Digter laver ordapotek

Digteren Morten Søndergaard har lavet et Ordapotek, hvor man på indlægssedlerne kan læse, hvordan man bør indtage de forskellige ordklasser.

Se efter en ekstra gang. Der står ikke Panodil eller Prozac, men derimod Verber og Substantiver på pilleæskerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slår du knuder på tungen? Eller er du i tvivl om, hvornår du skal bruge adjektiv eller adverbium? Har du problemer med dit sprogbrug, kan du nu søge hjælp på nærmeste Ordapotek.

Digteren Morten Søndergaard har lavet et apotek af ord, hvor de forskellige ordklasser kommer i pilleform. Eller i hvert fald i medicin-æsker.

I indlægssedlen for adjektiver (ord som f.eks. gammel, køn og rød) kan man læse om anvendelsen:

»Adjektiver® er uden substans. Derfor må de, som alle andre, finde et Substantiv® eller et navn at hænge på. De er i familie med tæger, lopper og andre snyltere.«

Pronominer som lykkepiller
Det er digteren Morten Søndergaard, der er den sproglige farmaceut bag Ordapoteket, som har forfattet indlægssedlerne.

- Indlægssedlen for adjektiverne er bygget om omkring luseshampoo. Med Pronominer® (f.eks. jeg, du, den, det, red.) har jeg brugt lykkepiller som udgangspunkt for indlægssedlen – det er ord, der gør noget ved vores personlighed, forklarer Morten Søndergaard.

Der kan, som med almindelig medicin, også være bivirkninger, hvis man tager for meget af en særlig sprogklasse. På indlægssedlen for Pronominer® advares der mod:

»Følelse af jeg- og stedløshed. Hallucinationer (…) Tab af personlighed. Hjemløshed. Kløe, udslæt. Muskelsmerter, ledsmerter. Nedsat koncentrationsevne.«

Opmærksomt sprogbrug
Morten Søndergaard lavede Ordapoteket i forbindelse med en udstilling, der kommer på Skovgaard Museet i Viborg til januar, som handler om kærlighed til sprogets regler og kaos.

Hvorfor har du lavet et Ordapotek, hvad er det, der fejler noget?

- I virkeligheden vil jeg gerne have, at folk bliver opmærksomme på, hvor meget man kan med sprog. F.eks. med adjektiver. De skal vejes på en guldvægt, og der må helst ikke være for mange, siger Morten Søndergaard.

For ham er projektet et demokratisk værk, fordi det både er for sprogets feinschmeckere og for folk, der først lige er ved at lære om sproget.

- Skoleelever forstår lige pludselig noget med grammatik. F.eks. det at der er forskel på kassernes størrelse. Der er mange flere verber, så den sprogklasse har en større æske end de andre. Verberne er sprogets C-vitamin, siger digteren.

Projektet er allerede solgt til flere skoler, som bruger det i undervisningen, og Ordapoteket er blevet brugt som eksamensopgave for lærerstuderende.

Oversat til engelsk og tysk
Så er det sproglige medicinskab også blevet oversat til engelsk, ligesom det er planlagt, at det skal oversættes til tysk i forbindelse med en udstilling i Berlin.

I den forbindelse skal berliner-galleriet Broken Dimanche indrettes fuldkommen som et apotek i almindelig forstand, men medicin, vitaminer og mineraler er erstattet af substantiver, verber og numeralier på hylderne.

- Det bliver spændende med de andre sprog. Det gik forbløffende godt at få de samme overvejelser med på engelsk, siger Morten Søndergaard, som ikke selv har stået for oversættelsen.

Udstillingen med Ordapoteket kan ses på Skovgaard Museum i Viborg fra den 13. januar næste år, men du kan allerede læse indlægssedler og se billeder på Facebook og på Morten Søndergaards egen hjemmeside.

Her kan du se et eksempel på en af ordklasserne i pilleform: