DF vil stadig slanke DR, trods bebudede besparelser

"Man har lyttet til kritikken," lyder reaktionerne til DRs udspil om besparelser og programomlægning, men medieordfører Morten Marinus (DF) siger, at DR stadig skal slankes med 25 procent.

Ny plan for DR koster 55-65 stillinger. DR har lavet en ny plan for fremtiden, som betyder forandringer i mediehuset, der skal finde 100 millioner.. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DR har endelig lyttet til sine kritikere og er kommet dem i møde på flere punkter mener flere af folketingets ordførere, der hilser DRs udspil velkomment. Udover at sikre balance i DRs økonomi vil DR udvikle nyt public service-indhold med særligt fokus på børn og unge, kultur, nyheder og aktualitet.

»Det ser fornuftigt ud, at man forsøger at få styr på økonomien, samtidig med at de sætter fokus på børn og unge, på kultur og på at få lavet flere produktioner ud af huset. Men DR gør sådan set det de hele tiden har sklullet gøre for at opfylde betingelserne fra det sidste medieforlig, hvor der blev sat et sparemål. Så det rokker ikke ved, at vi fortsat går til forhandlinger om et nyt forlig med krav om besparelser på 25 procent,« siger medieordfører fra Dansk Folkeparti, Morten Marinus.

SFs kulturordfører Jacob Mark kalder det en “god plan”, hvor man har lyttet til ønskerne om at slanke administrationen og “skære i fedtlaget af chefer”.

»Man fokuserer mere på børn og unge og det mere nørdede, og det synes jeg er tiltrængt,« siger kulturordfører for Jacob Mark.

Kulturordfører for Socialdemokratiet, Mogens Jensen, hilser DRs plan velkommen:

»Nu skaber man et DR, hvor man fokuserer på det vigtigste inden for public service. Man satser på at nå de unge, som er dem man i dag har sværest ved at fastholde. Man styrker kultur og litteratur med et magasinprogram i primetime, hvilket har været tiltrængt i årevis,« siger Mogens jensen, der også biifalder den kommende tværredaktionelle satsning på videnskab, samtidig med at han stadig savner en bedre dækning af Danmark uden for København..

Mogens Jensen vil ikke udtale sig om hvorvidt de bebuede afskedigelser kan afbøde yderligere nedskæringer, men kalder DRs plan en “udstrakt hånd til kritikerne”. Han mener dog ikke, at armslængdeprincippet er på vej til at blive afskaffet, selvom flere af planerne tilgodeser kritikernes ønsker.

»Det vil aldrig være sådan, at det er politikere der skal bestemme, hvad programindholdet skal være. Men det er også sådan, at mediepolitikere og andre også diskuterer DRs prioriteringer, og hvis DR føler, at der er nogle pointer i en debat der er rigtig, så finder jeg det også naturligt at del bruger dem i deres tilrettelæggelse af programmer,« siger Mogens Jensen.

Formanden for det nyligt genoprettede forening Kritiske Licensbetalere, Christian Bülow, der forleden i Berlingske rettede en hård kritik mod DRs “venstredrejning”, synes det er positivt, at DR nu vil satse mere på litteratur og kultur.

»Vi bliver dannet af vores kultur og vores litteratur. Det handler om vores identitet, så det ser vi helt klart som public service,« siger Christian Bülow.

DR laver tre litteraturprogrammer, og hovedparten af de danske forfattere er venstreorienterede. Forventer du, at de nye programmer bliver venstreorienterede ? 

»Vi håber, at man vil holde en sober tone der dækker fra højrefløjen til venstrefløjen, så programmerne bliver så politisk neutrale som overhovedet muligt. Men vi vil selvfølgelig ikke holde os tilbage med kommentarer til det billede, hvis der bliver behov for at justere på balancen,« siger Christian Bülow.

I Producentforeningen siger direktør Klaus Hansen, at der er mange gode elementer i DRs udspil, herunder fokus på klassisk public service, dansk fiktion og »den høje grad af udlægning af produktion af indhold til danske, private producenter«.

»Vi er selvfølgelig meget interesserede i, hvad der menes med en høj grad af udlægning, da vi ikke mener, at de danske indholdsproducenter på nuværende tidspunkt har stor nok mulighed for at producere til DRs flader. Det gælder fx produktion af dansk drama og fiktion. Vi mener, at endnu flere af DRs produktioner skal lægges ud til de meget dygtige, private producentvirksomheder,« siger Klaus Hansen, der samtidig understreger, at det er »meget, meget vigtigt« for den danske film- og tv-branche, at DR forbliver stærk.

Det nuværende medieforlig udløber og skal genforhandles til næste år.