DR-fiktionschef: "Borgen" skal ikke give et billede af virkeligheden"

DRs dramaserie "Borgen" angribes for at fortegne virkeligheden. Men "Borgen" er netop fiktion og ikke virkelighed, lyder der samstemmende fra forsker og fiktionschef.

Fra søndagens afsnit af "Borgen": Den svenske socialdemokrat (Peter Eggers) og den prostituerede (Laura Bro) til høring på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR/Mike Kollöffel
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DRs dramaserie "Borgen" er de seneste uger kommet i heftig modvind fra flere sider.

Først anklagede Dansk folkepartis medlem af DRs bestyrelse, Katrine Winkel Holm serien for at give et fortegnet billede af det politiske landskab i Danmark.

Dernæst mente formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, at hans erhverv blev "svinet til", fordi serien tegnede et billede af svineavlere som kyniske pengemænd, der opdrætter grise fyldt med antibiotika.

Og senest har det socialdemokratiske medlem af Københavns Borgerrepræsentation Lars Aslan Rasmussen klaget til DRs bestyrelse over, at "Borgen" i det seneste afsnit "promoverer" og "glorificerer" prostitution.

DR svigter sit ansvar

I klagen skriver Lars Aslan Rasmussen bl.a.: "Jeg vil gerne bede jer tage stilling til, om I synes det er rimeligt at promovere prostitution og komme med løgnagtige påstande for skatteydernes penge, for det er der jo tale om. Jeg har respekt for jeres kunstneriske frihed, men mener at I har et ansvar for, hvilket billede I prøver at tegne af prostitution. Et ansvar DR fuldstændig svigter."

DRs fiktionschef Nadia Kløvedal Reich ønsker ikke at forholde sig til den konkrete klage, da den er stilet til DRs bestyrelse.

- Men jeg er glad for, at Lars Aslan Rasmussens har respekt for vores kunstneriske frihed, for det er jo den, vi anvender, når vi skriver fiktion. Og jeg er sikker på, at seerne er helt klar over, at vi ikke er i gang med at fortælle en virkelig historie, siger hun.

- Hele vores grundpræmis er jo netop, at vi er sikre på, at når folk sætter sig foran fjernsynet klokken 20 søndag aften, er de klar over, at de kigger ind i en fiktionsverden. Selvfølgelig bruger vi tid på at researche, så vi har vores faktagrundlag i orden, men fiktionens privilegium er nu engang, at vi har mulighed for dels at forsimple, dels at male nogle stærkere farver op, så vi kan give seerne en god historie.

Indlysende at det er fiktion

Kritikken fra både svineavlere og politikere går især på, at "Borgen" lægger sig så tæt op ad virkeligheden, at det det kan være svært for seerne at vurdere, hvad der er fiktion, og hvad der er virkelighed.

Men det, mener professor Stig Hjarvard fra Københavns Universitets Institut for Medier, Erkendelse og Virkelighed, ikke er et problem.

- Jeg synes, det er ret indlysende, at det er fiktion, siger han.

- Men dermed ikke være sagt, at "Borgen" ikke går tæt på nogle ret aktuelle problemstillinger, hvor det - især fordi det handler om lovgivning og konflikter på Christiansborg - på nogle punkter bliver meget virkelighedsnært. Især i denne sæson, hvor de enkelte afsnit bliver en diskussion af bestemte politiske temaer som prostitution og brug af medicin i svineproduktion.

Debat eller klage

Han ser ikke noget galt i, at en dramaserie i TV afføder politisk debat, og at både politikere og organisationer blander sig i debatten. Snarere tværtimod.

- Men der er forskel på at deltage i debatten og så at klage over serien, siger han med henvisning til Lars Aslan Rasmussens klage til DR-bestyrelsen.

- Det er helt legitimt at have det synspunkt, at serien glorificerer prostitution. Men jeg synes, det vil være kulturpolitisk uhensigtsmæssigt, hvis vi lagde os fast på, at dramatik skulle underkastes en form for objektivitet eller upartiskhed, uanset om det er DR eller en anden teaterinstitution, der skal gøre det, siger han.

For fiktionschef Nadia Kløvedal Reich er det en vigtig ambition, at en rammefortælling som "Borgen" skal omhandle vægtige emner for det danske samfund, der åbner for interesse og forståelse af, hvordan folkestyret arbejder.

- Vores mission er ikke at give et billede af virkeligheden. Det har vi faktaprogrammer og nyhedsudsendelser til, siger hun.

- Vores målsætning er - med udgangspunkt i nogle emner og temaer, som vi ved, at befolkningen er optaget af - at skabe grundlag for en relevant diskussion hjemme i stuerne om det samfund, vi lever i.

Se DRs hjemmeside om tv-serien "Borgen"