DR åbner for arkiv-guldet

Danmarks Radio lader nu danskerne vælge de første hundrede stykker »arkivguld« - gamle TV-klip som lægges ud på nettet.

Skal det være 'Matador' eller 'På med pilen Palle?' Seerne kan nu via nettet afgøre, hvilke af DRs gamle programmer, der skal lægges ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Scanpix

Fra i dag kan danske TV-seere være med til at bestemme, hvilke gamle TV-klip de ønsker at gense.

Danmarks Radio er nemlig klar til at lancere det nye TV-koncept »Bonanza«, hvor danskerne kan være med til at vælge de første hundrede DR-programmer, der skal findes frem fra DRs gemmer, digitaliseres og offentliggøres.

Fra i dag kan danskerne finde klippene på dr.dk/bonanza, og i løbet af vinteren og foråret skal seerne i én kategori ad gangen vælge 100 programmer ud blandt de 1000 klip, som de helst vil have, at DR digitaliserer først og lægger på dr.dk i fuld længde.

Den første afstemning varer to uger, for at netbrugerne lige får en chance for at opdage den, og de næste varer så en uge hver.

10 kategoerier

De 10 kategorier, der skal stemmes om, er underholdning, børn, musik, unge & satire, drama, dokumentar, portrætter, danske begivenheder, danmarkshistorier samt »klassiske DR-øjeblikke«.

At klip og hele programmer overhovedet nu kan lægges ud på dr.dk, skyldes, at DR med virkning fra 1. januar 2008 har en samlet aftale med rettighedshaverne, som betyder, at tv- og radioprogrammer fra før 2002 - og dramaproduktioner fra før 1998 - kan offentliggøres på alle DRs kanaler og platforme.

Aftalen er den første af sin art i verden, og traditionelt har dét at cleare rettigheder været noget, som DR har kunnet bruge måneder på.

»Vi ved, at danskerne er meget positivt stemte over for muligheden for at få adgang til DRs arkiver via nettet. Og vi er selvfølgelig glade for dette engagement i DRs indhold og det stykke fælles, dansk kulturhistorie, som det udgør. Bonanza er en forsmag på den store fest, der kommer, når alt indholdet kan tilgås af alle danskere,« siger DRs mediedirektør Lars Grarup i en pressemeddelelse.

De 1000 arkivklip, der skal stemmes om, er valgt ud efter danskernes egne ønsker.

Gennem mange år har seerne og lytterne fortalt DR, hvad de har haft lyst til at gense eller genhøre. Efterlysningerne er blevet brugt til den første udvælgelse, og derudover har DR også efterlyst gensyn med programmer, værter og genrer på dr.dk i løbet af 2007.

På den måde kan man sige, at det er danskerne selv, der har nomineret den store mængde indhold på 1000 titler, som der nu skal stemmes om.

»Bonanza er ren merværdi for licenskronerne. Det er vedtaget politisk, at DRs indhold i arkiverne skal digitaliseres, fordi det er en væsentlig del af dansk kulturhistorie. Og med ’Bonanza’ griber vi muligheden for at lade danskere vælge, hvor vi skal starte. Det er rigtig mange timers nostalgi, kulturhistorie og underholdning - lettilgængeligt og gratis,« siger Lars Grarup.