Doku-kvinder vil have flere mænd

Ligestillingen i filmbranchen går begge veje, og blandt de kvindelige dokumentarfilmproducere kunne man godt ønske sig nogle flere dygtige mænd.

»I de tilfælde, hvor der er en overrepræsentation af kvinder, bør man forsøge at tiltrække de mænd, som af forskellige grunde ikke søger til området. I sidste ende indebærer det selvfølgelig, at nogle kvinder er nødt til at vige pladsen for nogle mænd,« siger Christina Rosendahl, formand for foreningen Danske Filminstruktører: Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En undersøgelse af kønsfordelingen i den danske filmbranche, der blev præsenteret på Det Danske Filminstitut onsdag, afslører en stor underrepræsentation af kvinder inden for stort set alle områder af branchen. Det betyder, at branchens offentlige og private parter fremover skal finde ud af, hvorledes en bedre balance oprettes, således at flere kvinder eksempelvis kommer til at instruere spillefilm eller skrive manuskripter.

Men ligestillingen går begge veje, og derfor skal der også flere mænd ind på de få områder, hvor der er en stor overvægt af kvinder, mener blandt andre Christina Rosendahl, formand for foreningen Danske Filminstruktører, der i går præsenterede flere forslag til en bedre kønsbalance.

»I de tilfælde, hvor der er en overrepræsentation af kvinder, bør man forsøge at tiltrække de mænd, som af forskellige grunde ikke søger til området. I sidste ende indebærer det selvfølgelig, at nogle kvinder er nødt til at vige pladsen for nogle mænd. Sådan bør systemet være, hvor vi konkurrerer om få penge, og skal have de bedst mulige ansøgere,« siger Christina Rosendahl.

Stærke kvindelige rollemodeller

Et af de få områder i filmbranchen, hvor kvinderne er i flertal, er dokumentarfilm-branchen, hvor eksempelvis 77 procent af de producere, der modtager støtte, er kvinder. Men sådan behøver det ikke blive ved med at være, siger filmproducer Signe Byrge Sørensen fra dokumentarfilmselskabet Final Cut For Real.

»Vi vil mægtig gerne have masser af fantastiske mandlige producere. Vi har selvfølgelig ikke lyst til selv at holde op med at producere film, men jo flere mænd og kvinder, der har lyst til at komme ind i vores del af branchen og kæmpe for deres historier, jo bedre,« siger Signe Byrge Sørensen, der blandt andet er blevet Oscarnomineret for filmene »The Act of Killing« og »The Look of Silence«.

Årsagerne til, at flere kvinder end mænd tiltrækkes af dokumentarfilmen, er flere og komplekse, siger Signe Byrge Sørensen, der dog peger på, at denne del af branchen i årevis har haft nogle stærke kvindelige rollemodeller, såsom Lise Lense-Møller.

»Det har været med til at få kvinder til at føle sig mere velkomne inden for dokumentarfilmen end spillefilmen,« siger Signe Byrge Sørensen, der dermed mener, at hendes del af branchen måske kan komme til at fungere som skabelon for resten af filmbranchen.

»En anden årsag kan være, at mænd og og kvinder har lidt forskellige motiver for at lave film. Der er flere penge i spillefilm, så hvis man ville have flere mænd over i dokumentarfilmen, kunne man passende øge den samlede pulje af støttemidler til genren,« siger Signe Byrge Sørensen.