DR afviser samarbejde om TV-serier

Viaplay hævder at kunne fordoble DRs udbud af dramaserier, men DR vil ikke lukke op for samarbejder med streamingtjenester. »Vi sonderer dog terrænet i den ny verden,« siger dramachef Piv Bernth.

DRs produktioner vil indtil videre kun blive streamet på DRs platforme, siger dramachef Piv Bernth, der har haft møder med både Viaplay og Netflix om samarbejder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

DRs dramaserier som »Forbrydelsen« og »Arvingerne« har vundet hæder og seere over hele verden, og nu ønsker streamingtjenester som Netflix og Viaplay at lave samarbejder med DR om kommende dramaproduktioner.

»Vi vil meget gerne finansiere halvdelen af budgetterne til de fremtidige serier, som DR har lyst til at lave. Det ville betyde, at DR ville kunne tilbyde højkvalitetsdrama både lørdag og søndag, altså dobbelt så meget TV-serie til danske seere end det, de i øjeblikket får for deres licens,« siger Viaplays direktør for indhold, Jakob Mejlhede til Berlingske.

Han kunne forestille sig flere forskellige slags aftaler, hvad angår retten til at vise eventuelle samproduktioner, og har i det sidste års tid holdt møder med DRs dramachef Piv Bernth. Indtil videre har Viaplay dog fået en kold skulder, hvad angår samarbejder om nye serier.

»Jeg har fuldt ud respekt for, at licensbetalerne gerne vil have højkvalitetsdrama, men jeg forstår ikke, hvorfor DR ikke udnytter de kommercielle muligheder i markedet. Det ville gavne både licensbetalerne, Viaplays kunder, skuespillere og instruktører, hvis DR åbnede op. Men det er meget svært at trænge igennem i DR. De opfører sig som et monopol,« siger Jakob Mejlhede.

I Sverige har Viaplay et samarbejde med det statslige SVT, og det forventes, at et lignende samarbejde med Norges NRK kommer i stand.

I DR siger dramachef Piv Bernth, at DR »i øjeblikket sonderer terrænet og taler med alle« om mulige koproduktioner, og at ingen kan vide, hvad der venter rundt om hjørnet på det digitale mediemarked.

»Men indtil videre vil DRs produktioner ikke kunne streames andre steder end på DR,« siger Piv Bernth, der bekræfter, at hun har holdt møder om projekter med både Viaplay og streamingtjenesten Netflix.

»Lige nu er strategien, at vi kun koproducerer med andre broadcastere ligesom os selv. Det skyldes både rettigheder, etiske årsager og at public service opgaven ikke altid er forenelig med de kommercielle krav,« siger Piv Bernth.

DR har i samarbejde med den svenske statsbroadcaster SVT produceret krimiserien »Broen«, mens »Forbrydelsen« blev produceret i samarbejde med tyske ZDF, og den kommende DR-dramaserie »Herrens veje« er koproduceret med franske Arte.

Viaplay planlægger i øjeblikket et stort fremstød med egenproducerede TV-serier, og hvis DR ikke vil samarbejde, vil Viaplay sagtens kunne matche DR på kvalitet, siger Jakob Mejlhede.

»DR leverer meget høj kvalitet, men det er klart muligt for os at lave serier på samme niveau. Det kræver selvfølgelig gode skuespillere og gode manuskripter, men dem har DR ikke patent på,« siger Jakob Mejlhede.