Dokumentarist bag Dan Turell-film

Manden bag Gasolin'-film arbejder nu på film om - og med - forfatteren Dan Túrell. Hvis filmen bliver til noget, vil den vise Dan Túrell i et helt andet lys, end vi hidtil har set ham i.

Lær Dan Turell at kende fra en anden side - hvis filmplan bliver realiseret. <br>Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Anders H. Østergaard, der står bag alletiders største danske dokumentarfilmsucces om rockgruppen Gasolin', har nu kastet sig over et andet af dansk kulturs store ikoner.

Den prisvindende dokumentarist er ved at udvikle en film om forfatteren og provokatøren Dan Túrell og har indtil videre modtaget 60.000 kroner i udviklingsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

Anders H. Østergaard understreger flere gange over for Berlingske Tidende, at filmen er under udvikling, og at det derfor ikke er sikkert, at den i sidste ende bliver en realitet. Han vil derfor helst ikke udtale sig alt for meget om indholdet.

»Men hvis projektet bliver til noget, vil det udstille en helt anden Dan Túrell, end ham vi normalt plejer at høre om og kender til - og det er næsten alt, hvad jeg kan sige lige nu,« lyder det fra Anders H. Østergaard.

Han fortæller dog videre, at det er et gammelt ønske at beskæftige sig med Dan Turell, og at han blandt andet har været i arkiverne og fundet en række lydoptagelser med forfatteren.

»Man kan lidt koket sige, at jeg ikke pusler med en film om Dan Túrell, men med en film af Dan Túrell. Jeg har været i radioarkivet og fundet en hel masse ting, han har indtalt: interviews, oplæsninger og alt muligt, som kan blive til en samlet fortælling. Det er et testimonial, hvor én person har ordet, og så følger vi vedkommende på hans rejse gennem hans monolog,« siger Anders H. Østergaard.

Han brød igennem i 2004 med den fremragende dokumentarfilm »Tintin og mig«, der var bygget op omkring et ikke tidligere offentliggjort interview med Hergé- skaberen af tegneserien om Tintin. Den blev sidste år efterfulgt af den ultimative dokumentarfilm om Gasolin', som har trukket mere end 200.000 danskere i biografen og senest er blevet nomineret til en Bodil.

Men nu er det altså Dan Túrell, som optager Anders H. Østergaard.

»Jeg er meget begejstret for hans værk, og så har han en helt speciel optik at se på tilværelsen med,« lyder det kortfattet og afsluttende fra dokumentaristen.