Det virkelige Downton Abbey fattes penge

Highclere Castle oversvømmes af filmfolk og bryllupper til 120.000 kr per aften. Indehaverne siger, de har hårdt brug for pengene. Kritikere mener, det er blevet for meget.

Highclere Castle Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Entré: 150 kr. Trykt guide: 80 kr. Den absolut nødvendige poloshirt med logo: 130 kr.

Highclere Castle i det sydlige Storbritannien danner billedskøn ramme om en af alle tiders mest succesrige tv-serier, "Downton Abbey". En serie om familien Crawley og britisk aristokrati på tærsklen til demokratiets og de store kriges århundrede.

En billedskøn ramme - men samtidig et herresæde med mangel på finanser. Huset koster omkring ti mio kr. om året at holde ved lige. Penge, som indehaverne kæmper en sej kamp for at finde.

Indehaverne har i århundreder været de skiftende jarler af Carnarvon. Det har lige så tit været de skiftende jarlers koner, der holdt sammen på hytten.

Lady Carnarvon er ingen undtagelse. Hun hed oprindelig Fiona Aitken og giftede sig i 1999 med den ottende jarl af Carnarvon. Og hun har lige siden været adelsfrue og fundraiser på fuld tid.

En af hendes ideer er at leje huset ud til bryllupper. For hvem drømmer ikke om at tilbringe første nat i en af Downton Abbeys vidunderlige sovegemakker! Prisen begynder ved 22.000 britiske pund eller godt 120.000 danske kroner.

Man kan også leje fruen selv til foredrag og skal i givet fald slippe et tilsvarende beløb.

Og et besøg med det hele koster altså op mod 350 kr. pr. person. Ladyen og hendes familie er efter eget udsagn afhængige af de penge og selv henvist til en dagligdag i det noget mere beskedne hus i nærheden.

En ejendom med “hunde, kaniner, trampoliner og X-box”, sagde hun forleden til New York Times.

Forretningen går strygende. Bare ikke strygende nok, har ladyen i den sidste tid fortalt til flere dagblade. "Jeg slapper aldrig af," sagde hun til det amerikanske dagblad. “Jeg er evig og altid på udkig efter det næste trick".

Er det ligefrem blevet for meget? Familien har rigtignok pligt til at holde ejendommen ved lige. Men det smukke landssted overrendes i dag af turister og filmfolk og ligner i samme grad en pengemaskine, mener nogen.

Hvis familien har nok af noget, er det misundelse.

Især mumiens forbandelse har ligget som en mere eller mindre permanent sky over den gamle slægt: Det var den femte jarl af Carnarvon, der finansierede egyptologen Howard Carters udgravning af Tutankhamons sidste hvilested. Visse arkæologer har siden mistænkt jarlen for at rage gravens rigdomme til sig.

Beviserne for det sidste er få og små. Alt tyder tværtimod på, det mangeårige arbejde gik helt efter bogen.

Men rygterne holdes i live og blev senest antydet af Sir Benjamin Slade. Sidstnævnte er den nuværende Lady Carnarvons ekskæreste og bærer tilsyneladende nag over bruddet.

Da de to gik fra hinanden, røg de igen og igen på forsiderne af briternes tabloidpresse. Eksen lagde bl.a. sag an mod den vordende lady over samkvemsretten til parrets fælles hund - og vandt. Sådan har de rige deres fornøjelser.

En anden sag var historien om familien Carnarvon og dens nabo, komponisten Andrew Lloyd Webber. Den kendte musicalmand har hundredvis af millioner investeret i malerier og kunne godt bruge lidt væg at hænge dem op på. Så han tilbød i 2010 at købe familien ud.

Men han begik lidt af en fodfejl der. Et udtryk som "Mit hjem er mit slot" stammer fra den britiske adel og skal tages meget alvorligt. Købstilbuddet blev set som spekulation i familiens faldefærdige finanser og har siden bragt naboskabets temperatur tæt på det absolutte nulpunkt.

Indehaverne har været i pengemangel før. Den tredje jarl af Carnarvon ville udvide i 1840'erne, men gik for optimistisk til værks og endte i bundløs gæld. Huset blev først reddet fra ruin et halvt århundrede efter af Almina Herbert - gift med den femte jarl Carnarvon og datter af den stenrige Alfred de Rothschild.

The Daily Mail lagde vejen forbi for fire år siden og fandt en familie med regninger til op over skorstenen. Alene skaderne fra den efterhånden vildtvoksende skimmelsvamp ville koste over 100 mio. kr. at udbedre. Se for eksempel det andet foto i artiklen her.

Huset har ikke desto mindre klaret skærene og er trods alt pænt nok til tv. Ansvaret for det ligger i følge Lady Carnarvon hos hendes svigerfar, den syvende jarl af Carnarvon. Han fik en aftale i stand med English Heritage - briternes svar på Slots- og Ejendomsstyrelsen:

Hvis man åbnede for offentlig adgang til huset, ville familien få henstand med de stadig mere uoverskuelige skatter og arveafgifter.

Man gav samtidig forskellige filmselskaber lov til at optage på matriklen. Lady Carnarvon er især glad for, at Stanley Kubrick benyttede rummene til sin "Eyes wide shut". Ikke fordi hun finder filmen vellykket, hun har faktisk aldrig set den - men fordi filmfolkene restaurerede hendes grønne silketapeter for egne midler.

"Hollywood er fantastisk," har hun sagt til New York Times. "For de har bare mange, mange flere penge".

Men optagelserne til "Downton Abbey" giver også bagslag, siger hun. Huset har for eksempel måttet skære antallet af bryllupper ned fra omkring 30 til 20 om året. Og når filmfolkene ødelægger inventar, har hun pligt til at sætte det i stand igen.

Forhandlinger om erstatning fra selskabets side pågår stadig.