DR er på vej væk fra nordic noirs tusmørkestemning

»Verden forandrer sig, og vi kan ikke blive ved med at lave det samme,« siger DRs dramachef Piv Bernth om genren, der har været med til at sætte dansk TV-drama – og Danmark – på verdenskortet.

Sofia Helin som den svenske politikvinde Saga Norén og Kim Bodia som hendes danske kollega Martin Rohde i den danske-svenske »Broen«, der høstede stor international anerkendelse og er genindspillet i både en amerikansk-mexikansk og en britisk-fransk version. Foto : PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begyndte med »Forbrydelsen« og fortsatte med »Broen« og »Norskov«. Krimigenren nordic noir har fra midten af 00erne og frem til i dag været et slags lurmærke for dansk TV- dramatik, som særlig DR har været leveringsdygtig i. Nordic noir, der begyndte i Skandinavien, har fået lokale aflæggere i lande som Belgien, Holland og ikke mindst i Storbritannien, hvor Sofie Gråbøl også blev landskendt i hovedrollen i »Forbrydelsen«.

De danske serier er blevet genindspillet i udenlandske versioner, men også original-versionerne er blevet solgt til over 150 lande, og den 21. november skal DRs generaldirektør, Marie Rørbye Rønn, til New York for at modtage en æres-Emmy for DRs mange internationalt anerkendte TV-serier, herunder nordic noir-serierne.

Bruce L. Paisner, præsident for Emmy-akademiet, siger i anledning af prisuddelingen:

»Maria Rørbye Rønn er spydspids for en af verdens mest banebrydende TV-organisationer inden for public service. Som TV-drama er nordic noir blevet en branchestandard og en genre på sine egne betingelser, der påvirker manuskriptforfattere og inspirerer publikum langt ud over Skandinavien.«

Vil ikke gentage sig selv

Trods rosen og den omfattende succes, vurderer DRs dramachef Piv Bernth imidlertid, at nordic noir ikke længere er en genre, som DR udelukkende vil satse på i fremtiden.

»Vi skal finde det, der kan afløse nordic noir. Hvis man ikke bevæger sig, står man stille. Det er vores indstilling, og sådan er det også for de kreative mennesker, som vi foretrækker at samarbejde med. Dem, der gentager noget, vi har lavet før, er vi mindre interesserede i – herunder nordic noir,« siger Piv Bernth.

Ifølge wikipedia beskriver den typiske nordic noir-krimi en kriminalitet, der »kamufleres« af velfærdssamfundet, mens genrens helte ofte slås med hverdagsproblemer ved siden af deres efterforskning. Ifølge Piv Bernth er DR hverken ved helt at afskaffe krimigenren eller TV-seriernes »dobbelte historie«, hvor der både lægges vægt på opklaringsarbejde og karakternes privatliv.

»Vi har følt et behov for at komme væk fra krimien et stykke tid, så derfor lavede vi »Arvingerne«. Udover »Broen« har vi ikke så meget krimi på bedding, men hvis vi får et godt manuskript, siger vi ikke nej. Stemningen må bare gerne være lidt anderledes end det nordic noir, vi har set tidligere,« siger Piv Bernth, der nævner »Bedrag« som et nyt bud på en begavet krimi med fokus på en anden form for kriminalitet end mord.

Får turister til at strømme til

For forfatteren bag »Bedrag«, DRs dramaserie om økonomisk kriminalitet, Jeppe Gjervig Gram, har begrebet nordic noir først og fremmest været et salgskoncept, som han mener første gang blev formuleret af engelske distributører af »Forbrydelsen«.

»Det er et stærkt og »sexet« begreb og har givetvis været med til at fremme dansk drama i udlandet. Men det har aldrig været nogle rammer, som jeg har skullet forholde mig til, siger Jeppe Gjervig Gram,« der også har skrevet manus til den anerkendte serie »Borgen«.

Iøvrigt mener han, at det altid har været et erklæret mål i DR at undgå gentagelser, hvad angår dramaproduktionen.

»På den baggrund giver det egentlig sig selv, at DR med tiden vil søge væk fra det, som genren måtte stå for. Nordic noir har aldrig været tiltænkt et langt liv på DR, men andre skal være velkomne til at tage genren op, sådan som de eksempelvis har gjort det i Storbritannien,« siger Jeppe Gjervig Gram.

Trods de dystre historier har nordic noir-serierne skabt en ny interesse for Norden som turistmål, og ifølge den nationale turistorganisation VisitDenmark har »Forbrydelsen«s gennemslagskraft i Storbritannien betydet, at antallet af britiske turister overhalede antallet fra de øvrige nordiske lande.

»Vi har brugt »Forbrydelsen« til markedsføring i Storbritannien, da den udover mord rummer en underhistorie om Danmark som et velfærdssamfund med værdier og direkte måder at kommunikere på. Men det er klart, at nordic noir også har en udløbsdato. Hvis serierne ikke er på skærmen i de lande, vi henvender os til, bliver de jo glemt,« siger brandingchef i VisitDenmark, Anja Hartung Sfyrla.

Emmyprisen er TV-programmernes svar på filmens Oscar. DR har været nomineret 22 gange og vundet prisen fem gange.