»DR er en del af løsningen - ikke en del af problemet!«

Medlem af Public service-udvalget, Rune Bech, afviser de borgerlige partiers beskyldninger mod DR for at være konkurrenceforvridende.

Public service-udvalget holdt et pressemøde i Kulturministeriet mandag den 7. november 2016 kl., hvor rapporten om public-service-mediernes fremtidige rolle blev offentliggjort. Selvstændig rådgiver i sin virksomhed BechMedia, Rune Bech Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke DRs skyld, at de private medier i Danmark er pressede, siger et medlem af det public service-udvalg, der i dag har udsendt en længe ventet rapport om fremtidens public service i Danmark.

Den udmelding kommer fra TV2s tidligere digitale redaktør, Rune Bech, der er en af de ti medlemmer i udvalget, som gennem et år har arbejdet på rapporten, der blev bestilt af den daværende kulturminister Marianne Jelved.

Rapporten kommer ikke med direkte anbefalinger, men opridser i stedet fem forskellige scenarier, der kan danne udgangspunkt for den kommende debat om et nyt medieforlig. 

Flere borgerlige politikere har ellers krævet DR beskåret, heriblandt Dansk Folkeparti, der i september fremlagde en plan for at beskære DRs budget med en fjerdedel. Også Kulturminister Bertel Haarder skriver i dag i en kommentar til Berlingske, at DR »går ud over kanten af Public Service« med programmer som »X Factor«.

Ved præsentationen af rapporten var udvalgets medlemmer stillet fri til at komme med deres personlige meninger, og Rune Bech mener, at der har været for meget fokus på DR som årsag til de private mediers økonomiske vanskeligheder, da mediernes farligste problem er konkurrencen fra Google og Facebook.

»Det er meget nemt at tage skyklapperne på og kun se på, hvad vi kan gøre noget ved herhjemme. Så man kradser lidt i malingen med DR, men der hvor huset virkelig står i brand, er de penge, der ryger ud af landet til Google,« siger Rune Bech.

Rent faktisk bør de private medier betragte DR som en del af løsningen snarere end problemet, mener han.

»De offentlige medier og de private medier understøtter hinanden. Man kan se, at befolkningerne er mere interesserede i samfundsforhold og den demokratiske proces i lande med stærke offentlige public service-medier. Og det giver dem faktisk større lyst til at bruge de private publicistiske publikationer. Hvorimod de lande, hvor man slår offentlig public service ihjel, der forvitrer interessen for samfundsforhold, og det går også ud for de private medier,« siger Rune Bech, der henviser til New Zealand, hvor man har eksperimenteret med lægge public service-opgaver ud i licitation.

»Der er ikke tale om et nulsumsspil, således at de private medier automatisk vokser, hvis man slår DR ned. Selvom man har problemer i ægteskabet mellem det offentlige og de private medier, er det et fornuftsægteskab. Erfaringerne viser, at man befrugter hinanden snarere end stjæler fra hinanden,« siger Rune Bech.

Leder af udvalget, Connie Hedegaard, mener, at udvalgsrapporten vil være et godt udgangspunkt for en »nuanceret debat« forud for medieforliget, og hun mener, at den vil afstedkomme mindst to større »vrid« i mediepolitikken. Hvilke vil hun ikke sige, men hun peger ligesom Rune Bech på, at de danske mediers primære problemer dels er generationskløften (de unge bruger digitale on demand-medier, mens de ældre bruger traditionelle medier), dels er der den hårde konkurrence fra udenlandske medier som Google og Facebook.

»Annonceindtægterne fosser ud af det danske mediekredsløb. Der er intet galt med, at der kommer udenlandske medieaktører i Danmark. Man skal bare være fuldstændig klar over, at det ikke er deres første prioritet at producere public service indhold på dansk for danskere med udgangspunkt i danske traditioner,« siger Connie Hedegaard.