Disse tre danske modeller opfylder den største modetrend lige nu. Kan du se hvorfor?

Danske fotomodeller fører an i ny trend, skriver modemagasinet Vogue. "Det handler om naturen," siger hårstylisten Jesper Buch.

Josephine Skriver. Foto: Fred Dufour. | Caroline Brasch Nielsen. Foto: Emmanuel Dunand | Freja Beha Erichsen. Foto: Patrick Kovarik Fold sammen
Læs mere

I 1960erne gjorde den franske filmstjerne Brigitte Bardot blond hår til det hotteste, man kunne have på hovedet, mens det i en periode i 1980erne var popsangere som Madonna og Cindy Lauper, der fik nattelivet til at vibrere med vilde neonfarver i håret.

Måske er det vitserne om blondiner, der omsider har fået hårmoden til at vende. I hvert fald rapporterer det internationale modemagasin Vogue i anledning af modeugen i København, at danske fotomodeller fører an i en ny hårfarvetrend.

Vogue opremser nemlig syv danske kvinder, der alle har været på catwalken og rocket brunt hår i en efterårspragt af forskellige brune nuancer fra nøddebrun over chokolade til teakfarvet. Det gælder Nina Marker, hvis »honningfarvede« hårpragt kan ses sammen med tøj fra Versace, Fendi og Saint Laurent. Andre modeskabende brunetter er Caroline Brasch Nielsen med lange efterårsfarvede lokker og Regitze Christensen med klassisk »københavnerfrisure«, hvor håret får lov til at blæse i flere naturlige retninger.

Josephine Skriver og Freja Beha Erichsen er to andre brunetter, som Vogue kalder »Danish stunners« (betagende danskere).

Vogue synes at have en forkærlighed for de mørkhårede. Allerede i efteråret lavede magasinet en liste med 37 berømte brunetter fra Audrey Hepburn til Keira Knightly.

Jesper Buch, der er topstylist og kreativ chef hos Buch, fortæller, at de danske brunetter er en del af en tydelig megatrend, der går i retning af det mere naturalistiske.

»De »looks«, der er på lige nu, er dem, der går i retning af det naturlige. Man ser også brunt hår, der bliver svagt lysere mod spidserne, altså en hårfarve man typisk vil få med tiden, hvis man er meget i naturen i sol, vand og vejr. Der er en økologisk feeling over tendensen,« siger Jesper Buch.

For tiden er det dog ikke sådan, at hårfarver kun går i en retning. De meget skrigende farver, der særligt i nogle subkulturer har været moderne, er der stadig efterspørgsel på, men nu gerne i en mere naturlig retning.

»De meget crazy farver er blevet blødt mere op. Hvor man tidligere ville have bedt om en skrigpink farve, vil man i dag gå mere i retning af en jordbærtone,« siger Jesper Buch.

Frisør Dennis Knudsen kalder det »skønt, at Vogue har opdaget dansk skønhed på den måde«.

»Det overrasker mig nu ikke, for brunetter er ofte smukke fra naturens side med deres varme farver, mørke bryn og meget ofte også en gylden glød,« siger Dennis Knudsen.