Digter atter i verbal krig

Digteren Yahya Hassan er atter røget i verbal krig på Facebook efter at debattør og blogger Geeti Amiri i et indlæg i Berlingske har forsøgt at finde en forklaring på, hvorfor han reagerer som han gør.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Digteren Yahya Hassan er træt af at blive sat i bås og få analyseret sine handlinger ned i mindste detalje. Så træt at han endnu en gang på de sociale medier er gået i klinch med en debattør, der har formastet sig til at mene noget om ham.

Hvor han tidligere har langet ud efter kanalchef på radio24syv, Mads Brügger, politikeren og debattøren Henrik Dahl samt forfatteren og journalisten Kristian Ditlev Jensen, er det nu den afgansk fødte kommentator og blogger på b.dk, Geeti Amiri, der står for tur.

Geeti Amiri skrev i sidste uge kommentaren »Er Yahya Hassan tilgivet nu?«, hvor hun ikke blot påstår, at Hassan har ændret sig siden han under massive bevågenhed og med stor succes udgav sin første digtsamling, men også forsøger at give en forklaring på digterens seneste udfald mod bestemte personer på Facebook.

»Hassan søger tilgivelse hos sine egne ved verbalt at overfalde dem, der i sin tid forsøgte at læse hans ords symbolik og ikke kun deres vrede,« siger Geeti Amiri blandt andet og det er den og andre formuleringer som Yahya Hassan nu reagerer på.

»Jeg anfægter ikke Geeti Amiris artikel, men jeg synes det er et skråplan at spå om min bevæggrund for det ene og det andet og lege min pædagog. Jeg er lige ligeglad med danskere, der hader mig nu, som jeg er med muslimer, der elsker mig nu,« skriver Yahya Hassan og fortsætter:

»Måske skyldes min såkaldte »kovending«, at jeg blev taget til indtægt for en masse ting som jeg ikke er enig i, at medierne vinklede mig islamkritisk og fremmedfjendsk og puttede alle mulige mærkater på mig, som gjorde at jeg ikke længere kunne kende mig selv på forsiden. Altså må det være en helt naturlig frigørelsesproces. Måske du hellere skulle bruge tiden på medieanalyse fremfor personanalyse, selvom jeg er en offentlig person, så er jeg ikke underlagt hverken dine mavefornemmelser eller dine sproglige prutter, uden at lugten giver anledning til kritik.«

Geeti Amiri forsvarer sig overfor Hassan med at hun som debattør er fri til at mene og sige hvad hun vil - også om ham, men anklager ham så i samme åndedrag for at forsøge at holde nogle jern i ilden og beder ham så i øvrigt at bruge sin lørdag aften på noget andet.

»Jeg foretrækker mandlig selskab på egen alder, med mere mellem ørerne, end en vred dreng besidder,« som hun udtrykker det og skriver så »Tak for et godt grin, Yahya. God weekend, knægt.«

En provokation som Yahya Hassan svarer på med ordene:

»Fint du kan grine. Jeg må tilstå at jeg selv har lidt svært ved at grine af en middelmådig skribent, som udtaler sig om ting vedkommende ikke ved noget om. Du ved ikke hvorfor jeg handler som jeg gør, du ved ikke hvad der tynger mig, du ved ikke om jeg ønsker tilgivelse, du ved ikke noget om min private person, du ved ikke hvad mit mål er, alligevel udtaler du dig om det, du kunne i det mindste have interviewet mig, men det havde ødelagt din dagsorden, derfor undviger du det. God weekend.«