Det Svenske Akademi bekræfter: Medlemmers døtre og hustruer blev udsat for seksuelle krænkelser

Der kommer stadig flere detaljer frem om den sexskandale, der har rystet Det Svenske Akademi.

Det Svenske Akademis sekretær, Dara Danius, bekendtgør tildelingen af nobelprisen i litteratur 2017 til Kazuo Ishiguro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claudio Bresciani/EPA.

Det begyndte med, at 18 kvinder sagde, at de var blevet udsat for overgreb og seksuelle krænkelser fra en »central kulturpersonlighed« med tilknytning til Det Svenske Akademi.

Torsdag oplyste den fornemme institutions permanente sekretær, Sara Danius, så, at »akademimedlemmer, medlemmers døtre, medlemmers hustruer og personale ved akademiet er blevet udsat for uønsket intimitet og upassende behandling af den pågældende«.

Sara Danius sagde også, at Det Svenske Akademi har afbrudt alt samarbejde med manden, der er kunstnerisk leder af et velrenommeret kulturhus i det centrale Stockholm  og i den egenskab har modtaget et mindre beløb årligt fra akademiet. Han har desuden i perioder haft tilsyn med akademiets lejlighed i Paris. Flere af overgrebene skal netop være sket på lokaliteter, der tilhører akademiet.

Sagen vækker særlig opsigt, fordi Det Svenske Akakademi er noget helt særligt. Akademiet, der blev stiftet i 1786, er Sveriges fornemmeste kulturinstitution og kendt verden over som den institution, der hvert år beslutter, hvem der skal have nobelprisen i litterattur.

Med til den prekære sag hører, at »Kulturprofilen«, som den anklagede kaldes i svensk presse,  i 2015 tildeltes en kongelig orden efter kraftig anbefaling af akademimedlem og forfatter Per Wästberg. Anbefalingen var skrevet på Det Svenske Akademis officielle brevpapir. I brevet skriver Per Wästberg om »den enestående indsats«, som »Kulturprofilen« har ydet inden for litteratur, musik og kunst. Han afslutter sin anbefaling med at skrive, at »det ville glæde ham meget«, hvis hans anbefaling blev fulgt, og at han finder det ubegribeligt, at manden endnu ikke er blevet hædret for sin indsats.

Den svenske kulturminister, Alice Bah Kuhnke, kommenterede tidligere på ugen sagen på Instagram:

»Det er yderst (!) ubehageligt, at han (den mistænkte, red.) i 2015 blev tildelt en kongelig medalje, som jeg delte ud (det er sådan noget, kulturministre gør indimellem), og som selvfølgelig yderligere understregede hans status.«

Ifølge Dagens Nyheter, der som det første medie skrev om hele affæren, vil Alice Bah Kuhnke nu undersøge, om det er muligt at tage hædersbevisningen tilbage.

Den aktuelle sag kommer efter en stribe andre sager om påståede overgreb i svensk kulturliv. Senest har den svenske nationalscene, Dramaten, indstillet visningen af en forestilling, hvor en overgrebsanklaget skuespiller medvirker.