DF vil skære i støtten til de moderne kunstmuseer i storbyerne

Dansk Folkeparti vil indføre et loft over museumsstøtten, som i realiteten kun vil ramme fire museer: Designmuseet, ARoS, Louisiana og Arken. De to sidste ville miste halvdelen af deres statsstøtte, men forslaget får næppe gang på jorden.

Kunstmuseerne Arken, Louisiana og Aros skal bløde millioner i tilskud, for at nogle af landets mindst støttede museer kan få flere penge. Det er hovedlinjen i et nyt forslag fra Dansk Folkeparti, der kommer, netop som Folketingets partier forhandler om en ny måde at støtte landets statsanerkendte museer på. Arkivfoto af udstilling på Kunstmuseet Louisiana: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Dansk Folkeparti er kommet med et udspil til den forestående forhandling om statens museumsstøtte. Ingen af de statsanerkendte museer må få mere end 15 millioner kroner i statsstøtte – bortset fra at DF allerede har navngivet tre museer i Jylland og ét i København, der godt må alligevel.

Ifølge DF vil loftet over museumsstøtten frigive knap 44 millioner kroner. I realiteten rammer forslaget kun fire museer: ARoS, Designmuseum Danmark, Louisiana og Arken. Allerhårdest vil det gå ud over de to store museer for moderne kunst i hovedstadsområdet, som i DFs forslag mister halvdelen af deres statsstøtte.

»I dag udgør statsstøtten kun en lille del af deres samlede omsætning. Statsstøtten har været med til at generere omsætning, men nu er de så store, at de godt kan undvære noget af det. Louisiana vil måske ikke lave en litteraturfestival en gang om året, men det tror jeg godt, museet kan leve med. Det er ikke en statslig opgave, at et museum skal kunne lave en litteraturfestival,« siger Alex Ahrendtsen, kulturordfører for Dansk Folkeparti, om udspillet.

Der er vanskeligt at finde nogen form for opbakning til forslaget hos de øvrige partier:

»Dansk Folkeparti vil tage penge fra dem, der gør det bedst. Jeg synes ikke, det er et godt kriterium at fordele pengene efter, hvem det er mest synd for. Man kan godt begrunde i skattepolitikken, at tage fra de rige og give til de fattige, men i kulturpolitikken mener jeg, det er et uheldigt koncept,« siger Bertel Haarder, kulturordfører for regeringspartiet Venstre.

»De stærke museer er fyrtårne, som tiltrækker folk fra hele verden. At de modtager penge fra fonde, kommuner og besøgende er ikke et argument for at skære i deres museumsstøtte. Det svarer til, at man vil skære i lægevidenskabelig forskningsstøtte, fordi Novo Nordisk er succesfulde. Vi skal ikke straffe succes,« siger han.

Merete Scheelsbeck, kulturordfører for de Konservative, ligger helt på linje med regeringspartneren:

»De museer, som vil blive ramt af DFs forslag, er kulturelle flagskibe, som vi har brug for. De er med til at sælge Danmark udadtil. Hvis Alex Ahrendtsens forslag kommer igennem, vil det uden tvivl ramme de pågældende museers kvalitet,« siger hun.

Også til venstre i salen er der skepsis over for DF-forslaget. Mogens Jensen, kulturordfører for Socialdemokratiet, angriber udspillet for at være skræddersyet til at ramme bestemte museer:

»Vi kan jo ikke basere et tilskudssystem på, hvilke museer de enkelte partier kan lide og ikke kan lide. Det er usagligt. Vi er nødt til at give museumsstøtte efter faglige og saglige parametre, som er baseret på de opgaver, vi vil have museerne til at løse. Der skal være armslængde, og der skal være gennemsigtighed,« siger Mogens Jensen (S), som er enig med Venstre og Konservative i, at man ikke skal straffe et museum som Louisiana, fordi de selv skaffer indtægter.

»Men vi skal da passe på ikke kun at satse på det populære. Vi skal også støtte udviklingen af det nye, og så vil S som en særlig prioritering belønne museer for at trække grupper ind, der ikke i dag besøger museerne. Det er de veluddannede og de økonomisk bedst stillede, der i dag bruger museerne. Vil vil gerne have resten med, og det kan vi bruge støtten til. DF vil lige præcis barbere i tilskuddet til Arken, som er det eneste museum på Københavns Vestegn, hvor der bor mange mennesker, som ellers ikke har et museumstilbud,« siger Mogens Jensen.

Det første forhandlingsmøde om museumsstøtten finder sted torsdag i næste uge med alle partierne. Kulturministeren, der sidder for bordenden, vil ikke forholde sig til konkrete udspil:

»Dansk Folkeparti kan komme med alle de forslag, de vil – dem tager vi med ind til forhandlingsbordet og drøfter der. Vi diskuterer blandt andet, om man skal have en belønning, hvis man f.eks. kan skaffe penge fra fonde eller øge sit besøgstal. Det er ét kriterium, men vi skal også sikre, at der et museumslandskab over hele landet og samtidig sikre, at der er rum til udvikling og til at bevare de fyrtårne, som vi allerede har. Det handler også om, at alle kan se, hvorfor et givent museum får en specifik støtte,« siger kulturminister Mette Bock (LA).