Dopingjægerens Cykel

Danmark er verdens førende inden for dopingbekæmpelse. Det er sket i kraft af dopingforskeren Rasmus Damgaard, som har stået som uvildig kontrollant af verdens bedste cykelhold – Bjarne Riis´ Team CSC Saxo Bank og cykelholdet Astana med den syvdobbelte Tour de France-vinder Lance Armstrong. Men Berlingske kan i dag afsløre, at dopingjægeren har ladet sig besnære af et millionbeløb og en dyr racercykel – en »gave« fra Bjarne Riis.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I december besøgte overlæge Bo Belhage sin kollega, Rasmus Damsgaard, i dennes bolig i Kongens Lyngby nord for København. I Belhages baghoved rumsterede en ubehagelig mistanke.

De to læger har sammen udviklet verdens bedste antidoping-program, som bygger på systematiske blod- og urintests af nogle af verdens bedste cykelryttere. Sidste års Tour de France-vinder, Carlos Sastre, var en del af dette program. Det samme er de fem største favoritter til sommerens Tour på de franske landeveje, brødrene Andy og Fränk Schleck fra Team CSC Saxo Bank og de tre Astana-cykelryttere, Alberto Contador, Lance Armstrong og Andreas Klöden.

Alle cykelrytterne leverer negative dopingprøver, alligevel vinder de nogle af verdens største cykelløb foran ryttere, som efterfølgende udelukkes for misbrug af doping. Og det er her, Bo Belhages tvivl og mistanke kommer ind i billedet. Som Rasmus Damsgaards chef og overlæge og forskningschef på Bispebjerg Hospital har han det overordnede ansvar for, at hospitalets antidoping-program lægeligt og økonomisk aldrig kan drages i tvivl.

Men i løbet af efteråret var der sket nogle ting, som vækkede overlægens bekymring. Det kom frem, at CSC-rytteren Fränk Schleck havde forsøgt at købe et træningsprogram til 60.000 kroner af den spanske gynækolog, Eufemiano Fuentes, som notorisk er kendt som bagmanden bag en af historiens største dopingskandaler, Operación Puerto.

»Det er jo fuldstændig vanvittigt at tro på, at det er etisk rent i kanterne. Det er da klart, at det har skurret utrolig meget i mine ører og gjort min lyst til at fortsætte med det mest etiske hold i cykelverdenen mindre. Jeg er blevet en smule i tvivl om, om de etiske standarder og normer er lige så høje, som da vi startede,« fortæller Bo Belhage i dag.

En anden episode drejer sig om amerikaneren Lance Armstrongs comeback i cykelverdenen. Den syvdobbelte Tour de France-vinder kører i dag for det kazakstanske cykelhold Astana, som også er underlagt Rasmus Damsgaards og Bo Belhages antidoping-program. Men Lance Armstrong har sit eget antidoping-program sammen med den amerikanske læge Don Catlin og ville ikke umiddelbart lade sig undersøge af lægen fra Bispebjerg Hospital. Det var helt uacceptabelt for Bo Belhage.

»Hvis vi skal være med, og han skal køre for Astana, som vi har en kontrakt med, så skal han også tjekkes på vores præmisser. Så skal han ikke tjekkes på sine egne præmisser. Det vil være noget pjat,« sagde Bo Belhage i efteråret til Ritzaus Bureau.

»Vi skal ikke bare se hans værdier – vi skal også selv tage prøverne. Det skal være os, der banker på hans dør klokken to om natten og siger: ’Lance, nu skal du pisse i potten.’ Sådan er det.«

DET VAR EPISODER som disse, Bo Belhage tog til Lyngby for at diskutere med Rasmus Damsgaard. Men episoderne blev ifølge Berlingske Tidendes oplysninger overtrumfet af en konflikt af en helt anden og mere dyster karakter.

I Rasmus Damsgaards bolig får Bo Belhage øje på en cykel mage til dem, CSC-rytterne kører på i konkurrence. Sådan en håndbygget racercykel står i 40-50.000 kroner. Berlingske Tidende kan i dag afsløre, at den ellers uvildige dopingforsker Rasmus Damsgaard har modtaget cyklen i »gave« af Bjarne Riis. Bo Belhage vil ikke kommentere avisens oplysninger. Alt, hvad der har med Rasmus Damsgaards racercykel at gøre, bliver mødt med det samme svar:

»Det har jeg ingen kommentarer til.«

Bo Belhage bekræfter dog, at han et par dage senere – for en måned siden – trak Bispebjerg Hospital ud af verdens mest prestigefulde antidoping-projekt. Den officielle begrundelse var, at der var et naturligt kontraktudløb den 31. december 2008. Men Bo Belhage ville ikke forlænge kontrakten.

»Jeg bryder mig ikke om at være med i projekter, hvor der ikke er fuldstændig og aldeles strømlinet klarhed over, hvem der gør hvad, hvornår og hvorfor. Jeg ville ikke være med, hvis der var en Astana-rytter, som skulle køre friløb. På den måde ville det hele blive en mudderkage, hvor man ville diskutere, hvem der havde testet hvem, og hvem var i vores program og ej. Og vi ville kunne stå inde for, at Astana-rytterne var i orden – altså lige på nær Lance Armstrong,« fortæller Bo Belhage til Berlingske Tidende.

HVIS MAN SKAL FORSTÅ Bo Belhages dilemma fuldt ud, er det nødvendigt at gå to et halvt år tilbage i tiden til efteråret 2006. På det tidspunkt var Rasmus Damsgaard sekretariatschef i Anti-Doping Danmark og indbegrebet af en hård hund, som skånselsløst kritiserede dopingsyndere og de idrætsfaglige organisationer, som stod magtsløse over for dopingens udbredelse. Damsgaard var en af de førende dopingjægere i verden og mediernes darling, fordi han aldrig gik på kompromis med sine holdninger.

Derfor kom det også som et chok, da Rasmus Damsgaard fik en uventet invitation fra Bjarne Riis. Danmarks eneste Tour de France-vinder inviterede sin værste kritiker til at lave et skudsikkert antidoping-program for sit cykelhold Team CSC. Bjarne Riis var fortvivlet over dopingens omfang i cykelsporten, og han erklærede for omverdenen, at han nu ville have et rent cykelhold – koste hvad det ville. Riis ville sætte etikken højere end resultaterne.

Dopingjægeren var smigret og takkede efter lange overvejelser ja til opgaven, selvom han godt kunne se alle de etiske problemer, der kunne rejse sig i kølvandet på sådan en aftale. Derfor blev det et centralt punkt i aftalen mellem Bispebjerg Hospital, CSC og Rasmus Damsgaard, at der aldrig måtte udbetales penge, gaver eller andre ydelser mellem forskeren og cykelholdet.

Bo Belhage fortæller i dag, at aftalen mellem Team CSC og Rasmus Damsgaard kun kunne indgås, hvis der var helt og aldeles vandtætte skodder mellem forskeren og cykelholdet; det såkaldt armslængdeprincip.

»Det var et krav fra Region Hovedstadens direktion, at der skulle være en økonomisk adskillelse. Hvis man skal være objektiv, så skal man ikke have nogen økonomiske interesser i projektet,« fortæller overlæge Belhage.

SAMARBEJDET MELLEM Rasmus Damsgaard og Bjarne Riis’ Team CSC har siden udviklet sig til en rendyrket succes – både for Riis og Damsgaard. Trods fortidens synder har Team CSC i dag et ry som det reneste cykelhold i verden. Tilmed vandt CSC-rytteren Carlos Sastre sommerens Tour de France foran en stribe konkurrenter, der siden er testet positive for brug af doping.

Rasmus Damsgaard har slået sit navn fast i den internationale idrætsverden som forskeren, der kan skabe fantastiske resultater uden brug af doping. Ligesom et samarbejde med danskeren kan give adgang til de største cykelløb i verden og de vigtigste sponsorer, hvor man kan hente millioner af kroner. Af samme grund indgik det kazakstanske cykelhold, Astana, en aftale med Bispebjerg Hospital på samme vilkår som CSC Saxo Bank. Holdets ryttere var trætte af de dopingrygter, der klæbede til dem. Rygter som blandt andet betød, at holdet var udelukket fra sidste års Tour de France, selvom den regerende mester, Alberto Contador, kørte for Astana.

Men Bispebjerg Hospital og Bo Belhage vil bare ikke være med mere. De har ikke længere fuld tiltro til projektet. Selvom Bo Belhage ikke vil skrive under på det, så ligger årsagerne hos Fränk Schleck, Lance Armstrong og Rasmus Damsgaard selv.

HAR RASMUS DAMSGAARD fortsat et samarbejde med CSC og Astana, selvom Bispebjerg Hospital har trukket sig ud af projekterne?

»Muligvis. Jeg ved det ikke. Hvis du kan få fat i Rasmus, og han kan til tider være nærmest umulig at få fat i, så ved han det måske,« siger Bo Belhage.

Men Rasmus Damsgaard måtte jo netop ikke være koblet økonomisk sammen med CSC, fordi det ville skade projektets legitimitet?

»Det er fuldstændig korrekt.«

Det var jo netop Bispebjerg Hospital, som indgik en aftale med CSC, og så var det op til hospitalet at aflønne Rasmus Damsgaard, så der ikke var økonomiske tråde mellem ham og cykelholdet?

»Det er fuldstændig korrekt.«

Så kan du vel også afvise, at Rasmus Damsgaard er med stadigvæk, hvis Bispebjerg Hospital er ude?

»Nej, det kan jeg ikke afvise, fordi Rasmus er en selvstændig person. Jeg har ikke Rasmus i min afdeling for tiden. Så hvad Rasmus gør, har jeg sådan set ingen som helst kontrol over for tiden.«

Så han er ikke på lønningslisten hos jer?

»Nej. Hvis Rasmus har noget kørende med CSC Saxo Bank eller Astana, så er det på nogle andre konditioner, end dem jeg kender til.«

SANDHEDEN om Rasmus Damsgaards projekter er noget mere speget, end selv hans nærmeste venner og kolleger kender til. Berlingske Tidende har fulgt pengestrømmene mellem Rasmus Damsgaard og de cykelhold, han er tilknyttet.

For halvanden måned siden, den 1. december, oprettede Rasmus Damsgaard anpartsselskabet Radar, som han selv ejer hundrede procent. Samtidig har Damsgaard droppet armslængdeprincippet, så han i dag er ansat direkte under de professionelle cykelmandskaber CSC Saxo Bank, Astana og to mere.

En højtstående kilde i dopingmiljøet er rystet over, hvad han hører:

»Hvorfor er der ingen journalister, der spørger Rasmus Damsgaard: ’Gør du det, fordi du er cykelsportens messias. Eller gør du det, fordi du reelt har fundet en guldgrube, som du bliver ved med at hugge guld ud af.’ Jeg er tilbøjelig til at tro, at han er gået ind i det med den første holdning, men efterhånden har opdaget, at det her er en god måde at sikre sin alderdom på.«

Spørgsmålet er stillet direkte videre til Rasmus Damsgaard.

»Det er bare dejligt, at folk har en masse meninger om tingene. Jeg har aldrig nogensinde lagt skjul på, at det ikke er filantropi, jeg gør det her for. Nej, jeg har oparbejdet en masse viden på området. Og ja, jeg tjener penge på det. Det gør jeg. Det må jeg indrømme. Til gengæld synes jeg også, at vi er nået rigtig langt på området,« siger Rasmus Damsgaard.