Disney sagsøgt for at stjæle idé til Oscar-vindende film

Idéen til animationsfilmen »Zootropolis« var ikke Disneys egen, påstår en anerkendt Hollywood-producer.

Holdet bag Disneys animationsfilm Zootropolis vandt for knap en måned siden en Oscar for filmen. Reuters/Lucas Jackson Fold sammen
Læs mere

Det var under stor jubel, at holdet bag Disneys animationsfilm »Zootropolis« i februar modtog en oscarstatuette for bedste animationsfilm.

Men nu, knap én måned efter den fornemme hæder, er der skår i glæden. Disney beskyldes nemlig for at have tyvstjålet idéen til filmen.

Det skriver mediet Hollywood Reporter, der er kommet i besiddelse af retsdokumenter, der beskriver anklagerne mod Disney.

Det er den anerkendte filmproducer Gary Goldman, som blandt andet står bag film som »Total Recall« og »Minority Report«, der beskylder Disney og instruktøren bag »Zootropolis«, Byron Howard, for at have stjålet hans idé.

Ifølge anklagen, der blev indgivet til retten i Californien tirsdag, præsenterede Gary Goldman selv idéen til »Zootropolis« to gange for Disney tilbage i 2000 og 2009.

Tegnefilmsgiganten afviste dog begge gange at arbejde med ham.

Gary Goldman mener at have bevis for, at Disney både har stjålet detaljer som tema, plot, karakterer og dialog til filmen.

En talsperson fra Disney udtaler dog i en officiel kommentar til sagsanlægget, at man ikke giver meget for Gary Goldmans anklager.

»Hr. Goldmans sagsanlæg er spækket med åbenlyst falske anklager. Det er et principløst forsøg på at gøre krav på en succesfuld film, han ikke skabte, og vi vil i den grad forsvare os mod det i retten«, lyder det fra Disney.

Gary Goldman, der har 30 års erfaring med at skrive, instruere og producere film, ønsker en retssag, hvor en jury skal vurdere, hvem der har rettighederne til »Zootropolis«, der på amerikansk har titlen »Zootopia«.

/ritzau/FOKUS