DF og Cirkeline-sagen

Lars Rix, kulturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På torsdag i den kommende uge skal kulturministeren i samråd. Og nej, det handler ikke om fordelingen af midler på næste års finanslov, Danmarkskanon eller noget andet vigtigt. Det handler om Cirkeline. Ja, hende den lille alf med den prikkede kjole og strithår som sammen med vennerne Ingolf og Frederik har beriget enhver dansk barnesjæl i over fire årtier.

Sagen, som vi tidligere har behandlet her i avisen, handler om, at DR har vist tegnefilmen »Cirkeline og verdens mindste superhelt«. Tegnefilmen er der sådan set ikke så mange problemer med, men i slutteksterne (!) efter filmen står der en tak til flygtninge og indvandrere. »Tak til alle flygtninge og indvandrere, fordi de har beriget det danske samfund,« lyder det.

Dette er faldet Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, for brystet, og derfor må kulturministeren nu i samråd for at diskutere DRs upartiskhed i denne så prekære sag.

Nu ved jeg ikke, om Morten Marinus selv har set og læst Cirkeline, det håber jeg så inderligt, men faktisk findes der jo langt vildere problematikker i Jannik og Hanne Hastrups figurer, hvilket DR i deres undergravende formidling af disse propaganda-tegnefilm har sendt videre ud til nationens sagesløse børn.

Cirkeline lider jo tydeligvis af omsorgssvigt, da hun altid går rundt i det samme tøj, er blevet tvunget til at sove i en tændstiksæske og i det hele taget får lov at færdes helt på egen hånd uden opsyn. Bare for at nævne ét eksempel. Nogen bør jo gribe ind. I yderste konsekvens få placeret hende i en ordentlig plejefamilie. Måske Marinus også kunne gøre en indsats på dette område.

Nej, helt ærligt. Selvfølgelig skal DR leve op til sine forpligtigelser og være upartiske, men hvad ligner det at spilde kulturministerens og mange andres tid med dette helt åbenlyst perifere problem? Er der virkelig ikke andre og langt vigtigere ting, at tage fat på?

Her tænker jeg ikke mindst på netop DR og hele public service-forpligtigelsen, som det i dén grad er relevant at få bragt op. Ikke om Cirkeline er rød indeni eller ej, men om DRs rolle i det samlede medielandskab - og ikke mindst, hvad vi skal have for vores licens.

Alt for mange af den slags »sager« er i sidste ende blot med til at forstærke politikerleden og få folk til at tvivle på, om de politikere, vi har sat til at styre landet, rent faktisk formår at prioritere deres arbejde på en ordentlig måde. Man har nogle gange sine tvivl.