Det skal du høre i 2016

2016-kalenderen bugner af spændende plader, festivaler og koncerter. Berlingskes musikredaktør peger her på nogle af de musikalske godter, der er værd at holde øje med i de kommende måneder.

Choir Of Young Believers’ nye album, »Grasque«, udkommer 19. februar. Foto: Martin Sylvest Andersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

David Bowie: »Blackstar«

Udkommer fredag 8. januar

Det er ikke mere end to år siden, at David Bowie gjorde comeback efter ti års pladepause. Men nu er han allerede klar med endnu et nyt album. »Blackstar«, som pladen hedder, udkommer på legendens 69-års fødselsdag, og at dømme ud fra de første par smagsprøver, er der god grund til at glæde sig. Det bliver mørkt og mærkeligt: Groovy art rock med masser af blå blæs.

Booker T. Jones

Lørdag 9. januar i Bremen Teater, Kbh.

Er du til klassisk soul, er der mødepligt, når legendariske Booker T. Jones lægger vejen forbi Bremen Teater. Som fast husmusiker og komponist hos Stax Records var Jones en af de helt bærende kræfter bag Memphis-soul-lyden tilbage i 60’erne. Du kender hans karakteristiske Hammond B3-orgellyd fra Booker T & The MGs-klassikeren »Green Onions«, og ellers har du hørt ham spille på udgivelser fra Otis Redding, Ray Charles, Neil Young og tusind andre.

Steppeulven 2016

Lørdag 23. januar i Bremen Teater, Kbh.

Træt af de glittede og forudsigelige prisuddelingsfester med Tordenskjolds soldater? Så er Steppeulven måske noget for dig. Musikprisen uddeles hvert år af Foreningen Af Danske Musikkritikere (undertegnede er selv med i komiteen) til de bedste danske musikere i en lang række kategorier. Det bliver en aften med kvalitetsmusikken i fokus, hvor man blandt andet vil kunne opleve livemusik fra Choir Of Young Believers, Ukendt Kunstner, Kwamie Liv, Liss og Den Sorte Skole.

Sia: »This Is Acting«

Udkommer fredag 29. januar

De fleste af klodens allerstørste hits skrives af en lille elite af sangskrivere, der stort set aldrig selv træder ud i rampelyset. Britiske Sia er én af de få, der både er en global (omend noget modvillig) popstjerne og samtidig skriver verdenshits for en lang række af kollegerne. Hendes nye album, »This Is Acting«, består udelukkende af sange, som hun har skrevet til andre, men som af forskellige grunde blev afvist. Spørgsmålet er: Kan hun selv gøre dem til verdenshits?

Françoise Hardy (genudgivelse)

Udkommer fredag 29. januar

Vinylen oplever en kæmpe revival i disse år og har samtidig medført et hav af genudgivelser af fortidens guld. En af de mest lovende af slagsen kommer i form af Lights In The Attics genudgivelse af den franske sangerinde Françoise Hardys fem første fransksprogede plader. Hardy skrev og sang kælent selv meget af materialet i 60’erne og blandede rask væk fransk chanson med pop, rock og store orkester-arrangementer á la Phil Spector. Cool klasse.

Frost Festival 2016

5.-27. februar i Københavnsområdet

Med etableringen af Frost Festival har der de sidste par år været grund til at glæde sig til vinterens yderste måned. Musikfestivalen løber vanen tro af stablen på en lang række unikke venues i løbet af februar, og i år kan man blandt andet glæde sig til koncerter med amerikanske Joanna Newsom på Ny Carlsberg Glyptotek, danske Choir Of Young Believers på Planetariet og rockhåbet Communions i Himmelrummet på Gefion Gymnasium på Øster Voldgade.

Tame Impala

Onsdag 3. februar i Falconer Salen, Kbh.

Efter at have slået benene væk under fans af psykedelisk rockmusik med deres to første plader tog australske Tame Impala et modigt skridt mod et mere labert groovy og syntetisk poppet udtryk på deres fænomenale tredje album, »Currents«. Det skal blive spændende at høre, om de formår at oversætte det ekstremt velproducerede album til en ligeså besnærende live-oplevelse.

Massive Attack

Søndag 7. februar i Tap1, Kbh.

Tilbage i 90’erne stod Bristol-kollektivet Massive Attack bag nogle af årtiets mest skelsættende plader. Triphop blev deres billeddannende blanding af filmiske strygere, obskure samples, slæbende breakbeats og dub-reggae kaldt. Og lyden fremstår stadig helt frisk med nutidens ører, skal jeg hilse og sige. Så selvom det efterhånden er en del år siden, de sidst har givet lyd fra sig, er der al mulig grund til at se frem til genhør i Tap1.

Exec: »The Limber Reel«

Udkommer fredag 12. februar

Nogen der kan huske Veto? I sidste halvdel af 00’erne var de et af landets mest strømførende bands i tidens bølge af elektrorock. Blandt andet takket være frontmand Troels Abrahamsen, der sang med en ekvilibritisk desperation ikke ulig Robert Smith fra The Cure. Til februar springer Abrahamsen ud som soloartist under navnet Exec. Konceptet er enkelt: Klaver og vokal. De første smagsprøver har været aldeles lovende.

Choir Of Young Believers: »Grasque«

Udkommer fredag 19. februar

Der er sket ting og sager i Choir Of Young Believers-lejren, siden vi sidste hørte fra gruppen i 2012. Det store band med Jannis Noya Makrigiannis i front har mistet et par medlemmer og bevæger sig på album nummer tre i en langt mere elektronisk og groovy retning, end vi er vant til. Lyt bare til singleforløberen »Serious Lover«, der lyder som en højstemt opdatering af Sade. Labert!

ElectriCity 2016

Fredag-lørdag 19-20. februar i Koncerthuset, Kbh.

Sidste år var det den Barcelona-baserede Sonar Festival, der indtog Koncerthuset med fremsynet elektronisk musik over to aftener. I år er det den nystartede festival ElectriCity. Og er man interesseret i, hvad der rører sig på den front, er det et særdeles flot program, arrangørerne har strikket sammen med internationale sværvægtere som Oneohtrix Point Never, Squarepusher, Hudson Mohawke og Holly Herndon.

Grimes

Fredag 26. februar i Store Vega, Kbh.

Grimes er en af tidens mest interessante popstjerner. Bag navnet gemmer sig den canadiske sangerinde, sangskriver, musiker og producer Claire Boucher, der er højaktuel med sit tredje album »Art Angels«. En plade, der på sin vis rykkede hende endnu tættere på tidens poplyd, men som samtidig var så fuld af egensindige venstresving og skæve idéer, at det var helt og aldeles sit eget. Der er lagt op til en medrivende popfest i Store Vega.

Adele

Tirsdag-onsdag 3-4. maj i Forum, Kbh, og Jyske Bank Boxen, Herning.

Adele er her, der og alle vegne for tiden. Og selvfølgelig glæder vi os også til at opleve den afsindigt populære britiske sangerinde, når hun til maj spiller to koncerter i Danmark. For udover at være tidens største balladesanger besidder hun også en afvæbnende charme, der gør hende enormt menneskelig. Hun er typen, der smider stilletterne efter første nummer, fordi de klemmer, og indrømmer at hun har luft i maven af bar nervøsitet. Det havde Celine Dion nok aldrig gjort.

Bryan Ferry

Fredag 12. maj i Koncerthuset, Kbh.

Der findes vel næppe nogen musiker med mere klasse og stil end den britiske rock-aristokrat Bryan Ferry. I karrierens tidlige år i 70’erne skabte han banebrydende rockmusik i krydsfeltet mellem kunst og glam med Roxy Music for siden at bevæge sig i en mere strømlinet og yuppie-poppet retning i 80’erne. Både med Roxy og på de første par soloplader. På indeværende tour spiller har han lovet numre fra hele karrieren samt højdepunkter fra 2014s glimrende »Avonmore«.

Heartland Festival

Fredag og lørdag 10-11. juni på Egeskov Slot

Man skulle ikke tro, at der var plads til flere festivaler i Danmark efterhånden. Men jeg tror nu alligevel på konceptet bag den nye Heartland Festival. Først og fremmest er det lidt af et scoop at kunne invitere på festival i så smukke omgivelser som Egeskov Slot på Fyn. Men også idéen om at lade musik, samtidskunst, lokal mad og inspirerende samtaler være lige store dele af oplevelsen er godt set. Indtil videre er kvalitetsnavne som Low, Sun Kil Moon og Mark Ronson på plakaten. Det lover godt.

AC/DC

Søndag d. 12. juni i Ceres Park, Aarhus

»For those about to rock – we salute you!« Det kan godt være, at australske AC/DC er nogle rock-dinosaurer fra en svunden tid, men bandet formår immervæk stadig at fyre et rockshow af i stadionklassen. Med knyttede næver, masser af skrål-med-refræner og rig mulighed for at svinge luftguitaren. Det er bare om at fange dem, mens de stadig kan. Denne gang er det aarhusianerne, der lægger græs til. Det foregår på Ceres Park, hvor AGF for en stund overlader hjemmebanen til Angus Young & Co.