DR kræver millionbeløb af værtsbyerne til Dansk Melodi Grand Prix

Værtsbyerne til Dansk Melodi Grand Prix, børnenes MGP og andre TV-show har i flere år betalt store summer penge til DR for at kunne afholde de populære begivenheder.

Dansk Melodi Grand Prix 2017 foregik lørdag den 25. februar i Boxen i Herning. Her ses vinderen med sang nr. 4, "Where I Am" med Anja (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DR har i en årrække krævet særdeles store beløb af de byer, hvor public service-virksomheden har afholdt Dansk Melodi Grand Prix og børnenes MGP. Det skriver Jyllands-Posten.

Blandt andre har Ernst Trillingsgaard, direktør for Aalborg Kongres & Kultur Center, oplevet, at DR har krævet millionbeløb i forbindelse med afholdelse af Dansk Melodi Grand Prix og børnenes MGP.

»Sandheden er, at vi betaler et beløb for at få Dansk Melodi Grand Prix og MGP for børn. Vi har gjort det en håndfuld gange. DRs begrundelse er, at omkostningerne ved at flytte et arrangement ud i landet skal betales af byen/spillestedet, hvor arrangementet holdes. Vi betalte sidst sammen med kommunen cirka tre millioner kroner. Så det er take it or leave it,« siger Ernst Trillingsgaard, direktør for Aalborg Kongres & Kultur Center, til Jyllands-Posten og fortsætter:

»DR står for Danmarks Radio, og derfor kunne man mene, at DR havde en moralsk forpligtelse til at komme ud i landet, og man kunne mene, at arrangementet burde kunne finansieres inden for DRs rammer. Det kan det så ikke, og så må man afgøre, om man vil betale det, som skal til, og det vil vi godt. Et melodigrandprix giver god omtale for – og omsætning i – en by. Så pengene kommer tilbage,« siger Ernst Trillingsgaard.

»Valuta for pengene«

Ifølge Jyllands-Posten har også Frank Panduro, direktør i Horsens & Friends, betalt millionbeløb til DR. Senest i 2016, hvor Dansk Melodi Grand Prix blev afholdt i Forum Horsens. Her betalte selskabet rundt regnet en million kroner for at kunne afholde Dansk Melodi Grand Prix.

Og det er ikke første gang, Horsens & Friends betaler penge til DR for at kunne afholde de store begivenheder. Til trods for det vil Frank Panduro, ligesom Ernst Trillinggaard, gerne betale de store summer til DR.

»Vi betalte det beløb for at dække de omkostninger, som DR havde ved at flytte et sådant arrangement ud i landet. Vi mente, at vi fik valuta for pengene, fordi Horsens blev eksponeret, mens hoteller, butikker og så videre tjente ekstra i de dage. Så vi har ikke et problem med at betale DR de penge. Og ingen by er jo tvunget til at acceptere det,« siger Frank Panduro.

Overholder gældende regler

DR's etikchef, Inger Bach, udtaler til Jyllands-Posten, at DR overholder reglerne på området, når de modtager større beløb fra værtsbyerne. Hun peger på, at den gældende radio- og tv-lov gør det muligt at modtage disse pengebeløb i forbindelse med sangkonkurrencer og prisuddelinger, hvis der indgås aftaler med »kommercielle sponsorer eller samarbejdspartnere.«

»Det er ikke DR, men landets politikere, som har lavet loven om radio- og tv-virksomhed, og DR følger lovens bogstav, hvad angår sponsorering af tv. DR har til gengæld valgt at lave nogle strammere etiske regler på radioområdet,« siger Inger Bach og fortsætter:

»Selve loven giver DR lov til at lave sponsoraftaler inden for radio. Men DR’s grundregel har i en årrække været, at det gør vi ikke, fordi det ville fylde for meget i lydbilledet, hvis vi i et radioprogram skulle oplyse navnene på dem, som har givet DR penge. Det er til gengæld meget nemmere med tv. Her kan man nævne sponsorerne i rulleteksterne,« siger Inger Bach.