Dorthe Nors er en succes - uanset hvad

Foto: Sophia Juliane Lydolph. Søren Kassebeer
Læs mere
Fold sammen

Som Dorthe Nors selv påpegede det onsdag aften: At hun var shortlistet til The Man International Booker Prize  for sin fine roman »Spejl, skulder, blink« var i sig selv en stor ting. Der er ingen grund til at græde over, at prisen i stedet gik til israelske David Grossman. Heller ikke selv om Dorthe Nors så heller får ikke de 50.000 britiske pund, som hun i givet fald skulle have delt med sin oversætter. Dorthe Nors har nemlig fået så meget andet.

Først og fremmest har hun fået en international opmærksomhed, som ingen andre danske forfattere uden for krimiens verden har fået, siden dengang i 1990erne, da Peter Høeg bragede globalt igennem med »Frøken Smillas fornemmelse for sne«. Nors’ forfatterskab er kendt i verden, også i USA, og det er en opmærksomhed, som alle, der har læst hende, vil vide er i dén grad velfortjent.

Opmærksomheden er i øvrigt ikke af ny dato, men blev hende allerede til del, dengang hun i 00erne begyndte at få noveller trykt i førende amerikanske magasiner.

At hun i år var shortlistet til The Man International Booker Prize er set i det lys ikke sensationelt. Det er på sin vis forventet. Det er det seneste udtryk for, at hun kan noget helt særligt. Endnu et skulderklap til en af vores fineste forfattere.

Og lad os så også huske, at litterære priser ikke er mere, end hvad de er. De er – i bedste fald – måder at pege på kvalitet på, men de gør ikke et forfatterskab hverken værre eller bedre. Det er ordene, der tæller, og hos en forfatter som Dorthe Nors tæller de i dén grad, og nu skal hun hjem til Vestjylland og skrive. Til glæde for sig selv og til glæde for alle os andre, danskere såvel som ikke-danskere, der holder af litteratur, når den, som hos Dorthe Nors, er bedst.
Hun er en succes. Med eller uden store internationale priser i ryggen.