Dommerpanel kårer en rigtig dansk familie

Et dansk par med kaffebar og småbørn er netop blevet kåret som en »rigtig dansk familie«, og skal dermed støbes i bronze og udstilles foran Statens Museum for Kunst. Det er parrets måde at forholde sig til fremtiden, der har imponeret dommerne.

En rigtig dansk familie Fold sammen
Læs mere
Foto: SMK THOMAS LARSEN

En caféejer fra Valby og hans 28-årige kæreste er blevet kåret som rigtig dansk familie og bliver dermed støbt i bronze og stillet op foran Statens Museum for Kunst. Det blev offentliggjort fredag eftermiddag.

Michael og Yenny Lysholm Thorsen er udvalgt blandt de 492 familier, der meldte sig, da DR castede familier til projekt, »En rigtig dansk familie«, der skulle sættes vores familieformer til debat.

De er begge overraskede over valget.

»Vi betragter ikke os selv som en rigtig, dansk familie. Det er vigtigt, at folk forstår, at vi ikke er et facit på noget, men vi anerkender da, at mange kan spejle sig i den måde, vi lever på,« siger Yenney Lysholm Thorsen, der mener, at parret på mange måder gentager deres forældres levevis.

»Vi har en meget klassisk ramme omkring vores liv  - med hus i forstaden, bil og to børn, uden at det nogensinde var planen, at vi skulle forlade Vesterbro. Sådan endte det, fordi vi var enige om at give kernefamilie videre til vores børn«.

Når familien alligevel ser sig selv som anderledes end deres forældre, er det fordi, de stadig sætter deres egne interesser højt.
»Selvfølgelig er børnene vores et og alt, men det er også vigtigt for os, at vi husker os selv. At vi stadig er Michael og Yenny«.

Projektet »En rigtig dansk familie« blev søsat som en slags »familie-x-faktor« af Jakob Fabricius, der i dag er kunstfaglig direktør på Kunsthal Aarhus. Formålet var at diskutere den danske familie-model, og en del af metoden var at få danskerne fra hele landet til at tilmelde sig med foto og beskrivelser.

Altsammen noget, der kan ses som del af en større udstilling med britiske Gillian Wearing, der åbnede i går på Statens Museum for Kunst. Det er også Wearing, der står bag den store bronzeskulptur af parret, der kan ses i museets park frem til næste år. Herefter kommer den til at stå et andet og endnu ukendt sted i København.

Valget af Michael og Yenny Lysholm Thorsen er foretaget af en dommerkomité bestående af musiker og debattør Henrik Marstal, filosof Eva Selsing, sociolog Mai Heide Ottosen, informationschef Kasper Elbjørn samt direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh.

Eva Selsing var især imponeret af den måde, hvorpå parret valgte at håndtere den pludselige graviditet.
»Jeg synes, at det var enormt dejligt og livsbekræftende at se den måde, som de to unge havde tacklet en situation, der ikke var planlagt for dem,« siger Eva Selsing om de unge, der mødte hinanden, blev kærester og fik gjort Yenney gravid - indenfor tre måneder.

Det er også noget Mai Heide Ottosen har bemærket.

»I min udvælgelse ville jeg gerne have nogen, der indeholdt træk, der var prototypiske for familielivet 2017. I den forbindelse er det interessant, at Lysholm Thorsen ikke er et glansbillede. Det hele er gået så stærkt for dem, at deres familie hviler på et skrøbeligt grundlag.

Med de mange brudte familier, er der jo en stor usikkerhed forbundet med familielivet i dag. I dette tilfælde håber jeg selvfølgelig det bedste. Men jeg ved også, at de har forpligtet hinanden på at være forældre sammen uanset hvordan det går,« forklarer Mai Heide Ottosen, der er sociologi og forsker ved SFI.
Mikkel Bogh, der er direktør for Statens Museum for Kunst, forklarer, at han gerne ville pege på en familie, der både rummede noget genkendeligt og noget moderne.

»Den klassiske familie var jo karakteriseret ved det ubrydelige bånd, men denne såkaldte »lyn-familie« er blevet til på ganske kort tid, og det står de ved på en meget fin måde,« siger Mikkel Bogh, der tror, at parret også vil være venner om 20 år, når de står og ser på skulpturen.

Ligesom de andre medlemmer har dommerkomitéen har Mikkel Boghn bemærket, at kernefamilien stadig står som et enormt ideal for danskerne, der på hver deres måde drømmer om at opnå en variant af villa, Volvo og vovse. Det glæder blandt andet Eva Selsing.

»Som det reaktionære fruentimmer, jeg jo er, er det fantastisk at se. Kernefamilien er helt klart et ideal for os. På trods af at der er opstået alle mulige andre familieformer. Selv i en opløsningstid, står den lille enhed meget stærkt«.