Disse danske film har vundet internationale priser

"10 timer til paradis", "En soap" og "Festen" er blandt de film, der har fået international hæder.

Kortfilmen Valgaften vandt en Oscar i 1999. Scanpix/Don Emmert Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. "Hævnen" af Susanne Bier, "Babettes Gæstebud" af Gabriel Axel og Bille Augusts "Pelle Erobreren" er den danske treenighed af film, der har vundet verdens fineste filmpris, Oscaren, der i år uddeles søndag den 4. marts i Los Angeles.

Men andre danske film har også fået international hæder og fornemme statuetter.

Her er fem af dem:

1) "En soap"

Det danske drama "En soap" snuppede hele to priser til den kendte tyske filmfestival Berlinalen i 2006.

Filmen, der havde Trine Dyrholm og David Dencik i hovedrollerne, vandt juryprisen, og instruktøren, Pernille Fischer Christensen, fik debutantprisen.

2) "10 timer til paradis"

"10 timer til paradis" handler om bodybuilderen Dennis, som bor hjemme hos sin mor, aldrig har haft en kæreste og derfor tager til Thailand for at finde kærligheden.

Det danske drama vandt i 2012 en pris ved den anerkendte Sundance Film Festival, som fokuserer på independent-indiefilm, der er karakteriseret ved at være produceret uden store budgetter og producenter i ryggen.

3) "Dancer in the Dark"

Lars von Trier er både et berygtet og anerkendt navn ved filmfestivalen i Cannes, men i år 2000 vandt instruktøren Guldpalmen for bedste film med "Dancer in the Dark". Han har også været udtaget til festivalen med blandt andet "Melancholia", "Antichrist", "Manderlay" og "Dogville".

4) "Festen"

Thomas Vinterberg er også taget sejrrigt hjem fra den franske kystby. I 1998 vandt instruktøren juryens pris for familiedramaet "Festen" ved filmfestivalen i Cannes.

5) "Valgaften"

"Valgaften" er instrueret og skrevet af Anders Thomas Jensen med blandt andre Ulrich Thomsen og Jens Jørn Spottag på rollelisten. Filmen vandt en Oscar for bedste kortfilm i 1999.

Danmark har historisk set haft held og talent i netop den kategori. I 2003 vandt "Der er en yndig mand", i 2010 vandt "The New Tenants", og i 2014 scorede "Helium" den gyldne statuette.