DR aflyser nyhedsformater på P1 og Deadline: »Det ligner nærmest et selvmord«

DR har på grund af coronavirus og personalehjemsendelser lagt P1 og P4 sammen og har aflyst daglige nyhedsformater som P1 Morgen og Orientering. Også Deadline på DR2 er midlertidigt lukket. »Kæmpesvigt«, siger kritikerne - men nyhedsdirektøren fastholder, at det er den bedste løsning.

DR aflyser de mest populære nyhedsmagasiner på P1 og DR2s Deadline midlertidigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når du tænder for P1, vil du ikke høre den samme kanal, som du plejer at lytte til. Allerede fredag morgen luftede mange lyttere på sociale medier deres forbavselse over og kritik af, at man nu kan høre popmusik, når man tuner ind på P1.

I lyset af coronavirussen har DR nemlig lagt P1 og P4 sammen til én fælles radiokanal, hvor man ikke længere kan lytte til programmer som »P1 Morgen«, »P1 Debat«, »P1 Orientering«, »Slotsholmen på P1«, »Kulturen på P1«, »Shitstorm« og »Mennesker og medier«. I en pressemeddelelse fra DR lyder det desuden, at »P4 er eneste kanal med selvstændig nyheds- og aktualitetsproduktion«.

DRs presseafdeling bekræfter, at P1 foreløbig alene samsender nogle timer morgen og eftermiddag med P4, men i øvrigt ikke opretholder ét eneste af de sædvanlige, journalistiske P1-programmer.

Christian Grund Sørensen, forsker på Aalborg Universitet

»Vi må insistere på det allerhøjeste niveau af kritisk, analytisk nyhedsdækning på P1 og overalt. «


Samtidig skriver Tinne Hjersing Knudsen, radiovært på »P1 Morgen«, på Twitter, at den nye, samlede radio sender fra kl. 6-10 i hverdagene og kl. 7-10 i weekenden.

»Vi blander værter, journalister og taleradio med musik,« skriver hun.

Kæmpesvigt

Beslutningen møder massiv kritik, blandt andet fra tidligere Radio24syv-chef Mads Brügger. I et tweet skriver han, at »det ligner nærmest et selvmord for P1«.

Til Berlingske uddyber han, at han hørte P1 hele fredag morgen og er »i chok« over det, han hørte.

»Sammenlægningen med P4 er et kæmpesvigt af de danskere, der mere end nogensinde før har brug for nyheder. Det burde være P1s finest hour det her, og i stedet for orientering og nyhedsopdatering får man Nik og Jay og Alicia Keys,« siger Mads Brügger.

Letbenede indslag

Christian Grund Sørensen, forsker på Aalborg Universitet, har til Berlingske skrevet en kritisk kommentar efter gennemlytning af coronadækningen på P1/P4.

»Det er afgørende for et moderne, oplyst folk, hvordan vore medieinstitutioner forvalter deres public service-opgaver. Vi må insistere på det allerhøjeste niveau af kritisk, analytisk nyhedsdækning på P1 og overalt. Der er fantastiske journalister på DR. De skal blot have lov at arbejde,« skriver han.

I et interview med Berlingske tilføjer han, at han frygter, at manglen på ordentlig nyhedsdækning fra DR i værste fald kan få skadelige konspirationsteorier til at florere.

»Hvis man tænder for sin nyhedsradio og kun får popmusik og letbenede indslag om manglen på toiletpapir, vil mange få opfattelsen af, at der foregår ting, vi ikke må få at vide. Vi har brug for politiske nyheder og samfundsanalyser og lignende,« siger Christian Grund Sørensen, der blandt andet er kritisk over for beslutningen om at sløjfe et nyhedsprogram som »P1 Orientering«.

Nyhedsdirektør afviser kritik

DRs nyhedsdirektør Sandy French siger til Berlingske, at DR løbende justerer på sine formater i forhold til hvad, der kan lade sig gøre med den bemanding, der er til rådighed. Det rammer ikke bare radioen, men også TV-programmer som »Deadline«.

»Som offentlig virksomhed er DR forpligtet til at sende flest mulige medarbejdere hjem, samtidig med, at vi skal levere lødigt nyhedsindhold,« siger Sandy French.

Hun afviser, at det havde været mere hensigtsmæssigt at bevare de programformater, som folk kender til og søger, når de vil have troværdig nyhedsdækning.

»Alle vores undersøgelser viser, at Radioavisen på P4 har en høj troværdighed, så den mener jeg ikke vil blive sat over styr, bare fordi der er musik mellem radioaviserne. Når vi har valgt at bruge P4, er det af hensyn til vores pligt om at nå flest muligt af danskerne. P4 er den kanal, der når flest lyttere. Vi synes ikke, at det er illegitimt at at have et break mellem nyhederne med musik,« siger Sandy French.

Hun afviser spørgsgmålet om, hvorvidt man kunne have fortsat de velkendte nyhedsformater, men med en lavere bemanding.

»Det synes jeg ikke, man kan. Vores medarbejdere arbejder også hjemmefra, men det er ikke alt, der kan lade sig gøre, og vi kan ikke gå på kompromis med kvalitet og troværdighed,« siger Sandy French.

Hun understreger, at bemandingen løbende bliver justeret i forhold til epidemiens udvikling, og så snart det er muligt, vil faste formater som P1 Morgen vende tilbage.

»Vi har jo ikke gjort det her for at genere nogen, og vi ønsker højere end nogen andre i verden, at vores programflade kan vende tilbage til normalen,« siger Sandy French.

Den tidligere generaldirektør for DR, Christian S. Nissen, der netop har udgivet »Politik mellem følelser og fornuft« om de sidste års mediepolitik, mener, at beslutningen om at holde P4 åben fremfor P1 er »rigtig i en beredskabssituation«.

»Som lytter savner jeg P1, men jeg ville helt klart vælge P4 som kanal, hvis jeg skulle nå mange lyttere. Det er der ingen tvivl om,« siger Christian S. Nissen.