DR Big Bandet.

»Det er beklageligt, at vi ikke kan bevare DR UnderholdningsOrkestret, der har opnået international klasse, men vi er nødt til – også på ensemblernes område – at skærpe profilen ligesom på DRs øvrige områder,« siger Michael Christiansen.

Beslutningen kom som et lyn fra en klar himmel for orkesterets medlemmer, fortæller musikernes tillidsmand, soloklarinettist Mette Bugge Madsen, der har spillet i orkesteret i 33 år.

»Det er en tragedie for dansk musikliv, som mister det orkester, der har det absolut største og bredeste publikum både aldersmæssigt og socialt. Vi har i alle årene spillet rundt i Danmark, og vi har et kæmpe publikum, som ellers ikke kommer i en koncertsal. Det er folk, som ofte ikke abonnerer på klassiske koncerter, men vi har haft den glæde, at vi igennem årene også har mødt vores publikum fra de populære koncerter til vores klassiske koncerter. Vi har været brobyggere i musiklivet,« siger Mette Bugge Madsen.

Uenighed i DRs bestyrelse

Beslutningen deler vandene i både DRs bestyrelse og musiklivet. Nogle mener, at lukningen er et tab for den populære musik, mens andre mener, at orkesteret har udspillet sin rolle, fordi dets repertoire dækkes at andre.

»Orkesteret blev oprettet i en tid, hvor der ikke altid var let adgang til underholdende musik. I dag svinger dets repertoire mellem decideret pop og wienerklassisk, og det kan man i dag få andre steder,« siger musikhistorikeren Martin Granau.

Der var ikke enighed om beslutningen i DRs bestyrelse. Ole Hyltoft, udpeget af Dansk Folkeparti, to medarbejderrepræsentanter samt Katrine Winkel Holm og John Wagner, der begge er udpeget af Per Stig Møller, da han var kulturminister, var imod beslutningen.

»Jeg betragter UnderholdningsOrkestret som den folkelige indgang til DR Koncerthuset og dermed et af verdens bedste symfoniorkestre, DR SymfoniOrkestret. Jeg er glad for, at de øvrige ensembler kan fortsætte deres positive udvikling, men man fjerner et folkeligt element, og de er jo public service,« siger John Wagner.

Også journalist Mogens Rubinstein, medlem af DRs bestyrelsen, er ked af beslutningen.

»Det er logisk, at jeg som medarbejderpræsentant godt kunne komme med nogle bedre ideer end at lukke orkesteret. Det er et fantastisk godt ensemble, som udfylder en mission, som de andre ensembler ikke gør. Det er hamrende ærgerligt, men omvendt er jeg enig i, at man ikke kan køre med en grønthøster hen over alle ensemblerne. Man kan jo ikke trække en trommerslager ud af DR Big Bandet,« siger han.

Den nye økonomiplan rammer ikke kun DR UnderholdningsOrkestret. I alt skal der nedlægge 170-200 stillinger i DR, der har lige godt 3.000 fuldstidsstillinger (årsværk). Antallet af årsværk vil efter sparerunden ligge på det sammen som i 2008 og 2011 – ca. 2.850.

Økonomiplanen er formet efter den nye medieaftale, som samtlige Folketingets partier blev enige om i slutningen af juni. Den betyder bl.a., at DR fremover årligt har 75 millioner kroner mindre til rådighed, fordi man har sløjfet Erhvervslicensen. Et beløb, der skal ses i forhold til de samlede licensindtægter på 3,7 milliarder kroner. Endvidere skal DR lægge produktion af programmer for 300 millioner kroner ud til private producenter mod nu 250 millioner kroner.

Mere til børn og unge

Den nye økonomiplan rummer også godt nyt. Der kommer flere programmer til børn og unge, flere programmer for handicappede, flere danskproducerede programmer på DR3 – hvilket har været et stærkt borgerligt ønske, og der kommer flere interaktive læringsuniverser for børn og unge på nettet.

Men der er også indskrænkninger i programlægningen. Timenyhederne på DR2 bliver sløjfet, DR2 Morgen og DR2 Dagen bliver rene nyhedsflader og mister dermed magasinpræget, og sæsonen for en række af DR1 programmer indskrænkes. Hvilke programmer, der er tale om, er endnu ikke besluttet, men det kommer efter al sandsynlighed til at betyde, at der kommer flere genudsendelser.

Beslutningen om at lukke DR UnderholdningsOrkestret satte i går gang i den politiske debat. Venstre og Dansk Folkeparti havde hellere set, at man havde lukket ungdomskanalen DR3, som de længe har kritiseret for at indeholde for mange udenlandske programmer og for lidt public service, og i stedet gøre den til en netkanal.

Også de Konservative er imod lukningen.

»Det er fuldstændig uhørt, at DR vil nedlægge UnderholdningsOrkestret, som er en historisk forankret kulturinstitution, som er internationalt anerkendt og i den grad med til at løfte DRs public service-forpligtelse,« siger kulturordfører Lars Barfoed til Berlingske Nyhedsbureau.