DR klar med stor fyringsrunde: Vil satse på mere kultur og privatproduktion

Nye kulturprogrammer, mere digitalt og udlicitering af Aftenshowet er nogle af de ændringer, DR nu annoncerer. Og så skal både ledelse og medabejderstab skæres ned, bebuder DRs ledelse.

Slut med sofahyggen. DR skal ikke længere selv producere Aftenshowet. Her værterne Mette Bluhme Rieck, Mark Stokholm, Ulla Essendrop. Mikkel Fønsskov og Ditte Haue. Foto: Agnete Schlictkrull / DR. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere kultur, mere digitalt til børn og unge, færre medarbejdere i administrationen og udlicitering af »Aftenshowet« til private producenter.

Det er nogle af hovedelementerne  i den nye plan for økonomi og indhold, som DR netop har udsendt, og som på mange planer imødekommer en stor del af den kritik, der i sær har lydt fra borgerlige politikere om DRs indhold og organisering. Samtidig skal der spares, og det betyder farvel til mellem 55 og 65 medarbejdere, lyder det fra ledelsen i DR.

Der skrues op for dækningen af kulturen gennem et ugentligt kulturmagasin på DR1, et decideret litteraturprogram på DRK med mere. P3 skal gøres mere relevant for de unge ved at styrke den journalistiske substans med blandt andet dokumentarprogrammer, og der skal mere fiktion og fakta til børn og unge og mere fart på  den digitale omstilling på DR3 og Ultra.  Der skal også bringes mindre udenlandsk indkøbt stof på DR3. Der nævnes dog ikke noget om, at DR3 udelukkende skal være digital, som blandt andre DF har ønsket.

Desuden skal der ske en omorganisering i DRs nyhedsorganisation, som betyder, at nyhedsledelsen slankes, og at fagredaktionerne samtidig styrkes. Målet er blandt andet at højne den journalistiske kvalitet yderligere på DRs digitale platforme. Det skal ske ved at fokusere på færre daglige historier og ved at bringe fagredaktører og reportere og platformsspecialister tættere sammen, skriver DR i en pressemeddelelse.

»Forudsætningen for et tydeligere og mere markant DR er en solid bund af indhold med noget på hjerte. Det kræver markante public service-fyrtårne. Derfor vil vi finde afløsere til ‘Historien om Danmark’. I 2018 bliver det store tværgående tema videnskab,« siger DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn i pressemeddelelsen, hvor der også slås på, at mere stof fremover skal sendes fra blandt andet Aalborg og Aarhus. Desuden vil DR arbejde mere sammen med de private producenter og udliciterer derfor »Aftenshowet« til private.

Det hele kommer til at koste DR 100 millioner - penge som dels skal findes gennem omlægning, men hvoraf nogle ifølge DR allerede er sikret gennem »ansvarlige overenskomstforlig i foråret, som også afspejles i samme lave udvikling i cheflønningerne,« hedder det i pressemeddelelsen.

Men dertil skal der skæres - ialt omkring 60 medarbejdere i DR, bebuder ledelsen, som onsdag formiddag holdt stormøde med medarbejderne.

DR har været ude i et stormvejr henover sommeren, efter at det kom frem, at den tidligere mediedirektør, Gitte Rabøl, var ansat som mangfoldighedskonsulent til sin gamle løn i et år. Det førte til hård kritik af bestyrelsesformand Michael Christiansen og generaldirektøren har erkendt, at sagen har slidt på DRs image. Samtidig gør de politiske partier her i efteråret sig klar til de forhandlinger, der skal føre til et nyt medieforlig fra starten af 2019 - hvor blå blok har bebudet nedskæringer over for DR.

»Med planen fokuserer vi endnu mere på dansk indhold med særpræg og kvalitet og nye tilbud til børn og unge i en ny digital tid. Vi foretager de nødvendige op- og nedprioriteringer af vores indhold og aktiviteter for at sikre, at befolkningen også i en endnu mere digital fremtid har adgang til et stærkt og tydeligt public service-indhold.

Med en særlig indsats for børn og unge, kultur og nyheder og aktualitet samler vi kræfterne på nogle af de områder, hvor vi for alvor kan gøre en forskel for befolkningen. Det kræver fravalg og prioriteringer, men giver også mulighed for at tage nye chancer og skabe nyt dansk indhold, som DR har en unik mulighed for at formidle ud til alle danskere,« siger Maria Rørbye Rønn i pressemedelelsen.