DF vil grille DR Drama på bestyrelsesmøde

Når bestyrelsen i Danmarks Radio i dag mødes, vil Katrine Winkel Holm (DF) have vendt sagen om DRs forhold til lovkravet om upartiskhed og alsidighed.

Katrine Winkel Holm (DF) er godt og grundigt træt af balladen omkring DR Drama. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

»Jeg vil bede om en uvildig undersøgelse. DR skal ikke undersøge sig selv. Og så vil jeg gerne have en handlingsplan, der skal genoprette tilliden til DR Dramas upartiskhed.«

Således lyder udmeldingen fra DRs bestyrelsesmedlem Katrine Winkel Holm (DF), der er godt og grundigt træt af balladen omkring DR Drama. Hun vil på et bestyrelsesmøde, der afholdes i dag, bede om at få taget sagen op om DRs forhold til sin forpligtelse til alsidighed og upartiskhed.

»Det er på tide, at DR selv gør noget i forhold til DR Drama. Det er en alvorlig sag, når lovkravet om alsidighed og upartiskhed ikke overholdes. DRs tidligere dramachef Ingolf Gabold har klart udtalt, at serien om 1864 var rettet mod DF og nationalismen. Også instruktøren Ole Bornedal har udtalt, at »1864« var politiserende. Desuden er det ikke kun et spørgsmål om »1864«, for Gabold har også sagt, at »Krøniken« og i noget mindre grad »Borgen« også var politiske projekter,« siger Katrine Winkel Holm.

Hun tilføjer, at det ikke gør sagen bedre, at Gabolds efterfølger og tidligere medarbejder, Piv Bernth, er kommet med udtalelser, der synes at markere, at hun deler politiske aversioner med Ingolf Gabold.

»Besynderligt« synspunkt

»Man skal prøve at forestille sig, at det var Enhedslisten, DR Drama havde lavet kampagne imod. Der ville have lydt et ramaskrig – og med god grund. Det er altså ikke propaganda, DR er sat i verden for at lave,« siger Katrine Winkel Holm.

DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen finder synspunktet »en anelse besynderligt«, men er klar til at tage en diskussion om sagen.

»Jeg noterer mig, at debatten igen har kredset om en gammel myte om politisk bias (partiskhed, red.) Denne gang er det så DRs dramaproduktioner, som man forestiller sig bliver brugt som løftestang for en politisk dagsorden. Med mit kendskab til DR finder jeg ærligt talt det synspunkt en anelse besynderligt, og min grundlæggende holdning er den, at man skal passe på med at forsøge at læse partipolitiske motiver ind i kunsten og kulturen. Men jeg har også den holdning, at når et medlem af bestyrelsen ønsker, at vi drøfter emnet i bestyrelsen, så vil jeg som formand selvfølgelig være lydhør over for at tage en snak om det. Det gør vi så i morgen, når vi alligevel er samlet,« skrev Michael Christiansen i en mail til Berlingske onsdag.