DR-koncert skal markere det armenske folkedrab

Armeniens Nationalorkester giver i morgen koncert i DR Koncerthuset. Anledningen er 100-året for det armenske folkedrab, som fortsat er årsag til voldsom strid mellem Tyrkiet og Armenien. »Vi ønsker ikke at politisere,« siger DR. Tyrkiets ambassade har ingen kommentarer.

Armeniens Nationalorkester spiller søndag i DR Koncerthuset i København.  Koncerten er en del af den Europa-turné, hvor Armeniens Nationalorkester besøger bl.a. Finland, Norge og Danmark – ud over København også Aalborg. 
Læs mere
Fold sammen

»Lad os i dag lytte til menneskehedens musik og mindes de uskyldige ofre for Det Armenske Folkedrab og andre forbrydelser mod menneskeheden. Æret være deres minde.«

Sådan skriver Armeniens ambassadør i Danmark, Hrachya Aghajanyan, i programmet til en koncert med Armeniens Nationalorkester, der søndag finder sted i DR Koncerthuset i København. Programmet er klassisk, med musik af den armenske komponist Aram Khatjaturjan, norske Edvard Grieg og russiske Peter Tjajkovskij. Den armensk-fødte pianist Marianna Shirinyan, der siden 2003 har boet i Danmark, er solist.

En helt klassisk, klassisk koncert, men ikke desto mindre kontroversiel set med den tyrkiske stats øjne, fordi den skal markere 100-året for det daværende, tyrkisk dominerede Osmannerriges folkedrab på anslået 1-1,5 millioner armeniere.

Del af Europa-turné

De fleste lande har anerkendt folkedrabet som et historisk faktum, men ikke Tyrkiet. Så sent som i februar 2013 gav en udstilling om folkedrabet på Det Kongelige Bibliotek anledning til heftige protester fra den tyrkiske ambassade i København, der kritiserede udstillingen og forsøgte at intervenere. Striden endte med, at Det Kongelige Bibliotek – til manges forbavselse – gav tyrkerne mulighed for at arrangere en modudstilling, som dog aldrig er blevet realiseret.

Koncerten i morgen er en del af den Europa-turné, hvor Armeniens Nationalorkester for at markere 100-året for tragedien besøger bl.a. Finland, Norge og Danmark – ud over København også Aalborg.

I koncertprogrammet, der bærer koncerthusets logo, henvises til hjemmesiden for Dansk Institut for Internationale Studier, Holocaust og Folkedrab, hvor der nøje gøres rede for det armenske folkedrab, og ambassadør Hrachya Aghajanyan citerer i sin velkomst den danske digter Henrik Nordbrandts digt »Armenia« (1982), hvor der står: »Verden har vendt sit døve øre til dine skrig, og selv historien overvejer at glemme dig.«

Hrachya Aghajanyan mener, at der er kommet fornyet fokus på tragedien.

»De seneste år har vi set en stærk og stigende interesse i det danske samfund for spørgsmål relateret til det armenske folkedrab, dets hovedårsager og danskernes rolle i redningen af mange af mine landsmænd under og efter folkedrabet. Forskellige lande har forskellige grader af reaktioner på det, som skete for 100 år siden. Mange anerkender den armenske tragedie og fordømmer gerningsmændene bag politikken bag folkedrabet. Danmark er på vej til at opdage mange aspekter af, hvad der skete, og det danske samfund bliver mere og mere bedvidst om de tragiske begivenheder,« siger han.

Den tyrkiske ambassade har ikke reageret på koncerten, hverken over for DR eller over for den armenske ambassade.

»Jeg er ikke sikker på, hvad der vil ske omkring dette arrangement, men jeg er ret sikker på, at de vil finde på måder at blokere, underminere og minimere betydningen af ethvert bidrag, der skal øge bevidstheden om spørgsmålet om det armenske folkedrab,« skriver Hrachya Aghajanyan blandt andet i en mail til Berlingske.

Leif Lønsmann, chef for DR Koncerthuset, siger, at det oprindeligt var Armeniens Nationalorkester, der rettede henvendelse til DR Koncerthuset og tilbød en koncert som et led i orkestrets turné.

»Det sagde vi ja til. Vi forsøger hele tiden at udvide visionen om at være et åbent koncerthus. Vi skal både være kunstnerisk åbne over for forskellige udtryksformer og kulturer, åbne over for verden og åbne over for forskellige publikum. Når et land som Armenien, der i historiens løb har været løbet over ende af store naboer, men alligevel har formået at bevare sin egen unikke kultur, tilbyder sig, så er det spændende. Det handler for mig ikke så meget om folkedrabet, men om armensk kultur,« siger Leif Lønsmann.

»Ikke en politisk talerstol«

Spørger man ham, om DR som statsinstitution ikke er med til at give koncerten et officielt præg ved at transmittere koncerten direkte på P2 og lade den armenske ambassadør skrive om folkedrabet i koncertprogrammet, så svarer han nej.

»Koncertsalen er ikke en politisk talerstol. Vi har fokus på koncerten, kunsten og kulturen. Det er naturligt, at ambassadøren, som repræsentant for den armenske kultur, skriver i programmet, når vi viser armensk kultur frem. Vi spiller også f.eks. russisk musik og har besøg af russiske musikere, selv om nogle synes, at det er kontroversielt, fordi de ser det som en promovering af Putins Rusland i en tid, hvor relationerne mellem Rusland og Vesten er spændte,« siger Leif Lønsmann.

Den tyrkiske ambassade i København har ikke ønsket at kommentere sagen.