»Det var virkelig en mudderfest«

Det er, når himlen åbner sig, at en musikfestival viser sit værd. Den udsolgte, aarhusianske Northside Festival er i fuld gang, og den har indtil videre budt på svingende musik, mudder og øjeblikke af ren magi.

Regnjakker og gummistøvler var standardpåklædningen på Northside Festival i Aarhus fredag, Her til koncert med Saveus på Rød Scene. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Læs mere
Fold sammen

Regnen. Alle ved, den kommer. Men ikke præcist hvornår, hvor hårdt, hvor længe.

Det er den første dag på årets Northside Festival i Den Europæiske Kulturhovedstad Aarhus, og champagnebaren – hjemstedet for sludder, sladder, dyre vine og friske østers – er som sædvanlig spækket med mennesker. Fra den nærmeste store scene spiller rapduoen Run the Jewels deres koncert foran et toptændt publikum, og så falder dråberne. Ikke som tidligere på dagen, hvor det bare var byger.

Nu vælter det ned, og det paradoksale er, at mænd og kvinder smiler og griner, mens brillerne dugger, og dråberne lander i fadølskrusene. For de er forberedte.

Stort set alle har droppet modetøjet, som der normalt er en hel del af på denne lidt pæne festival, og er klædt i gule, sorte, blå, grønne regnjakker. Deres støvler forsvinder i mudder, men stort set ingen går hjem. Under hvert et telt stimler folk sammen, helt tæt, helt hyggeligt. Musikken spiller stadig.

Det er, når himlen åbner sig, at festivalen viser sit værd. For alle er i samme båd.

Dagen derpå, lørdag formiddag, skinner solen atter i Aarhus, og festivalens talsmand og booker John Fogde glæder sig over den sjaskvåde åbningsdag, som han mener indeholdt øjeblikke af ægte magi.

»Vigtigst af alt var folk forberedte. De var klædt på i regntøj og gummistøvler. Og under koncerterne i regnen opstod en helt fantastisk stemning, har flere fortalt mig. Der opstår sådan en »os med dem«-mentalitet. En »os mod vejret«. Ingen lader sig kue,« siger John Fogde.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Regnen kom ikke som en overraskelse for publikum på årets Northside Festival. Her til Veronika-koncerten på Grøn Scene. Foto: Ida Guldbæk Arentsen Fold sammen
Læs mere

Ingen kan holde til 12 timers nonstop musik

En af dem, der blev virkelig våd, var Thomas Holmby Hansen. Han har som radiovært og redaktør på kulturen på DR P1 dækket festivaler af alle størrelser og støbninger.

Men for første gang i 20 år er han på en festival uden at skulle arbejde. Kun indtage musikken, stemingen og den økologiske øl og mad, som efterhånden er standard på en dansk festival anno 2017.

Vi taler med ham lørdag formiddag, hvor han er småtræt efter at være gået hjem til Airbnb-lejligheden klokken fire om natten.

»Det er meget længe siden, jeg har følt mig så tilsølet. Det var virkelig en mudderfest. Man midt i det hele lægger man ikke mærke til, hvor beskidt, man er. Det så jeg først, da jeg kom hjem. Jeg måtte stå i lejligheden i nat og vaske min sko,« siger Thomas Holmby Hansen.

»I løbet af fredagen blev vi våde og kolde nogle gange, men så satte vi os ind og spiste en øko-pizza eller ind på Rom og Cigar-baren. Det er et perfekt sted at sidde i et par timer, mens man skider på, hvad der ellers sker på festivalen. For lige dér, først på natten, var det dét, vi kunne,« siger han.

Han roser festivalen for at have masser af tilbud, kulinariske som kulturelle, for ingen kan holde til at høre musik i 12 timer nonstop, mener han.

»Faktisk kan der godt komme endnu mere af den slags,« siger Thomas Holmby Hansen.

Det glæder talsmand John Fogde, at gæsterne bryder sig om tilbuddene, for meget af arbejdet op til festivalen går ud på at lave nye tiltag, primært med lokale kunstnere, kokke og foreninger.

Om fredagen fik en af de nye opfindelser – et spejltelt med plads til 1.000 mennesker – en drømmedebut. Her kom folk dagen igennem og så gøgleri og cirkus. At lade de lokale foreninger og butikker fylde meget på pladsen er med til at give Northside sit Aarhus-DNA, siger han.

»Altså, musikken kunne man jo spille på et hvilket som helst sted i landet. Det er den enorme lokale opbakning, der gør Northside til en Aarhus-festival. Det er ikke postnummeret, der betyder noget, men de mennesker, der bor der og er på festivalen,« siger Fogde og understreger, at 50 procent af alle billetterne købes af folk, der rent faktisk bor i Danmarks næststørste by.

Østjyderne får desuden lov til at opleve lokale helte som Tina Dickow og Thomas Helmig, der begge optræder på festivalen og formentlig også har spillet en rolle i forhold til, at festivalen for første gang er udsolgt i år.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Under koncerterne opstod der på grund af regnen en helt fantastisk stemning, lyder det fra festivaltalsmand og -booker John Fogde. Fra koncerten med Veronika på Grøn Scene. Foto: Ida Guldbæk Arentsen Fold sammen
Læs mere

Musikken er altid i centrum

Thomas Holmby Hansen mærker også den aarhusianske vibe. Han er dog københavner, og han har en fornemmelse af, at der er virkelig mange fra hovedstaden, der har fået øjnene på for den østjyske festival. Han ser i hvert fald en del, han kender, på festivalen.

Men på trods af alle kulturtilbuddene og hyggestunderne i Rom- og Cigarbaren, så er musikken i centrum. Både for Thomas Holmby Hansen men også for festivalgængerne generelt, siger han.

»På Roskilde Festivalen sidder mange syv dage i deres lejr og tager hjem om søndagen nærmest uden at have hørt noget musik. Northside udmærker sig ved, at musikken altid er i centrum. Scenerne ligger tæt på hinanden og tæt på boderne. Der er en anderledes stemning her end på festivaler, hvor afstandene er større,« siger han.

Selve musikken var fredag en blandet landhandel, hvis man spørger Berlingskes musikredaktør Michael Charles Gaunt. For ham var Run the Jewels højdepunktet, mens han blot gav tre stjerner til hovednavnet Frank Ocean.