Disney om beskyldninger for horrible arbejdsvilkår: »En grov og uretfærdig overdrivelse«

Et »stunt« kalder Disney-koncernen den kritik af forholdene for de ansatte i Disneyland, som grundlæggerens barnebarn har rejst.

Disneylands ansatte får mere end det dobbelte af mindstelønnen, lyder det i et svar fra Disney-koncernen til grundlæggerens barnebarn, som har kritiseret arbejdsforholdene for de ansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Hiffmeyer

Inden i Anders And, Fedtmule, Mickey Mouse og de mange andre Disney-figurer, som man kan møde i Disneyland, gemmer der sig ikke underbetalte, sultende medarbejdere.

Abigail Disney har ellers kritiseret forholdene for de mange ansatte i forlystelsesparken i Californien i hårde vendinger.

Men kritikken fra barnebarnet til Roy O. Disney, der grundlagde The Walt Disney Company sammen med sin bror, Walt Disney, har ikke noget på sig, lyder det nu fra Disney-koncernen.

»Dette meget omtalte stunt er en en grov og meget uretfærdig overdrivelse af fakta, der ikke kun er misvisende, men også en fornærmelse af de tusinder af ansatte, som er en del af Disney-koncernen,« siger en Disney-talsmand til CNN.

Sagen opstod, da Abigail Disney, der er filminstruktør og aktivist, forleden fortalte Yahoo News om en personlig oplevelse i Disneyland. Hun havde besøgt forlystelsesparken og var »rasende« over, hvad hun så dér.

Svigter grundlægger

»Alle de mennesker, jeg talte med, sagde: »Jeg ved ikke, hvordan jeg skal bevare det her glade ansigt, når jeg skal gå hjem og lede efter mad i andre folks skraldespande,««  sagde hun til Yahoo News.

Abigail Disney langede også direkte ud efter Disneys CEO, Bob Iger, der med en årsløn på næsten 66 mio. dollars tjener mere end tusind gange så meget, som de ansatte i gennemsnit får.

»De mænd og kvinder, der gør Disney-parkerne til en særlig oplevelse for millioner af mennesker, er dedikerede, hårdtarbejdende og stolte, og vi vil blive ved med at lytte til dem, støtte dem og belønne dem««


Men ifølge Disney får de ansatte en gennemsnitsløn på 19,5 dollars i timen - mere end det dobbelte af minimumslønnen.  Man har også diverse støtteordninger i forbindelse med uddannelse, børnehjælp osv.

Abigail Disney mener på sin side, at arbejdsforholdene for de ansatte i Disneyland er et brud med de idealer, hendes bedstefar og hans bror grundlagde virksomheden på.

»Jeg var så rasende, da jeg kom ud derfra, fordi min bedstefar lærte mig at ære de mennesker, der tager imod ens billetter og serverer sodavand for én. De mennesker er opskriften på succes,« sagde hun til Yahoo News.

Også den kritik afviser Disney.

»De mænd og kvinder, der gør Disney-parkerne til en særlig oplevelse for millioner af mennesker, er dedikerede, hårdtarbejdende og stolte, og vi vil blive ved med at lytte til dem, støtte dem og belønne dem,« lyder det i udtalelsen til CNN.

Disneyland i Anaheim, Californien, blev etableret i 1955 og var den første forlystelsespark, Disney stod bag.Siden er fulgt Walt Disney World Resort i Florida, Disneyland Resort Paris , Tokyo Disneyland, Hong Kong Disneyland Resort, og Shanghai Disney Resort.